Øyhopping på Kanariøyene
Mange forbinder begrepet øyhopping med de greske øyer, men jammen kan man også gjøre det på Kanariøyene. Under arbeidet med turguidene våre har vi mang en gang benyttet oss av denne muligheten - og anbefaler det så absolutt videre.

Vi vet for eksempel at turgruppen Grupo Montañero på Gran Canaria hvert år reiser noen dager på tur til en av de andre Kanariøyene - og langt flere burde prøve det. For den vanlige Gran Canaria-turisten med en eller to ukers ferie, er det selvsagt lite aktuelt, men for dere mange som er på øya i uker og måneder i vintermånedene, anbefales det å gjøre det. Vår siste øyhopping var nå i februar, da vi tok flyet tur-retur La Gomera, med Binter Canarias.
Anita & Birgeg Lövland Anita (61) er fysioterapeut og Birger (66) lege som jobber  henholdsvis i Oppegård og Ski kommune.

På slutten av 90-tallet oppdaget vi hvor mange spennende muligheter det var for fotturer på Gran Canaria og Tenerife. Vi hadde allerede kontakt med et bokforlag som umiddelbart sa ja da vi foreslo å lage en turguide på norsk fra Kanariøyene - “sett med norske øyne og gått med norske bein”. Fra 1999 av ble mye av feriene benyttet til å utforske turmulighetene på fem av de sju Kanariøyene og lage beskrivelser av det vi så og opplevde.

“Turguide til Kanariøyene” kom i 2001 og beskrev med tekst, kart og bilder 50 fotturer på La Gomera, Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote og Fuerteventura. Reaksjonene var hyggelig positive, og vi fortsatte med en tilsvarende “Turguide til Azorene” i 2003 og

“Turguide til Madeira” i 2004. Vi fortsatte på Balearene (Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera), og kom med en en turguide fra disse øyene i 2008.

Nå var behovet kommet for å revidere turguiden fra Kanariøyene, og sammen med forlaget ble vi enige om å lage fire bøker helt nye og langt mer omfattende turguider. Den første av dem var “Turguide til Lanzarote og Fuerteventura” i 2009, deretter “Turguide til Gran Canaria” i 2010 og nå i vår “Turguide til Tenerife” med 96 fotturer. Den fjerde turguiden skal ta for seg de tre ytterste øyene, La Gomera, La Palma og El Hierro og vil komme i løpet av 2015.

Det har blitt noen tusen kilometer på spennende stier i snart 15 år. Med turguidene ønsker vi at andre Sydenturister skal inspireres til også å pakke turutstyr til ferieoppholdet og  følge våre fotspor. Kan man gå på tur i Norge, kan man nemlig også gå på tur på for eksempel Gran Canaria og Tenerife.

Turene byr på vakker og annerledes natur, mange og spennende kulturminner - og man ser  hvordan folk lever og bor utenom feriestedene. Vi snakker ikke spansk, men har aldri opplevd noen problemer av den grunn - bare møtt blide og hyggelige folk. “Don’t leave Gran Canaria until you’ve seen it”, sier den vandreglade engelskmannen Rambling Roger i Fataga.

De sju Kanariøyene er veldig forskjellige, med hvert sitt særpreg. Det er gode  kommunikasjonsmuligheter mellom alle øyene, enten med båt (Fred.Olsen) eller fly (Binter Canarias). Hvorfor ikke besøke noen av de andre øyene - med andre ord prøve litt øyhopping? Med tekst og bilder byr vi på noen smakebiter på hva Fuerteventura, Lanzarote, La Gomera, La Palma og El Hierro har å by på. GOD TUR!

För större kart klicka på bilden!

 
Hvorfor øyhoppe?
Gran Canaria er jo i seg selv ei fantastisk øy med mange opplevelsesmuligheter, men frister det ikke å se hva naboøyene også kan by på? De sju øyene varierer nemlig ikke bare i størrelse, men de er også forskjellige på andre måter, både når det gjelder natur, kultur, historie og folkeliv. De fleste forbinder La Gomera med tre ting: Fred. Olsen, plystrespråket el silbo og fotturer i bratt landskap, men øya er også mye mer. Vi skal i kommende numre av Dag & Natt ta dere med på reise til hver av de andre seks øyene, men denne gangen noen ord om hvordan man reiser. Oversiktskartet viser nettet av båtruter og flyruter mellom øyene. Det langt viktigste flyselskapet er Binter Canarias med sine grønne Dash-maskiner, svært sammenlignbart med Widerøe hjemme i Norge. På den andre siden er det to (konkurrerende) ferjeselskaper som trafikkerer de fem viktigste båtrutene.

