med rette “La Isla Bonita”
La Palma er den nordvestligste av de sju Kanariøyene og kalles ikke uten grunn La Isla Bonita, som rett og slett betyr den vakre øya.

Den er litt under halvparten så stor som Gran Canaria, med 729 km2. Det er stor forskjell mellom øst- og vestsiden av La Palma, både geologisk, botanisk og værmessig. Forskjellen skyldes en fjellrygg, med Roque de los Muchachos på 2426 meter som det høyeste punktet. Den starter på vestsiden av La Palma og omslutter hesteskoformet Caldera de Taburiente, en enorm kraterlignende dannelse som ble nasjonalpark allerede i 1954. Den fortsetter midt på øya som vulkanryggen La Cumbre helt ned til sørenden. Her ligger byen Fuencaliente, med eget vulkanmuseum. Det er slett ikke tilfeldig, for rett i nærheten ligger vulkanen Teneguia, som hadde et stort utbrudd så sent som i 1971.

La Palma har 80.000 innbyggere og 13.000 turistsenger. Myndighetene er ikke opptatt av masseturisme, men langt mer det de kaller “quality time” for de besøkende. Det viktigste er at turistene skal oppleve vakker natur, ro og føle at de slapper av når de er på øya. Los Cancajos er det største turiststedet, ved flyplassen rett sør for hovedstaden Santa Cruz. Nordenden er den minst befolkede delen av øya, der hovedbyen er Los Sauces. Rett i nærheten ligger den kjente Laurisilva-skogen Los Tilos, vel verd et besøk.

Fred.Olsen har daglige avganger til La Palma fra Los Cristianos, og turen tar bare vel to timer. Fra Norge har det tidvis vært flyforbindelser direkte til La Palma, men ellers kommer man lett til øya med Binter Canarias. Det er lett å ta seg rundt på egen hånd med leiebil, men veien er stort sett svingete, særlig på nordenden.

Bananer er langt på vei den viktigste inntektskilen og står for mer enn 60 prosent av økonomien, turismen mellom 20 og 30 prosent. Bananeksporten går først og fremst til fastlands-Spania. Urbefolkningen på La Palma var bimbachene som bodde i huler. Spanjolene kom i 1482 og endret hele historien. De tok nemlig landet fra bimbachene og solgte det til folk fra hele Europa, ikke minst engelskmenn. Sukkerproduksjon var lenge den viktigste næringsveien, viktig for produksjonen av rom, som fremdeles lages på tradisjonell måte. Det samme gjelder en viss sigarproduksjon. Eget tobakks- og sigarmuseum forteller om den store betydningen nettopp sigarer hadde i gamle dager.

For fotturister er La Palma et eldorado. Øya kan by på hundrevis av kilometer med godt skiltede og merkede turstier. La Palma var fraktisk først ute med nettopp det å legge forholdene til rette for de som vil bruke beina når de er på ferie. Den 170 km lange GR-130 følger kysten omkring hele øya, mens 83 km lange GR-131 følger den nevnte fjellryggen, med utrolig mange utsiktspunkter.
Caldera de Taburiente
     Caldera de Taburiente

    Cascada Colorado

    Fra Roque de los Muchacos
Man kan ikke forlate La Palma med tursko i sekken uten et besøk i nasjonalparken Caldera de Taburiente.

Svarte sandstrender og havbassenger er gode å ha etter turen. Høydedraget omkring Roque de los Muchachos har særlig klare og rene atmosfæriske forhold, og her finnes det en rekke observatorier, der blant annet Norge er inne i bildet.

La Palma har hatt sju vulkanutbrudd etter 1492. Det er ikke uten grunn at myndighetene overvåker mulig ny vulkansk aktivitet. “Worst case” er at hele sørvestenden av La Palma kan gli ut i havet etter allerede etablerte sprekkesoner og forårsake en kjempetsunami. Opptil 500 km3 masse vil kunne løsne og teoretisk etter ni timer treffe Nord-Amkerika med en 30 meter høy flodbølge ...