Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Foto:El Colecionista de instantes
En kanarier på leting etter nordlyset….
EL COLECCIONISTA DE INSTANTES
– samleren av øyeblikksbilder
Hans riktige navn er Juan Ramón Rodríguez Sosa, selv om han kaller seg El Coleccionista del Instantes, som oversatt til norsk betyr “Samleren av øyeblikksbilder”.

Opprinnelig kommer han fra byen den nordlige byen Firgas, som er kjent for sine vannkilder. Han er lidenskapelig forelsket i Gran Canaria, men innrømmer gjerne at utrolige landskap og himler også er å skue på andre plasser på jordkloden. Derfor er reiser og oppdagelser en stor del av livet.

Det var da hans samboer forærte ham et kamera i fødselsdagspresang, han for alvor oppdaget lykken av å fange øyeblikk, og forevige dem. Det lille Olympus kamera var riktignok ikke hva han ønsket seg, likevel lot han seg overraske over dets kapasitet og muligheter.
Tidligere jobbet Juan Ramón som annonseselger i en av øygruppens største aviser, men med han som mange andre ble nedskjæringer og økonomiske kriser noe han fikk føle på kroppen. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. Han tok drosje-lappen og kjører i dag taxi i hovedstaden. Det gir ham en utrolig bevegelsesfrihet, tilstedeværelse og mange tidlige morgener og uforglemmelige soloppganger. Ved alltid å ha et kamera tilstede, er det ikke mange spektakulære naturbilder på himmelen han går glipp av. Hans lille kamera tillater ham dessuten å legge opp bildene direkte på nettet, og vips så får vi andre servert dagens soloppgang ved Paseo Maritimo i Las Palmas til morgenkaffen.

Juan Ramón Rodríguez Sosa har også en dypere interesse for himmelkvelven. Han tilhører en gruppe amatørastronomer som elsker å studere himmellegemer som stjerner, planeter, kometer og galakser. Alene og sammen med likesinnede observerer han nattehimmelen stjernebilder via teleskop og kamera. Interessen for astronomi bringer han dit hvor man best ser de ulike eklipsene i verden, men også til mange ensomme fjellvandringer på Gran Canaria, der han mer enn gjerne overnatter ute i det fri for liggende på ryggen å kunne studere stjernenes lov. Disse utfluktene benytter han selvfølgelig til å forevige naturskjønne øyeblikk. Han har en egen blogg der han beskriver vandringsveier med både bilder og tekst, for noe av hans største glede er å kunne dele med seg av sine opplevelser.

Han kan ikke stoppe å prate om hvilke naturbilder Gran Canaria og Tenerife med Teide (Spanias høyeste fjell) har å by på, under perfekte værforhold. Hans favorittsted her helt klart utsiktsposten Mirador Pico de las Nieves (1.949 moh), det høyeste punktet på Gran Canaria. Herfra kan man se både Tejeda, Tamadaba og ikke minst Teide på en gang. På en god dag kan man også se øyene La Gomera og El Hierro, forteller Juan Ramón.

Han råder folk til å se solnedgangen over El Garañón som ligger ved Llanos de la Pez (1.700 moh), eller stoppe til ved utsiktsposten Mirador Degollada Becerra ved Tejeda der Roque Bentayga (en fjellformasjon på 1.404

moh) er veldig nære. Men best av alt er kanskje solnedgangen ved Canteras stranden nede i sentrum av Las Palmas, der man med flaks kan se fjellet Montaña de Ajodar som ligger i Gáldar samtidig som man ser Teide på Tenerife i bakgrunnen, og ikke kunne skille den ene fra den andre.

Bortsett fra naturbilder, er det enkelte sportsevenemang som fasinerer han. Windsurfing i Pozo Izquierdo på sørøstkysten av øya og Body Board i Gáldar på nordvest siden, frister en samler av øyeblikks fotografering. El Confital stranden, som er en forlengelse av Canteras i Las Palmas, beliggende på halvøya La Isleta er en uslepet diamant som årlig er vertskap for internasjonale surf konkurranser. Dit går han gjerne. Når sterke kvinner og menn løpende krysser øya i konkurransen Transgrancanaria, er han helt klart å finne i nærheten. Det samme med karnevalet i Las Palmas.

I tillegg til de forventningsfulle barna i fargeglade kostymer og kreasjoner, er han fasinert av kroppsmaling, som de senere årene har sneket seg inn som en egen, meget populær konkurranse kategori.Man kan trygt si at jeg er hekta på å ta bilder. Kona har mer enn en gang ymtet frempå at hun angrer på at hun kjøpte et kamera til meg den gangen. Hun skulle kanskje kjøpt en Micro-ovn isteden, sier han og flirer.


Når han ikke studerer universet, leser mye litteratur om astronomi, er ute og vandrer i fjellet, kjører taxi og tar situasjonsbilder fra den ene eller andre siden av Las Palmas, så planlegger og reiser han verden rundt på jakt etter nordlyset, eller Aurora Borealis som det kalles på den nordlige halvkule.

