Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Bare en kort flytur fra Gran Canaria åpnes portene til mystikkens mekka, og medinaen i Marrakech. En rik historie som gjenspeiles i de mange kvarterne. Rundt gamlebyen (Medinaen) slingrer seg en 19 kilometer lang mur som rommer et kaotisk bybilde, en kamp om det daglige brødet og en blanding av ubehagelige lukter og deilige dufter. Vakre øyne iakttar deg mellom flortynne stoffer, der blottleggelse av all hud stritter imot tro og overbevisning. Menn som kryper under huden på deg i et forsøk på å lure til seg noen dirham, med hell fra tid til annen. Det er umulig å unngå. Ruiner og smuts klarer ikke å overskygge eleganse og lønndom, sansene åpnes og du trer inn i et eventyr. Det er erotisk, fasinerende og frastøtende på en og samme tid.

Festningsmurene i Marrakech som er fra 1100-tallet, er de mest imponerende bymurene i hele Marokko. De velbevarte forsvarsverkene omkranser gamlebyen og gjemmer palasser og hager tett til sitt bryst. Du finner også lave murer av stampet jord, som er akkurat høye nok til å skjerme et harem fra et hus eller hage, eller til å beskytte helligdom mot nysgjerrige øyne. Muren varme okerfarge endrer seg i løpet av dagen som følge av lysets intensitet. Noen av de monumentale portene som åpner muren, er fine eksempler på mauriske arkitektur.
 
om en himmelsk åpning finner vi den hvite, noe diskrete portalen dekorert med kalligrafi, inn til hotellet Les Jardins de la Medina midt inne i en blindgate i bydelen Kasbah i Medinaen. Ingenting som avslører hva som befinner seg på innsiden. Men å klive over dørstokken innebærer nok en oppdagelsesreise i tid og perspektiv.

Bak den høye leirveggen i Medinaen trer vi inn i en vakker og rofylt hage som dufter av siturtrær og appetittvekkende krydder, en blanding av nostalgiske aromaer og en naturlig friskhet som virker fortryllende på sjelen. Det føles som noen har invitert deg hjem!

Eiendommen viser seg riktignok å ha vært hjemmet til en adelsfamilie som etterlot seg stedet med solide andalusiske spor av kunsten å leve… Hotellet er som kulisser i en gammel film, gjerne fra noen scener i en film om Siras liv fra boken “Syersken fra Madrid” av Maria Dueñas…..

Etter en lang dag i et myldrende folkeliv, en kultur som til tider kan virke kvelende, like vel som altoppslukende, nye inntrykk for alle sanser og en beruselse i skjønnhet og mystikk gjør det ekstra stimulerende å komme hjem….. å forsvinne inn døren i den travle Medinaen og lukke deg inne på et bad, vakkert som 1001 natt med roseblader strødd utover gulvet , lukke øynene å nyte av en fjern kallelse fra minareten på moskéene der imamen roper ut at det er tid for bønn…

Eller sparke av deg skoene som gnager mens du bestiller inn et glass L´Odysée, et marokkansk Chardonnay el Codrieu og legger deg i hagens hengekøye ….

Behøver du ytterligere nytelse anbefales “Hammam”, som er hotellets “renselseskammer” der ditt legeme overlates til en massør (hatsj) for å skrubbes og vaskes til grensen av det smertefulle.

Les mer på:
www.lesjardinsdelamedina.com