Jan Loman
Jan Loman skrev sin debutroman Zombiefeber under sitt vinteropphold på Gran Canaria

ZOMBIE FEBER
så mye mer enn en sosialdemokratisk skrøne
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Jan Loman påstår at hans fru, som jobber med homeopati og alternativ medisin har vært en stor inspirasjonskilde til temaet bak hans debutroman Zombifeber. Etter å ha lest boken mener jeg bestemt at svineinfluensa epidemien og hurtigvaksineringen mot den, må være en substansiell kilde til hans fornøyelige og underholdende bok , som likevel har en meget seriøse undertone.

Jada, nikker Jan Loman og bekrefter min mistanke. Han har med seg avisutklipp som bekrefter at mennesker har blitt rammet av narkolepsi etter svininfluensa vaksinering. Forfatteren som tilbringer 3 vintermåneder på Gran Canaria påstår seg å ha skrevet boken her på øya i fjor høst. På bokmessen traff han det Borås baserte forlaget som ønsket å “hjelpe en nybegynner” slik han selv uttrykker det.
Det er unødvendig å presentere Jan Loman som en samfunns engasjert pensjonist, det gjør seg utslag i boken. Han er opprørt over feige mennesker som aldri tør å ta stilling til saker og ting, men som isteden “vänder kappan efter vinden”, som han selv sier, en smule sarkastisk.

Jan Loman har jobbet som ingeniør i svenske Saab og deretter i Volvo. Det sistnevnte beskriver han som å krype inn i den katolske kirken som er bygd opp med paver og overhoder, og der man ikke gjør annet enn å trampe på andres såre tær.

En av hovedpersonene i boken, den litt oppblåste og småfeite Sven Sune Svensson er en karakter Loman påstår å ha truffet i det virkelige liv, kanskje ikke med den samme rollen som i boken men identisk når det kommer til personlig adferd og oppførsel.

Via sin kone har hatt fått et innblikk i sykesektorens bakside, der folk raser ut av legekontoret med plastposer fulle av medikamenter, etter at legen har spandert knappe 10 minutter på dem. Ofte farer de frustrert videre til neste lege og får på denne måten aldri en riktig og oversiktlig behandling de behøver for å bli friske.

Loman er derfor ikke sen om å kritisere sosialstyrelsen som han mener fungerer som et reklamebyrå for legemiddelindustrien. Det handler om en “åsiktsdiktatur” innen helsesektoren i Sverige, og han har mange eksempler han mener er relevante. Utrykket “Vetenskap och beprøvad erfaring” er et begrep som ikke går å definere juridisk, men som likevel er det som ligger til grunn for godkjenning av legemiddel i Sverige i dag, sier han uten omsvøp.

Men det som gjør boken ekstra fornøyelig er at Jan Loman ikke bare setter legemiddelindustrien på sin plass, men også sparker litt rundt i andre stivbente organisasjoner der byråkratiet har tatt overhånd og ført til handlingslammelse. Lettmainpulert funksjonærer og politikere, svensk arbeidsmoral generelt, nedprioriteringer i helsesektoren, stivbente byråkrater, et rangordning i arbeidslivet som tar bort den selvstendige fatteevnen, er noe av det som får smake av blekkpisken når en skrøne fra folkehjemmet skal fortelles.

Jan Loman latterliggjør ansvarsfraskrivelse, og ikke minst medias utnyttelse av politikernes verbale fadeser. Han fletter inn gale avgjørelser som koster skattebetalerne millioner, og viktig informasjon som blir feid under teppet. En særdeles morsom episode oppstår i forbindelse med det høyst irriterende systemet der man skal taste ulike alternativ i det uendelig, for å komme fram på telefonen. Her velger forfatteren å dra eksempelet til sin ytterlighet for å få fram det absurde i situasjonen. Det blir lett å trekke på smilebåndet.

Videre smyger han inn en og annen anekdote for å demonstrere folks redsel for å bli stemplet rasister. Noe som ikke gjør dem til bedre mennesker, kun til noen ryggradsløse statister. Hvor viktig der er å redde sin egen posisjon fremfor å utføre den stillingsinstruks man er satt til, er et annet tema. Forunderlig nok kommer Norge som land ut av historien som mer velfungerende og mindre byråkratisk?

Jan Loman har skrevet en velformulert bok, som i tillegg er både festlig og spennende. Underholdning på høyt nivå, der du likevel sitter igjen med en følelse av å ha tatt et dypdykk inn i en mørk og skremmende verden. Han har absolutt vekket skeptikeren i meg, og mitt forhold til legemiddelindustrien vil nok aldri mer bli den samme.

