Etter 38 år ved Det Norske Konsulatet i Las Palmas takker
Gry Rustad for seg….
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Fest på Sjømannskirken i Arguineguin til ære for Gry Rustad. Her sammen med sjømannsprest Karl Hjelmeland som takker konsulen for et langt og godt samarbeide. På bildet under ser vi Gry i Las Palmas med den vakre Canteras stranden i bakgrunnen.


Man ble alltid litt høytidsstemt når man kom inn på Det Norske Konsulatet i Las Palmas. Ikke minst er personligheten og konsulen selv, Gry Rustad en bidragende årsak til det. Alltid elegant til fingerspissene, og med et uklanderlig ytre ble vi bemøtt med profesjonalitet i vår søken etter råd, hjelp og veiledning uansett hva våre funderinger og spørsmål rundt oppholdet på Gran Canaria måtte være.

Vi velger å ta med oss Gry ut fra konsulatet og la henne vise oss en av sine favorittsteder i Las Palmas, nemlig den unike Canteras strandpromenaden der vi setter oss ned i solen og deler en flaske iskald hvitvin. Hit kom hun allerede som småpike på ferie med sine foreldre i 1962. Ferieoppholdene lot seg repetere mange ganger før hun den 1. juli 1976 fikk jobb som sekretær ved Det Norske Konsulatet i Las Palmas. Nå ser hun frem til en roligere tilværelse sammen med familien, der hun kan fordele mer tid mellom Norge og barnebarn i Madrid.

De 18 siste årene har hun jobbet som Vice Konsul, men ble fra januar 2005 utnevnt som Konsul på det som i dag er et honurært konsulat. Gry Rustad forklarer at ha mange av dem underlagt et norskt firma som er veletablert på stedet. Det forklarer at Det Norske Konsulatet i dag er sterkt knyttet opp til Fred Olsens kontorer, og at hun også befinner seg på deres lønningslister.

I 38 år har Gry Rustad vært en del av en trygg institusjon for nordmenn på Gran Canaria. Selv synes hun det er overveldende å se hvordan mengden av norske turister har øket, og for ikke å snakke om den overvintrende/fastboende delen som har vært nærmest eksplosiv. Det Norske Konsulatet regner med at minst 6000 nordmenn overvintrer på Gran Canaria, mens ca. 10 000 ankommer hver uke for å tilbringe en til tre ferieuker her nede. Når det gjelder overvintrende vil hun oppmuntre folk til å registrere seg ved konsulatet, en såkalt intern registrering som kan være til uvurderlig hjelp om en ulykke eller sykdom skulle inntreffe.

Gry er fasinert over hvor reisevante nordmenn har blitt etterhvert. Teknologien har bidratt med sitt naturligvis. Reiser, flybilletter, leiebiler, hoteller og leiligheter bookes over nettet. Man kan få raske svar og ta raske avgjørelser. At flyselskapene Norwegian og SAS flyr direkteruter til Las Palmas ser hun på som en fin ressurs og ikke minst en mulighet for de som ønsker reise utenfor de vanlige feriealternativene som touroperatørene tilbyr. Likevel opplever hun at nordmenn er veldig opptatt av det trygge og vante, og søker seg gjerne til sin egne miljøer slik som Sjømannskirken, Den Norske Klubben og området rundt Den Norske Skolen og Det Norske Helsesenteret.

Hva gjør egentlig en norsk konsul på Gran Canaria ?

-For det første er vi ikke en forlenget arm av sosialkontoret, selv om vår absolutt prioriterte oppgave er å hjelpe nordmenn i nød. Vi forskuddterer dog ikke penger uten garanti. Der er reglene ganske greie. Men det handler en del om bistand ved dødsfall, der jeg sorterer det praktiske og således underletter for de pårørende. Her vil jeg oppfordre alle til å ha en reiseforsikring, det er en billig investering. En urne, eller kistetransport hjem er dyrt, og noe de pårørende selv må betale om de ikke er forsikret.

-Jeg har hatt kontorstid frem til kl. 13.00, men har mobilservice 24 timer i døgnet. Da blir det mye praktisk papirarbeide som f.eks. å utsede såkalte nødpass eller dokumenter gjeldende en reise. Riktige pass skal i dag være maskinlesbare pass og må derfor utstedes i Madrid, men jeg bistår selvfølgerlig med søknad og forsendelse. På ettermiddagene hender det jeg må bistå ved sykebesøk på ett av våre to kommunale universitetssykhus i Las Palmas, der de ikke har skandinavisk talende tolker. Det hender også at en landsmann må besøkes i fengselet. Heldigvis har det vært en positiv utvikling i nordmenns reisevaner og ikke minst alkoholkonsumering, hvilket innebærer at jeg sjelden blir innvolvert i slike insidenter.

