Hotellkrig på
GranCanaria
Riu Maspalaomas i Krig
Likt en fientlig match mellan Real Madrid och F.C. Barcelona utspelas för närvarande ett “krig” mellan två turistgiganter på Gran Canaria.

På ena sidan, den jättelika hotellkedjan RIU, med säte på Mallorca och med täta knytningar till researrangören TUI. På den andra sidan, den lokala hotellgruppen Lopesan, som på relativt kort tid blivit en av Spaniens tio största hotellkedjor.

Orsaken till konflikten är det första lyxhotellet som byggdes på södra Gran Canaria i slutet på 60-talet – Maspalomas Oasis. Beläget intill fyren i Maspalomas och omgivet av en stor, naturlig “palmeral”, det vill säga palmhage, inbjuder hotellet till en härlig atmosfär i ett fantastiskt läge.

RIU, idag ägare av hotellet, annonserade i oktober att man hade för avsikt att riva hotellet.

Den gamla byggnaden har helt enkelt inte infrastruktur för att att kunna fortsätta att vara ett 5-stjärnigt hotell – enligt ägarna. Samtidigt passade man på att göra detta i en period då myndigheterna pratar sig väldigt varma för renoveringar och förbättringar på hotellsidan. RIU har också fått tillstånd att riva fastigheten och tillåtelse att bygga nytt. Endast ett juridiskt “ok” saknas från kommunen.

Lopesan, som alldeles intill byggt flera lyxhotell de senaste 15 åren gillar inte dessa planer. De har fått draghjälp av Arkitektskolan på Las Palmas universitet, samt från flera andra håll. Samtliga hävdar att byggnaden är unik och bör bevaras och katalogiseras som “skyddat kulturintresse” (Bien Interes Cultural).

För att komma vidare har man, vid sidan av att framföra sina synpunkter till kommunen, också dragit in Gran Canarias lokalregering (El Cabildo) i saken.

Huruvida det egentligen handlar om Lopesans kulturintresse kan nog vara tveksamt. Helt klart handlar konflikten till stor del om konkurrens bland de stora hotellkedjorna. Det nya projektet som RIU presenterat skulle betyda ytterligare en våning på höjden och flera rum. Dessutom installationer som bättre skulle kunna konkurrera med Lopesans intilliggande hotell…

Avgörandet skall komma under våren då både El Cabildo och de juridiska avdelningarna på kommunen skall komma med sitt avgörande.

För att sätta ytterligare press på situationen så har ett av grannhotellen – IFA Faro – nu gått ut och hotat med att de kommer att få lov att stänga om Maspalomas Oasis rivs och byggs på nytt. Detta kommer, i så fall, att innebära en tillfällig uppsägning av hotellets personal. IFA Faro tillhör Lopesan gruppen, som är majoritetsägare i den tyska hotellgruppen IFA.

Bägge aktörerna är klart dominerande på Gran Canaria. RIU driver 11 hotell med total 3.692 rum medan Lopesan driver 10 hotell och 4.585 rum. Globalt sett är RIU den klart största. De driver mer än 100 hotell i 16 länder. Antalet anställda uppgår till drygt 25.000 och dess hotell tog ifjol emot 3,3 miljoner gäster. RIU är den tredje största hotellkedjan i Spanien.

Lopesan, å andra sidan, är bland de 10 största kedjorna i Spanien. Gruppen driver 20 hotell på Kanarieöarna, Tyskland, Österrike, Italien och Dominikanska Republiken. Gruppen har ca. 4.200 anställda.


Källa: La Provincia