92 åriga Lilly Maria debuterar med bok om kattlivet på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
För mer än 20 år sedan, lät sig svenska Lilly Maria Bengtsson lockas till Gran Canaria, efter att ha sett en annons för ett hälsohem på ön.

På så vis kom hon ned till Gunhild Heller i Platero-dalen i Tauro, og blev en av hennes två patienter på den tiden. Gunhild Heller led själv av stark reumatism och var från 20 års ålder dömd till ett liv i rullstol. Beviserligen hade hon gjort all spådom til skam.

Hälsohemmet i Platero vårdade inte bara människor, utan även katter. Ett tjugotal fyrbenta vänner sprang ut och in i hälsohemmet och fick sin dagliga matranson serverad. Så man kan säga att Lilly Maria började tycka om katter och Gran Canaria ungefär samtidig.

- Jag levde mig mer och mer in i katternas värld, hur de ville leva sina liv, hur vi bäst skulle samleva, ha de bra och trivas med våra bestämda rutiner


Lilly Maria Bengtsson köpte en lägenhet i samma område, så när driften av hälsohemmet lades ner, fortsatte Lilly Maria att tilbringa vinterhalvåret på Gran Canaria där hon nu hade blivit matmor till egna katter. Det var också hennes fyrbenta vänner som till slut gjorde att hon valde att stanna kvar året runt. Tanken på att lämna dem ensamma på sommaren blev otänkbar.

- År 1998 köpte jag Zafiro i Platero, och 2009 sålde jag min lägenhet i Borås.Det bara kändes så, att jag hörde mer hemma på Gran Canaria än i Sverige.Större gemenskap och närhet till vänner - och så har jag min kattsambo, Olympio.

Kisse Miss som hjälpt till med boken ända till slutet, vilar nu i närliggande parken. Lilly Maria Bengtsson kommer ursprungligen från Borås i Västergötland, där hon under många år drev en livsmedelsaffär. Först tillsammans med sin make, som dog i unga år, därefter ensam. Hennes stora hobby och intresse har alltid handlat om hälsan och hon fick utlopp för sitt engagemang genom medlemsskap i olika föreningar och klubbar. Hon har också haft ett stort intresse av skog och mark och hon har i alla år studerat näringslära. Det var därför naturligt för henne att sälja diverse hälsoprodukter i sin livsmedelsaffär.
“Om katterna får mat och vatten har dom det bättre här i frihet, enn många andre inomhus katter hemma”

Många anteckningar gjordes på vägen, och dagbok skrevs flitigt. Detta ledde till utgivningen av boken ”Oraffinerat!!, - betraktelser av en oskalad verklighet", som kom ut år 2000. Hon är vegetarian sedan 65 år tillbaka , och blev Waerlandist i början av 40-talet og sedan vegan, men har under de senaste åren levt på icke värmebehandlad mat, så kallad "levande föda", dvs färska grönsaker, frukter och bär samt groddar och nötter. Hon menar at "levande föda" fungerar som naturens egen läkare i oss och att vi har glömt bort livet i den föda vi intar i det kommersiella oväsen som omger oss.Boken som kan köpas hos bokhandeln i Sverige, är dessutom illustread av Lilly Maria själv.
Olympio fick sitt namn eftersom han är snabb och smidig.

Spänner sig fjädrande och hoppar jättehögt från stående.

"Olympio kan till och med klättra uppför en jättehög mur!"

Olympio är Gudaskön, grönögd med rödgul och vit päls, ung, stark, säker, imponerande, vill beundras - satsas på.

"Han kunde bli min överkatt, lurpassar bak ryggen min..."
Olypio skulle lätt lå längd- och höjdhoppspokal i tävling, har yrfri balans, landar i perfekt vridreflex på fjädertass.

"När fega jag satt i trädet kom stegen, fast då var jag nere!"
Även när det gäller hennes kattintresse har Lilly Maria gjort anteckningar hela tiden, ända till grannen sa; skriv en bok! Så i en aktningsvärd ålder av 92 år sitter Lilly Maria Bengtsson på Gran Canaria med sin rykande färska bok med titeln; ”Katter på Gran Canaria”. Boken er så färsk att den inte har börjat säljas än. Men den Skandinaviska Klubben iSan Agustín och i Las Palmas har visat sitt intresse, så nu kommer boken snart att finnas i alla kattälskares hem.

Boken som är fylld med härliga kattbilder blev presenterad på bokmässan i Göteborg i höstas. Skulle det visa sig at försäljningen ger ett ekonomiskt överskott, är inte Lilly Maria i tvivlel om att pengarna skall gå till hennes granne Barbara Mörkels verksamhet för hemlösa katter som får mat og veterinärbesök tack vare snälla människor.


- Varje dag går jag ut en runda för att få en stund med mina frilevande små varelser -troligen mest för min egen skull – sanning att säga så känns det nog ömsesidigt gott...,

säger den vitala 92 åringen till Dag&Natt.

-Jag saknar inte Norden, kan inte ha det bättre, bor ju i ett av jordens skönaste klimat!

Förut aktiv i hälsorörelser, skördade vilda växter och bär

- här får jag hemlevererat ekologiska produkter och

- snälla norska vänner plockar och tar med bär till fryset!

Priset till privatpersoner är 20 €.

Boken säljs även av:SKK Skandinaviska Klubben i Las Palmas och San Augustín

TURISTKYRKORNA i Puerto Rico (5 € där sålda, skänks till kyrkorna resp behålls av SKK)samt av:

BIOSOL CANARIAS, Mercado Municipal, San Fernando, Maspalomas, plats 32 och 33.samt på BIOSOL Marknad i Puerto Rico varannan söndag: 30/11, 14/12, 28/12 o.s.v.