-Men ikke alt handler om tragiske hendelser og sykdom. Mange som kommer til Gran Canaria utenfor touroperatørens beskyttelse og ønsker at jeg sorterer og indikerer hva de kan forvente seg i forhold til søknader, registreringer , tillatelser etc. Mange kontakter meg i forbindelse med åpning av bedriftsvirksomhet, og eller eksport og import, noe som fører meg inn i mange interessante oppgaver.

-Jeg har representert Norge hvilket innebærer at jeg er tilstede ved åpninger av bedrifter, konserter og utstillinger. Jeg holder en kontakt med spanske myndigheter, autoriteter og kulturlivet generelt.


Det er ingen tvil om at Gry Rustad er veldig glad i Las Palmas. Hun presiserer sin begeistring gjennom å slå ut med armene og antyde spørrende om jeg tror det finnes så mange andre storbyer i Europa der en gyllend sandstrand utgjør nesten midtpunktet i et mangfoldig shopping- og kulturliv ? Dessuten kan Las Palmas friste med en mengde kulturarrangemang. I avisen La Provincia kan du finne en hel side om hva du kan foreta deg daglig, det synes Rustad er en fantastisk tilgang på en liten øy midt ute i Atlanteren. Hun minner om at da hun kom hit første gang i 1962, fanns det kun en grusvei ned til sørsiden, mens det i dag eksisterer et velutbygget veinett som stadig gjennomgår forbedringer. Dessuten vil hun gjerne ha påpekt hvor rent og pent det er overalt, ja til den grad at det overgår mange andre storbyer hun har besøkt.

-Man skal jo ikke se bort fra at dette tross alt er en havneby med alt hva det innebærer både av positive og negative sider. Alle vet vi dessuten at en storby sliter med kriminalitet. Men det går å være forsiktig, ta sine forhåndsregler og unngå de mest markerte områdene, sier hun formanende. Ta gjerne en tur til Vegueta, den fantastiske gamle bydelen spekkende full av atmosfære og tradisjon. Her er gamle byggninger ivaretatt og restaurert, her ligger det gamle teateret Perez Galdoz som skal være ferdigrestaurert neste år og som opprinnelig er dekorert av den kanariske kunstneren Nestor de la Torre. Både Perez Galdoz og konserthuset Alfredo Krauz er kjent for sin fantastiske akustikk, og ikke minst imponerer auditoriet med sin imponerende utsyn til Atlanterhavet i bakgrunnen. Her avholdes konserter og forestillinger av høy kvalitet. Ellers kan bare nevnes det utrolige utvalg av shoppingmuligheter og ikke minst mat og vinglede, avslutter Gry.


Hun er den fødte diplomat. Hun lever opp til sitt ytre...........- det finnes ikke mye å sette fingeren på. Hun innrømmer at hun er ganske jålete, men at det ligger i genene..... Hun virker imponerende og overbevisende. Hun gir et rogivende inntrykk, er medmennsklig og passe distansert. Jeg tror henne når hun påstår seg være glad i mennesker og alltid forsøker se det positive i mennesker. – Hvert menneske er en egen verden, sier Gry Rustad. Det er utrolig hyggelig å ha kontakt med mennesker og å kunne bistå, ikke bare i nødsituasjoner.
Nå ønsker hun veldig gjerne å sende en kjempe stor takkkkkkk til alle som har vært med på å markere at hun nå snart gå over i pensjonistenes rekke, og takke for fantastisk flotte gaver og overveldende ord og hilsener, sier hun til Dag&Natt.

- “En flott aften bl.a. på sjømannskirken, jeg er helt overveldet og så takknemlig !! Det er jo slik at alt har sin tid her i livet og jeg gleder meg nå til å bli pensjonist, bli mere sosial vis a vis familie og venner og ikke minst bestemme over min egen tid”. Hasta siempre!
 

Jeg ble kjent med Gry Rustad midt på 1980 tallet da noen av oss som jobbet her nede tok turen inn til konsulatet i Las Palmas for å stemme ved stortings- og kommunevalg. Og der hadde Gry rigget opp avlukker og stemmesedlene lå klare så alt skulle gå riktig for seg !!

Var det noe man lurte på i forhold til våre rettigheter som emigrerte nordmenn var hun rene leksikonet. Hun visste ”alt” !!!

Etterhvert fikk noen av oss barn her nede og da visste hun også alt om deres rettigheter som halvt norske.

Gry har alltid vært like blid og service-minded mot alle som kommer innom eller ringer. Hun har masser med jobb ...... året og døgnet rundt, men er aldri stresset eller avvisende.

Jeg er sikker på at jeg snakker på vegne av alle oss fastboende nordmenn at vi kommer til å savne Gry veldig.
Om en dryg månad står Gry inför en ny fas i sitt liv. Vi är många, inte bara hennes egna landsmän, som kommer att sakna henne.

