Tejeda I hjertet av Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
I hjertet av Gran Canaria, hele 1 560 m.o.h, troner Cruz de Tejeda blant pinjekledde fjelltopper og frodige dalfører. Cruz betyr kors på spansk og her oppe finner du det steinkorset som sies å utgjøre øyas geografiske midtpunkt.

Veiene slinger seg mer oppover fjellsidene, en vakker grønske fyller synsfeltet, og vi er på vei opp til hjertet av Gran Canaria; byen og kommunen Tejeda. Vi hadde beregnet en times kjøretid fra Playa del Ingles, men det drar ut på tiden. Dels fordi landskapet vi kjører gjennom fasinerer, og vi må stoppe i tide og utide for å forevige disse omgivelsene som har så utrolig lite med sanddynene i Maspalomas å gjøre. Plutselig ser vi Spanias høyeste fjell, riktig nok et stykke unna. På naboøya Tenerife ligger Teide majestetisk og viser seg fram i all sin tydelighet, takket være dagens værforhold. Man ser Teide gjennom Gran Canarias egne fjellformasjoner, og mot bedre vitende skulle man tro at den lå som en forlengning av nordsiden på Gran Canaria. Så nær virker den. Vi blir nå gjort oppmerksomme på at vi nærmer oss byen Tejeda. Termometeret har dessuten falt til ubarmhjertige 10 grader!
 
Vi kommer rundt siste svingen før bebyggelsen kan skimtes i framfor oss, og da får vi plutselig nærkontakt med Roque Bentayga, den store fjellsteinen som ligger 1 412 m.o.h. Rundt denne ensomme fjellveggen, som på lik linje med fyrtårnet i Maspalomas har blitt et landemerke for Gran Canaria, ligger også Roques de Castille, Narices, Cuevas de Rey og El Roquete.

El Roque Bentayga ble av kanarias urbefolkning brukt som en borg, og her finnes utallige grotter som var bosatte før i tiden. I dag ligger alt dette beskyttet i et naturreservat, og et arkeologisk museum er konstruert i forlengning til “borgen”. Her finnes utrolig vakre, og historiske veier å vandre på for de som ønsker seg ut i naturen.

Vi kjører videre nedover, og inn i bykjernen da termometeret sympatisk nok har steget til 15 grader. Det er desember måned og det etterlengtede regnet har ennå ikke kommet. Derimot opplever vi sterke solstråler som gjør nakken svett selv om luften er befriende frisk. Som alle fjellbyer man kommer til, gir også Tejeda en sjelefred og en inspirasjon til velbehag og nytelse. Her finnes vakre små hus “casas rurales” som man kan leie noen dager for en billig penge, og for en stakket stund bli ett med dette vakre, kanariske samfunn. Her som i alle andre grissgrendte strøk, sliter man med et fraflyttingsproblem. Ungdommen vil ned til byene, og de gamle blir sittende igjen.

Vi undrer hvor langt det er til Las Palmas, og blir forklart at det ikke spiller noen rolle til hvilket hold du drar fra Tejeda. Det er like langt alle veier!

Vi banker på hos restaurant “El Peridz”, der vi vet å finne Antonio som er vår guide for dagen. Rett over veien høres glade rop og latter fra barn og ungdom. Ingen tvil om hvor skolen ligger. Dessverre rekker ikke antall unger til hundre engang, sier Antonio. Likevel kompenseres det med en ubeskrivelig livskvalitet.

Vakkert til ligger også den lokale legevakten, der det aldri er kø, og hvor doktorene kan din historie utenat. En bensinstasjon, et par samvirkelag, et par skjenkesteder og en ostefabrikk. Da er de fleste behov dekket.

Vi prater en del om hvordan det må ha vært å leve her i gamle dager. Det kunne gå år uten at det falt noe nedbør. Da led befolkningen nød. De var helt avhengig av markens grøde. Det råder et unikt mikroklima her oppe, noe som skapes av de store fjellformasjonene som omgir Tejeda. Da regnet virkelig setter inn er her mer fasinerende enn noensinne. Dalgangene nedenfor samler opp vannet og fylles opp som en demning. Mellom dalgangene går det vandringveier, helt nødvendige ferdselsårer før i tiden, nå mer brukt av friluftsmennesker og turister på tur. Eldre generasjoner som ble født og vokste opp her i Tejeda, kom aldri ned til kysten og badet aldri i havet.

Dalgangen deler seg i tre; “Cuenca de Reception” der vannmengdene samles, “Cañon” der dalgangen møtes, og på den andre siden “Valle de Aldea”, som er et annet navn for San Nicolas.

Tejedas innestengthet førte nødvendigvis til en del innavl før i tiden. I følge Antonio gikk det til den ytterlighet, at for å få noe nytt blod i slekten hadde man et fristed for elskov lengst opp på fjellkammen som grenser til Guayadeque dalen på den andre siden. Der finnes det en grotte i fjellet dekorert med kanariske fertilitetssymboler. Hit vandret kvinner og menn fra Tejeda for å pare seg med kvinner og menn fra den andre siden av dalen, slik at slekten kunne leve videre! I dag er grotten en severdighet dor den som ønske rå ta seg opp på fjellsiden.

Vil du nyte en enestående utsikt over fjell og daler og grønne pinjeskoger, skal du bo på rustikke Parador Cruz de Tejeda. Hotellet fra 1930-tallet er bygd i harmoni med naturen, og kan idag skilte med blant annet et nybygd spa og en restaurant med delikatesser fra det lokale kjøkken.
Tejeda Bildspel