Influensa-A N1N1
I april 2009 erklærte Verdens Helseorganisasjon (WHO) at en ny stamme av influensa-viruset hadde smittet mennesker og spredte seg raskt. Det var en stamme av Influensa-A, H1N1, og ble kalt svineinfluensa. Siden det ikke fantes noen kjent vaksinering og på grunn av den hissige spredningen, begynte WHO å forberede til en verdensomspennende pandemi.
 

Folkhemmet er et grunnleggende begrep i det svenske sosialdemokratiets historie, og som viser den sosialdemokratiske

Svineinfluensa er ikke det mest nøyaktige navnet for denne influensaen, men når det første utbruddet ble oppdaget i Mexico, fant medisinske forskere at en komponent av denne spesielle stammen av viruset ble også funnet hos griser. Navnet ble dessverre sittende, selv om det mer riktige navnet er H1N1 Influensa. Navnet som gikk på folkemunne gjorde også at mange trodde at viruset ble smittet fra griser til mennesker, noe som heller ikke er helt sant.

Når var det første originale svineinfluensa utbruddet?
De første utbruddene av svineinfluensa ble rapportert i Mexico, april 2009. I juni samme år ble tilfeller av H1N1 influensa identifisert over hele verden, og leger og WHO erklærte det offisielt som en pandemi. En pnademi er brukt for å beskrive en epidemi som har blitt et globalt helseproblem.

I august 2010 annerkjente WHO nedgangen i risikoen for svineinfluensa smitte, og offisielt erklærte pandemien som over.
 
Boken Zombiefeber kan kjøpes
på nettet til 170 svenske kroner. Gå inn på

www.litenupplaga.se/1246

og bestill, så sendes boken til din adresse.
 
FAKTA/VACCINET MOT SVININFLUENSA

* Drygt 5 miljoner svenskar, varav 1,8 miljoner barn, vaccinerades mot svininfluensan.

* Mer än 30 personer dog, 136 fick intensivvård och 11 behandlades i hjärt- och lungmaskinen ECMO.

* Massvaccinationen beräknas ha räddat ett 60-tal liv.

* Läkemedelsförsäkringen, en kollektiv försäkring för alla som drabbats av läkemedel, har hittills fått in 496 anmälningar om Pandemrix, det vaccin som användes mot svininfluensan.

* 27 anmälninar (219 om barn) gäller narkolepsi, ett fåtal hjärnsjukdomen ME.

* 14 juni i fjol enades regeringen och Socialdemokraterna om att staten ska ersätta de barn och ungdomar som drabbats.

* 146 har fått sambandsbedömningen godkänd och har fått ut 50 000 kronor i ersättning för sveda och värk. Sex har fått avslag, men minst en av dessa har nu efter överklagan fått rätt.

* Bestående skador utvärderas först när barnen är vuxna. För att slippa vänta på ersättningen erbjuder läkemedelsförsäkringen ett avtal som ger ett förskott på 70 000 kronor, mot att föräldrarna överlåter barnens rätt att stämma den ansvarige. I stället får läkemedelsförsäkringen den rätten. Upp till 10 miljoner kronor per barn kan så småningom betalas ut.

* Många väntar på läkemedelsverkets rapport om hur de fall som fick symptom senare än åtta månader efter vaccinet eller som var äldre än 19 år när de tog sprutan ska bedömas.

Källor: Läkemedelsverket, Smittskyddsinstitutet, läkemedelsförsäkringen med flera.

Statsbudsjettet  2013, Regjeringen Stoltenberg II
Vaksiner – narkolepsi etter svineinfluensavaksine
Den norske regjeringen foreslår 3 millioner kroner til forskning og kunnskapsutvikling om barn og unge som har utviklet narkolepsi som en mulig følge av bruk av svineinfluensavaksinen Pandemrix.

Regjeringen foreslår å bevilge 75 millioner kroner til å dekke erstatningsutbetalinger hvor staten har et særlig ansvar, som for vaksineskader. Til nå har NPE (Norges Pasientforening) fått inn 339 saker som gjelder svineinfluensavaksinen Pandemrix. 214 av disse sakene er ferdigbehandlet, og det er gitt avslag i 156 saker og medhold i 58 saker.

45 av medholdssakene gjelder barn og unge som har fått narkolepsi, og fire saker gjelder voksne som har fått narkolepsi. 11 saker er henlagt og 114 saker er fortsatt under behandling.

Det er foreløpig utbetalt totalt over 45,5 millioner kroner i erstatning.