Måndalingen
Arild Hartviksen´s
solskinnshistorie
Tekst & Foto Erik Heen
(Tidligere trykket i Romsdals Budstikke)
 Arild Hartviksen
Arild Hartviksen på kontoret han deler med Syden Eiendom i Arguineguín.


Måndalingen Arild Hartviksen (46) overvintrer på Gran Canaria for å bygge leiligheter. Han er ikke spesielt mye plaget av heimlengsel. Han er ikke spesielt glad i den norske vinteren. Men han er veldig glad i Gran Canaria – ei god og varm «norsk» øy utenfor Nord-Afrika som han har besøkt en rekke ganger de siste ti åra.

Derfor er han veldig glad for at han nå har tatt sjansen og flyttet byggefokuset sitt fra Norge og hit ned til sola og varmen.

-Dette er en prøvevinter for meg. Jeg har lang erfaring fra byggebransjen i Norge, men har aldri vært med på et utenlandsk byggeprosjekt. Vi starter forsiktig med fire høystandard leiligheter sentralt i Arguineguin, bygd med tanke på norske kjøperes ønsker og behov.
-Kvaliteten på utførelsen av arbeidene har den største fokus. Den første leiligheten er  allerede solgt, enda  byggingen nettopp er kommet i gang. Interessen er stor, så jeg føler meg trygg på at markedet er klar for dette prosjektet, sier Arild Hartviksen.

Vi møter ham «heime» i Taurodalen, ikke langt fra turistmetropolen Puerto Rico. Hartviksen overvintrer her sammen med kona May Iren (45). De har kjøpt en stor og fin bungalow med god plass til familie og venner som kommer på besøk. Han fikk til og med en bil med på kjøpet. Rett bak residensen ligger fine fjell å gå tur i.

-Vi kjøpte leilighet i nabodalen, El Platero, i 2006. Den leier vi nå ut. Her i Taurodalen, eller Amfi Tauro, som området heter, trives vi veldig godt. Det er sentralt og har kort veg til både fjell, by og strand. 90 prosent av de som bor her er nordmenn, forklarer Hartviksen.

Mye besøk.
Kona May Iren jobber innen helse- og omsorg i Rauma kommune, men har tatt seg noen måneder fri for å være med på eventyret på Gran Canaria.

-For meg er disse månedene litt mer feriepreget, og jeg har tenkt tanken på at det kunne bli litt kjedelig. Men jeg har ikke hatt heimlengsel til nå, i alle fall. Det er stadig venner og familie på besøk. Barna er ivrige på å komme ned hit, de også. Og jeg går mye i fjella rundt her. Klimaet her på øya er fantastisk godt. Så det går helt sikkert bra å være noen måneder borte fra Måndalen, humrer hun.


Mannen Arild har lang fartstid fra byggebransjen i Romsdal og resten av landet. Han og kompisen Olav Aksel Olsen fra Måndalen startet opp Partner-gruppen for 12–13 år siden. Her bygde de seg opp med satsing på betong, element, kran og eiendom.

Bare begynnelsen.
– Vi var 75 ansatte og omsatte for 200 millioner i året da vi fusjonerte med Christie i Molde for to og et halvt år siden. Partner-gruppen startet lokalt i Måndalen og Rauma, men ble landsomfattende. Nå er vi medeiere i Christie Partner, men personlig har jeg trukket meg ut for å satse på egne prosjekt gjennom selskapet AH Invest AS. Planen er at de fire leilighetene i Arguineguin bare er begynnelsen. Vi ser allerede på flere andre mulige leilighetsprosjekt, sier den driftige måndalingen.

I I det hele tatt har måndalinger sterke byggetradisjoner på Gran Canaria. Lars Wenaas har som kjent bygd det gedigne leilighetshotellet La Canaria i Arguineguin, ikke langt unna leilighetene som Hartviksen bygger.

-Jeg hadde ei liten andel i dette prosjektet, men solgte meg ut i fjor da La Canaria var ferdigstilt, forklarer Arild Hartviksen.

Rauma-spesial.
Utbyggingsselskapet i Arguineguin heter Syden Bygg SL, som igjen eies 90 prosent av Gran Canary Invest AS. Her har raumaværingene Arild Hartviksen,  Olav Aksel Olsen og Knut Johan Stenerud (fra Innfjorden) hver sin tredjepart. Den siste eierandelen (10 prosent) er det Erling Ruud fra SydenEiendom SL som har.

Ruud har svært lang fartstid i eiendomsbransjen på Gran Canaria og er den som skal selge prosjektet. Vi møter Ruud på tomta i Arguineguin. Han har kjempetro på sitt nye samarbeidsprosjekt. Det er 25 grader og ikke ei sky på himmelen. En solskinnshistorie. 


– Jeg er bygger, Erling er selger. Sammen er vi et bra team. Tomtene her nede er dyre, men det er billig å bygge nå. Vesentlig billigere enn i Norge. Tidligere var det store problem med korrupsjon her på øya, men nå er dette i stor grad ryddet opp i, mener Hartviksen.

Leilighetene de bygger i Arguineguin skal stå ferdige i november/desember. To av leilighetene har takterrasse og boblebad, mens de to underste leilighetene har basseng. Leilighetene koster fra 2,5 til 3 millioner kroner.

Bare fristelser.
– Gran Canaria er svært attraktivt for nordmenn. Markedet er i stor framgang. De siste 15 månedene har vi solgt 50 eiendommer her på øya, 48 av dem til nordmenn. De fristes av solgaranti, nesten ingen kriminalitet, nydelig mat, flott natur, bading året rundt og en forholdsvis kort flyreise. Det blir rift om disse leilighetene, tror eiendomsutvikler Erling Ruud, som har ordnet med kontorplass til Arild Hartviksen i sine flotte lokaler midt i Arguineguin.

