Vi tar turen til Madrid…
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
I disse dager pågår en heftig strid i Spania. Mange ønsker et fritt Katalonia, noe den spanske regjeringen og store deler av det spanske folket kjemper i mot. I forlengelse av den striden har det kommet fram som et alternativ, å møtes på halvveien. Man kanskje skal lage to hovedsteder i Spania? Madrid og Barcelona? Ikke helt urealistisk med tanke på at det er to fantastisk flotte byer som kompletterer hverandre.

Vårt besøk denne gangen går til byen som har vært hovedstad i Spania siden 1561 da Felipe II installerte seg i byen. Madrid ble i 1083 erobret av Alfonso VI av León y Castilla, og ble med det inkorporert i det Castillanske kongedømmet.

Men byen har selvfølgelig en historie som går mye lenger tilbake enn som så. Tilbake til 800-tallet het byen Mayrit og var underlagt araberne på lik linje med store deler av den iberiske halvøy. For å beskytte seg selv og bykjernen lot muslimene bygge en mur. Senere på 1100- og 1200 tallet da de kristne erobret tilbake byen, lot de bygge det som i dag kalles den “kristne bymuren”. Dessverre er mye av dette gamle historiske minnesmerke borte, men i Cava Baja finnes ennå spor etter svunne tider.

"Cava Baja ligger i La Latina som er en av de 18 bydelene Madrid består av.

Bare et steinkast fra selve bykjernen med Plaza del Sol og Plaza Mayor.

Smekkfull av stemning, gode restauranter og ikke minst vårt favoritthotell. "

I Cava Baja finner hotellet Posada del Dragón. En ”posada” var før i tiden det man best kunne sammenligne med et herberge. Hit kom handelsreisende for å bytte varer og tjenester på markedet La Cebada. Vertshus dukket opp for å dekke et elementært behov, således også skomakere, smier og sadelmakere.

Posada del Dragón har fått sitt navn etter den sagnomsuste dragen som stod på den arabiske muren. I 1868 ble huset tegnet av arkitekt Francisco de Cubas, men ble delvis revet og bygget opp igjen i 1910. I dag er det et vernet, historisk minnesmerke. Selvfølgelig modernisert til i dag å falle inn under betegnelsen Boutique Hotel. Inngangspartiet har transparent gulv slik at du kan se ruiner av både den arabiske og den kristne bymuren i kjelleren. Toalettet i entreen har en håndvask bestående av et marmorkar der såpe ble produsert i lokalet ved siden av. Rommene er innredet i ulike temaer fra ulike tidsperioder i Madrids historie. Utsikten viser en skyline i et historisk område. Restauranten i underetasjen som er anbefalt av Guide Michelin bærer preg av å være innredet i stallplassen til hestene, der drikkekaret i stein fortsatt har en sentral plass. Restaurant La Antoñita har til hensikt å fylle våre mager og tømme våre lommer blir vi fortalt.
Rett over gaten ligger en annen posada omgjort til restaurant. Vi valgte imidlertid Restauranten Capitán Alatriste på Calle Grafal 7, der hele lokalet oser av god mat og historie. Hovmesteren Raul Ramos serverer husets vin, med samme navn som restauranten, samtidig som han serverer tidenes beste spedgris. Restauranten er selvfølgelig navngitt etter boken “Kaptein Alatriste” av Arturo Pèrez-Preverte, og som omhandler Spanias gullalder på 1700-tallet. Danske Viggo Mortensen spilte hovedrollen i filmen, og rustningen har brukte i filmen finner du opphengt i kjellerhvelvet på restauranten.

Tidligere på dagen besøkte vi Madrids mange spennende shoppingmuligheter, og ramlet slitne og tørste inn på Taberna Los Lucio som selvfølgelig også ligger i Cava Baja. Den koselige baren var som vanlig stappfull, på samme måte som veggene er fulle med bilder på celebriteter. Tavernaen ser ikke mye ut for verden, men hit har amerikanske presidenter og artister funnet veien før oss. Menyen som har gjort stedet kjent i høye kretser er ikke mer avansert enn pommes frites med speilegg. Tro det eller ei, det smaker himmelsk. Et stort utvalgt gode viner er heller ikke å forakte. Før vi vet ordet av det er vi bedt til kveldens arrangement i Cava Baja 30, der foreningen for Madrids stolthet (La Agrupacion Castiza el Orgullo de Madrid) holder til i lukkede lokaler. Medlemmene stiller i lokale folkedrakter fra svunne tider og feirer nye oppdagelser av den kristne bymuren. Vi skåler med!

Dagen etter skrider vi opp fra Gran Via til Calle Fuencarral der vi lar oss friste av utallige shoppingtilbud. Her kan du finne litt annet enn det de store kjedebutikkene tilbyr. Byens ”street marked”, Mercado San Ildefonso i nr. 57, frister med tapas og vin til den grad at man har problemer med å ta seg videre.


Videre beveger vi oss til en annen bydel av Madrid, som ikke ligger så langt unna. I Chuenca har vi et klart mål for øyet. Vi skal til restauranten med det merkelige navnet Bosco de Lobos (en skog med ulver) som ligger i arkitektforeningens lokaler. Her finner du italiensk mat i en hage midt i sentrum av Madrid. Her er bar, terrasse, grønt, et senter for møte og arbeid, og ikke minst arkitektur på sitt aller beste.

Og her slutter vi for denne gang,……..selv om vi akkurat har begynt!


Restauranten Capitán Alatriste på Calle Grafal 7, der hele lokalet oser av god mat og historie. Hovmesteren Raul Ramos serverer husets vin, med samme navn som restauranten, samtidig som han serverer tidenes beste spedgris.


Restauranten med det merkelige navnet Bosco de Lobos som ligger i arkitekt-foreningens lokaler Chueca.