Øyhopping på Kanariøyene
Anita og Birger er forfatterne bak en rekke vandringsbøker fra Kanariøyene, Balearene og Madeira.


Turene vi beskriver i bøkene byr på vakker og annerledes natur, mange og spennende kulturminner, - og man ser hvordan folk lever og bor utenom turiststedene, forteller det norske ekteparet. Vi har i Dag & Natt tidligere publisert en artikkelserie der Anita og Birger beskriver øyene La Palma, El Hierro, Lanzarote, La Gomera og Fuerteventura.

Dette kan DU nå leses på vår web side; www.dagnatt.com I denne utgaven beskriver de Gran Canaria og Tenerife som uten tvil har mye felles.
Tenerife
Mange kaller Gran Canaria et minikontinent. Da er i så fall Tenerife et enda større minikontinent som den største av Kanariøyene med 2034 km2. Tenerife har Kanariøyenes høyeste punkt med 3718 meter høye Teide. Den høyeste toppen utenom Tenerife er 2426 meter høye Roque de los Muchachos på La Palma.

Tenerife har mange forskjellige landskapsområder, grovt regnet fem: kraterområdet Las Cañadas med Teide, den tørre og heller golde sørkysten, de ville Teno-fjellene i nordvest, den frodige nordkysten med bananplantasjer og pinjeskogen i Orotava-dalen og den vakre Anaga-halvøya i nordøst.

Tenerife har et trekantet utseende og minner på et kart om en slags andefugl. Stjerten er Teno-fjellene i nordvest, føttene Costa del Silencio mellom flyplassen og Los Cristianos i sør, halsen området mellom Puerto de la Cruz og Candelaria - og hodet med nebbet Anaga-halvøya.1. Vulkanområdet Las Cañadas danner det høyeste området på Tenerife og er «annerledes»-landskapet fremfor noe annet. Bare tenk på den enorme kontrasten mellom pinjeskogen langs veien fra Vilaflor og kraterlandskapet med Teide som du med ett møter ved Boca de Tauce i sørvest. Inntrykket av Teide er en sukkertopp midt i en lavere gryte der bunnen er dekket av sand og lava. Gryteformen kom i stand ved at et ellipseformet område, 17 km langt og 11 km bredt, sank ned mange hundre meter for 200.000 år siden. Opprinnelig var dette en del av en virkelig stor vulkan dannet for over 300.000 år siden. Bunnen i Caldera de Las Cañadas rundt Teide befinner seg på omtrent 2000 meter. Den er dels fylt opp gjennom lavautbrudd fra selve Teide, nabokrateret Pico de Viejo og andre vulkaner i området, dels av forvitret sand og grus fra lavaen. Kraterkanten mot sør er bevart, men nordveggen har rast ut og sunket ned i havet. Teide ruver i terrenget og kan sees fra svært mange steder, faktisk fra alle de andre øyene. Området har vulkansk sett holdt seg i ro siden 1798.

Parque Nacional de Las Cañadas del Teide ble etablert i 1954 som den eldste og største av de fire nasjonalparkene på Kanariøyene. Det er et fantastisk turområde. Den flotteste tiden er i mai og juni når det blomstrer, og biene summer. Men hele året kan du oppleve solnedgangen blant topper og spennende lavaformasjoner i uendelig mange farger, et vakkert og stemningsfullt skue du aldri glemmer.

2. Passatvindene og det høye Las Cañadas-området er årsaken til den store variasjonen i klima og dermed landskapsområder på øya. Skyer og nedbør i nord gjør denne delen av øya grønn og frodig - sol og nesten mangel på nedbør i sør gjør dette området tørt og heller goldt. Her trives de mange solsøkende turistene som elsker å bade og bli brune på de lange og flotte sandstrendene! Hele området mellom feriestedet Los Gigantes under Teno-fjellene i nordvest og hovedstaden Santa Cruz (de la Tenerife) i nordøst er preget av et vegetasjonsfattig og heller ensformig landskap. Oppover i høyden på utsiden av Las Cañadas kommer pinjeskogen inn mellom 1000 og 1200 meter.5. Las Montañas de Anaga danner den sentrale fjellryggen langs midten av Anaga-halvøya i nordøst. Både nordover og sø

3.
Nordsiden av Tenerife er kontrasten til det tørre området i sør. Her er det store landbruksområder med bananplantasjer, og oppover i den vakre Orotava-dalen sør for Puerto de la Cruz er det store pinjeskogområder. Sol i sør og oppe i Las Cañadas - skyer og nedbør i Orotava-dalen og på nordkysten - er værmessig det mange opplever på bilturen tvers over øya.

4. I nordvest danner Teno-fjellene et spennende landskap gjennom dype og bratte daler mellom høye og spisse fjellrygger. De danner en stupbratt klippekant mot havet, høyest rager den 1039 meter høye toppen La Cabezada på ryggen sør for Masca (tur 18). rover går bratte daler ned mot kysten, og store deler av området er grønne av løvtrær. Den høyeste toppen er 1024 meter.

Navnet Tenerife skal komme av tiner = fjell og ife = hvit. Folk på La Palma så bare den snødekte toppen av Teide og kalte øya Tinerife.