Hon och jag har inte bara varit kollegor under många år, utan också grannar. Vi ses ofta i hissen på väg till eller från våra respektive konsulat. Gry alltid på språng, alltid lika elegant i sina höga klackar. Hennes arbetsdag slutar definitivt inte när hon , klockan ett, låser dörren till sitt konsulat. Då ska hon ofta besöka någon på ett sjukhus, eller stötta anhöriga på väg till ett sista farväl av en avliden, eller göra hembesök, eller hjälpa någon på en polisstation ……

Hennes arbetsuppgifter sträcker sig långt utöver det som strikt krävs av en honorär konsul.

Hon har med sina goda kontakter, sitt varma leende och behagliga sätt , alla dörrar öppna, och hon räds inte att använda dem, men bara för att bistå någon landsman som hamnat i knipa på ett eller annat sätt.

Gry har många goda egenskaper. Hon är kompetent, hjälpsam, generös, empatisk och med en enastående förmåga, att möta människors hjälpbehov. Hon är mycket skicklig på att jämna ut de gropar människor kan hamna i på livets väg.

En liten tröst: Gry kommer inte att lämna ön, åtminstone inte för gott. Hon reser förstås både till Oslo och till Madrid, där nära och kära finns, lite oftare framöver, men har vi tur kommer vi här i stan fortsätta att stöta på både henne, hennes man och mamma i Santa Catalina-parken där de ofta brukar stanna till och ta en kaffepaus.
Man har bett mig beskriva samarbetet med det Norska Konsulatet o Konsul Gry Rustad genom åren.

Min första spontana tanke är att det troligen inte finns tillräckligt många fina adjektiv o superlativer till att beskriva det!

Gry är som en stabil trygg ryggrad som man alltid kan luta sig mot, där man alltid får hjälp och bistånd vid behov. Alltid med ett smil och vänligt bemötande!

Vi har arbetat med många sorgliga fall under åren men de har nästan alltid på något sätt vänts till något positivt tack vare detta ypperliga samarbete och Grys enastående personlighet!

Förutom att hon är den mest eleganta kvinnan jag känner är hon alltid ytterst proffesionell på en blid och ödmjuk måte!

Jag trodde att jag hade ett avtal med Gry om att hon ej kunde ”överge skutan” och gå i pension innan jag själv gör det!

Jag kommer att sakna detta mångåriga samarbete oerhört och ribban är högt lagd för hennes efterträdare! Jag hoppas denna person får gå i ”Gry´s skola” under en tid innan tillträde!!

Samtidigt unnar jag verkligen Gry att i framtiden själv få bestämma över sin tid och njuta av ledigheten sammen med sin lika förtjusande make och övrig familj!

Gry Rustad: Norge har haft lyckan att ha en helt outstanding konsul i tjänst på Gran Canaria under 38 år!

Vi saknar dig allaredan!

Jag vill gärna passa på tillfället att önska Grys efterträdare i ämbetet Välkommen och Lycka Till och med förhoppning om fortsatt mångårigt gott samarbete!!


Mitt første møte med Gry Rustad var som Tjæreborg-guide, året 1986. Skulle man være her over lengre tid, måtte man registrere seg på konsulatet. Diverse papirer for å få oppholdstillatelsen. Jeg kom i februar og 4. oktober samme år ble jeg gift (og ventet min sønn Marius Andreas Mazzinghi Børresen). Først måtte jeg få min fødselsattest og vandelsattest fra Kristiansand, oversatt og stemplet, og så måtte papirene til kommunehuset, henges opp på tavla, minst en måned i forveien av bryllupet. Vi giftet oss på Juzgadoen i Jumbo-senteret, masse frem og tilbake med papirer…………

Så kom sønnen til verden 3. mai 1987, skulle ha norsk pass også og registreres. Så kom datteren Madeleine Cecilia Mazzinghi Børresen til verden 2. juli 1988 og samme prosedyre………….

Det ble mange fine samtaler med Gry opp igjenom tiden. Alltid blid og i møtekommende. Gode råd, og alltid tid til å høre på ei stressa mor, kelner, svigerdatter, eller hva jeg nå var……….. Hun syntes nok jeg var litt «gal» som så fort ble her, gift, restaurantdrift, unger og svigermor med på lasset. Hennes mann Bjørn, som da jobbet på reisebyrået Kouni, hadde jeg også lært å kjenne. Samme ånd, hyggelig og blid. Han ble flittig brukt til å finne flybilletter til gamlelandet eller Danmark, når det trengtes.

Siden ble det til at når jeg skulle til Las Palmas i diverse ærend, ringte jeg Gry og spurte: har du tid til en kaffe-kopp og snakk. Noen ganger ble det lunsj også. Har alltid misunt henne den stillige fremtoningen, alltid korrekt og til de grader flott kledd, og så DE høyhelte skoene da…………

Vel, jeg vil bare ønske henne alt vel i fremtiden, ett stort savn blir det å ikke høre den bilde stemmen når man skal ringe til konsulatet. Håper hun får nyte pensjonisttiden og får bedre tid til å komme sydover på øya for lunsj og hygge. MEGA TIL LYKKE MED DAGEN!!!

Varme hilsner og klemmer fra syd/sur la gringa –