Jakten på nordlyset
Det førte Juan Ramón til Island i 2013. En 6 dagers reise organisert av et opplevelses arrangør, og hvor det viste seg at han var eneste hane i kurven. Selv om han fikk se Aurora Borealis, gjorde det tette skylaget sitt til at opplevelsen ikke ble optimal. Likevel gav Island han en så mye annet i form av naturopplevelser at han har bestemt seg for å snart komme tilbake.

Men i fjor fant han etter en del søken på nettet at Tromsø i Norge var det optimale stedet i jakten på nordlyset. Dessuten gikk det å fly med Norwegian direkte til Tromsø. Denne gangen skulle han organisere alt selv, og booket en privat innlosjering på Tromsøya i nærheten av Prestvannet, ikke langt fra sentrum. At det var dyrt i Norge hadde han fått med seg, så all proviant ble innkjøpt og pakket ned kjølebag, og medbrakt fra på Gran Canaria.

Den 27. februar i år gikk han på flyet som skulle ta han direkte til Norge for første gang i sitt liv. Allerede da flyet åpnet dørene på Tromsø Lufthavn, stod han klar med kamera. Han rakk så vidt å juble over all snøen før han skled på rompa første gang. Og siden gikk det slag i slag, forteller han lattermildt. Det var komplett umulig å holde seg på bena!

I 3 dager gikk han rundt i en lånt bevernylondress på glattisen og frøs så tenna hakka på leting etter nordlyset. På sitt innlosjeringssted var de greie nok. Han hadde Micro så han kunne varme maten, og senga var god å sove i. Selv fant han veien til sentrum, og sluttet aldri å forundre seg over at folk ikke dro for gardinene i husene sine. Overalt kunne mørket som omsluttet ham utenfor, og lyset som var innenfor, gjøre det mulig å se hva folk foretok seg innenfor fire vegger. Dessuten var han forundret over at fortauene, der folk skulle gå, til enhver tid var fulle av snø og is svuller. Til slutt fikk han gå til innkjøp av brodder til støvlene.

For ut og gå skulle han. Likevel som å utsikten fra fjellheisen, den vakre ishavskatedralen og Polaria opplevelsessenter, var det imponerende å se alle de vakre trehusene i alle farger, samt de glade ungene med røde eplekind som lekte utendørs i skolegården, på tross av kuldegradene.

Folk var vennlige, men ordknappe. De kunne ikke spansk, og hans engelsk er dårlig. Men han fant fram til turistinformasjonen, og fikk meldt seg på en organisert tur sammen med likesinnede. Bussen tok dem ikke mer enn en halvtimes tur før himmelen åpenbarte seg i all sin grønne prakt. Juan Ramón skrek ut av lykke på bussen, men guiden kunne ikke stoppe, da bussen befant seg midt på motorveien.

Men det skulle vise seg at Juan Ramón fikk valuta for pengene. Det ble en opplevelse for livet. Det som begynte bra, skulle bare bli bedre. Han fikk se nordlyset komme fra to hold og danse seg sammen i en krone. Det ble ikke bare med denne ene turen, en annen utflukt nordover fra Tromsø toppet opplevelsen.

Han var forberedt, med reserve batterier og utstyr for filming og stillbilder. Til slutt, etter et par timer måtte han bare slutte å fotografere for å kunne legge seg ned på rygg, med hendene bak nakken i snøen, og nyte opplevelsen.
Ønsker du å lese mer om Juán Ramon`s reise til Tromsø, så ta en titt på bloggen;
lucesdelnortetromso.blogspot.com.es
Eller også følg ham på facebook som:

El Coleccionista De Instantes

FOTO UTSTILLING
I løpet av november måned kan du se Juan Ramon Rodriguez fotoutstilling, med eventuelt foredrag på Den Skandinaviske Klubben i San Agustin.
Vernissage den 8. november.kl. 18:00.

Aurora polaris (norsk: polarlys)
er et fysisk fenomen som forekommer når solvinden er kraftigere enn normalt, med store elektriske utladninger som slynger elektriske ladete partikler mot Jorden. Partiklene er elektroner og protoner som danner lys når de kolliderer med gassene i jordas atmosfære. Elektrone i gassene eksiterer, og gir ut energi i form av elektromagnetisk stråling. Polarlyset befinner seg i en høyde på mellom 90 og over 180 km over bakken. Fenomenet kan observeres på nattehimmelen i et belte rundt de magnetiske polene. Polarlys viser seg som et bølgende lys som varierer både i form, farge og styrke, fra mørkeblå innom grønn og gul, til rød og oransje.

Polarlyset, eller aurora polaris som finner sted på den nordlige halvkule kalles aurora borealis («morgenrøden i nord») eller nordlys, mens det på den sørlige halvkule kalles aurora australis eller sørlys. Kilde:Wikipedia