Arild Hartviksen understreker at han ikke overvintrer på Gran Canaria for å leike turist, men samtidig er det ikke slik at han må jobbe 24/7 heller. Han styrer sine egne dager.

– Det finnes andre ting å gjøre her enn bare å arbeide. Det er deilig å slippe den norske vinteren, synes jeg. Her på øya er det alle muligheter til å kose seg med utsøkt mat og drikke, soling og bading, samtidig som man kan utforske øyas mangfoldige kultur. Jeg er også glad i å se fotball på tv, og tar gjerne en tur på pub i Puerto Rico hvis det er en storkamp, sier Arild Hartviksen.

Tror på flere vintrer her.
Han og kona er etter planen tilbake i Måndalen i april. Arild kommer til å reise litt fram og tilbake dette året for å følge opp byggeprosjektet. Men i vinter blir han stort sett fast stasjonert på Gran Canaria. Han understreker at det er gode kommunikasjoner og lett å få seg en gunstig flybillett, enten til Molde, Ålesund eller Oslo.

– Som sagt er dette en prøvevinter. Så får vi se om det blir flere. Jeg har mistanker om det. Det kommer an på hvor godt det går med både nåværende og framtidige prosjekt. Jeg har stor tro på Gran Canaria. Denne øya går aldri av moten, konkluderer 46-åringen.
Hartvik & Ruud
Arild Harviksen og Erling Ruud jobber sammen med eiendomsutvikling
Tekst & Foto Bente Storsveen Åkervall Bente@dagnatt.com
Erling Ruud
-mannen bak Syden Eiendom

Erling Ruud er mannen bak firmaet Syden Eiendom. Et eiendomsmegler-firma som har omsatt for over 20 millioner euro de to seneste årene, og solgt 55 boliger, hovedsakelig til nordmenn i Arguineguin i løpet av de siste 16 månedene. Han kom til Gran Canaria for 13 år siden, formålet var å ta et hvileår og ha det litt gøy!

Før han visste ordet av det hadde han funnet seg en svensk kone, fått to hus, to biler, to unger og fast jobb innen eiendom på Anfi del Mar.

I 2009 startet Erling Ruud sitt eiendomsutviklings firma med bygging og salg kalt “Syden Eiendom s.l.” Selv om drømmen var gått i oppfyllelse valgte han og kona Maria å starte i det små. De ville legge vekt på å gjøre saker og ting ordentlig. Maria, og en ansatt fikk reise til Norge og gå eiendomsmeglerskolen, og tiden ble benyttet til å finne de rette lokalitetene.

Nå er det 2 år siden de åpnet sitt imponerende kontor ved den første rundkjøringen i Arguineguin på sørsiden av øya. Målgruppen er utvilsomt nordmenn, og der har de truffet rett. Hele 51 av 55 solgte boliger har gått til nordmenn.
Erling Ruud
Erling Ruud startet Syden Eiendom i 2009
-Våre kunder er gjennomsnittlig par i alderen 55 til 70 år, som har en god økonomi fordi de har noe å selge hjemme i Norge, eller noe å låne på. Barna er ute av redet, og selv ønsker de å tilbringe stadig mer tid i varmere strøk. Arguineguin og Pata la Vaca er det mest aktuelle området, da det gir en trygghet med alle andre nordmenn og norske institusjoner til stede. Også Puerto Rico og Tauro har vært aktuelt, og kan eventuelt komme sterkere tilbake når havne området blir utviklet.

Erling Ruud forklarer videre at de fleste ønsker seg 2 soverom slik at barnebarn og venner kan komme på besøk. De vil ha en sentral beliggenhet med gangavstand til bykjernen. Videre vil de ha utsikt, en god uteplass og sol hele dagen! Dette er de villig til å betale 200 000 – 300 000 euro for.

Syden Eiendom har valgt å ligge på maksimalt 70-80 objekter til salgs, nettopp fordi de tror seg vite hva kunden vil ha, og er meget selektive i produktene til tilbyr sine kunder. Vi velger ut det beste etter pris og standard, sier Ruud til Dag & Natt.

Når det gjelder utleiemarkedet har de valgt å overlate det til andre. De ønsker å konsentrere seg 100% på salg, og ikke minst eiendomsutvikling. Erling Ruud påpeker at samarbeidet med Knutsen vil være en vinn-vinn situasjon for dem begge. Syden Eiendom vet hva kunden vil ha, og Knudsen kan bygge slik nordmenn ønsker. I tillegg kan de tilby kunden hjelp med absolutt alt, og på den måten gi folk en trygg handel.

-Vi er alltid på kjøperens side. Det er de som er nye på øya, mens selger ofte har en annen bakgrunn og kjenner markedet bedre, påpeker Ruud.

Han presiserer også at å ekspandere ikke nødvendigvis er noe mål, da er det viktigere å være små og solide. Markedet på Gran Canaria er meget attraktivt for nord-europeere som har en trygg økonomi, mens Spania ligger med knekt rygg. Erling Ruud tror at prisene aldri kommer til å bli bedre enn de er nå. Attraktive leiligheter i første- og annen rekke har hatt en prissenkning på 10-20 %, mens boliger i tredje- og fjerde rekke, med ett soverom og litt lavere standard nok har hatt en prisreduksjon på opp til 40% under krisen.

- Tiden er inne til å kjøpe nå, sier Erling Ruud som helt klart har funnet sin plass i solen!