Binter Canarias
Som nevnt minner Binter Canarias oss svært mye om Widerøe hjemme i Norge (og også SATA Air som trafikkerer strekningene mellom de ni øyene som utgjør Azorene). De er punktlige og bringer deg mellom øyene på stort sett mellom 40 minutter og en time. Gran Canaria har den sentrale flyplassen i så henseende, med en eller mange avganger til alle de andre øyene hver dag. Til La Gomera måtte vi reise via Tenerife Norte, men etter bare 30 minutters opphold var vi på vingene og landet på La Gomera under to timer etter vi dro fra Gran Canaria. Som flypriser ellers, varierer prisene med reisedag og ikke minst reisetidspunkt. Man sjekker dette enkelt og bestiller billetter på Binter sin nettside www.bintercanarias.com. Binter Canarias vant for øvrig den europeiske utmerkelsen ”Airline of the Year 2010/2011”.

For vår februar-reise til La Gomera betalte vi faktisk bare 1427 kroner tur-retur for to personer. Fastboende betaler mindre. Flyplassene på Gran Canaria og La Gomera er ellers så forskjellige hva angår ankomster og avganger at det er som å være på to planeter. På La Gomera er det kun to ankomster og avganger daglig fra Tenerife Norte - på Gran Canaria talte vi 80 avganger i løpet av kun 4 ettermiddagstimer ... Vi var dessuten bare 10 passasjerer på hver av turene mellom Tenerife Norte og La Gomera. For å si det enkelt: Forskjellen mellom flyplassene reflekterer også i svært stor grad forskjellen mellom stedvis hektiske Gran Canaria og stikk motsatte La Gomera. Men mer om dette senere.


Båtrutene Det er to ferjeselskaper som trafikkerer båtrutene mellom øyene. De tre korteste og langt mest benyttede strekningene er mellom Los Cristianos på Tenerife og San Sebastian på La Gomera (45 minutter), Puerto de las Nieves på Gran Canaria og Santa Cruz på Tenerife (fem kvarter) og Playa Blanca på Lanzarote og Corralejo på Fuerteventura (en time). Dessuten er det fra Los Cristianos båtforbindelser til El Hierro og La Palma (2 1/2 time).

Ferjeselskapene er Fred. Olsen (www.fredolsen.es) og Naviera Armas (www.navieraarmas.com). Fred. Olsen startet sin første båtrute mellom Tenerife og La Gomera i 1974 og har nå moderne hurtigbåter som går raskere enn Naviera Armas sine båter, men er til gjengjeld noe dyrere. Naviera Armas bruker, som sagt, en del lenger tid på overfartene, men er billigere og har samtidig åpne utendørsdekk. Det må jo sies at det på en godværsdag er veldig hyggelig å kunne sitte på dekk og nyte utseiling og innseiling til havnene.

På Fred.Olsen-båtene mellom Gran Canaria og Tenerife (med fem daglige avganger hver vei) er det for eksempel ikke uteplasser for vanlig betalende passasjer, bare for dem som reiser på første klasse (Oro). Det er lett å ta med bil mellom Gran Canaria og Tenerife. Fra sørkysten tar det bare fem kvarter å kjøre til ferjestedet Puerto de las Nieves (Agaete) på nordvestspissen via motorveiene GC-1 og GC-2. Fred.Olsen-prisen for passasjer er 52 euro (november 2012), men man betaler bare 23 euro ekstra for å ha med egen bil. Man kjøper billetter på ferjekaia. Vær ellers klar over at Fred.Olsen har egne busser som kjører mellom Las Palmas og Puerto de las Nieves til alle sine avganger og ankomster (inkludert i billettprisen).

På ny øy - hva så ...?
Hva gjør man når man kommer til ei ny øy? For mange av oss er det naturlig å leie bil, for raskt og greit å komme seg omkring, både dit man vil, og når man vil. Vi har gode erfaringer med Kanariøyenes eget bilutleiefirma Cicar, men Avis, Hertz og Eurocar er for eksempel også til stede på alle øyene. Vi er imidlertid blitt mer og mer imponert over hvor godt utbygd bussnettet er blitt på alle øyene. Prisene er like billige som på Gran Canaria.

Vi har alltid ordnet med overnatting på forhånd ved å bestille hotell eller leilighet på nettet. Under de enkelte øyomtalene skal vi fortelle litt om noen av bostedene vi har er faring med. Dessuten: les om turmålet på forhånd og tenk gjennom hva du vil oppleve. Som ihuga turgåere kan vi anbefale å benytte en fantastisk turmeny på alle øyene. Det er overalt like enkelt som å gå på tur på Gran Canaria, med både korte, middels lange og lange turer.

GOD TUR til andre Kanariøyer!