vill og vakker vandreøy
Los Organos La Gomera
370 km2 store La Gomera ligger vest for “storebror” Tenerife og omtales av mange som den runde øya, Isla Redondo, på grunn av utseende. Den høyeste toppen er Garajonay med 1487 meter. Den befinner seg nesten midt på øya, som har en diameter på 20-25 km.

La Gomera har en 98 km lang kystlinje, men bare noen hundre meter av til sammen 15 km strandsone er sandstrand. Turistene drar av den grunn ikke til øya om strandlivet er det viktigste formålet for Syden-turen. Resten av kysten består for det meste av bratte klipper. 22 prosent av øya er dekket av skogområder. Nasjonalparken Garajo nay dekker drøye 10 prosent og ble opprettet i 1981, først og fremst fordi laurbærskogen Bosque del Cedro er den best bevarte Laurisilva i verden. UNESCO satte den i 1986 på sin verdensarv-liste.

La Gomera har ikke hatt vulkanutbrudd på minst et par millioner år, dette i kontrast til naboøyene Tenerife i øst (med siste utbrudd i 1909) og El Hierro og La Palma i vest (med henholdsvis utbrudd i år og i 1971). Erosjonen har dermed kunnet forme landskapet ved å grave ut de dype dalene som særpreger øya. Fra det sentrale toppområdet Garajonay fører nemlig dype daler ned mot kysten i alle retningene, omtrent som ekene på et hjul.

Et karakteristisk trekk i landskapet er også noen markante oppstikkende “sukkertopper”, som er motstandsdyktige rester etter eldgamle vulkanrør. Særlig kjente er Los Roques omtrent midt på øya (toppene Agando, Carmona, La Zarcita og Ojila mellom 1148 og 1250 meter) og Roque El Cano ved Vallehermoso i nordvest. Ryggen La Fortaleza er ogs¨et karakteristisk landemerke.

Som på Gran Canaria og Tenerife er den sørlige delen av La Gomera ganske tørr med mange soltimer, mens det på nordsiden og omkring det sentrale toppområdet driver tåkeskyer. Dette kan gi store temperaturfortskjeller og gjøre det surt å gå på tur, ikke minst om det blåser. Det kan være 6-7 vindkalde grader i høyden, mens det er 20-22 grader i hovedstaden San Senbastian og turiststedene Playa de Santiago og Valle Gran Rey på sørsiden.

Fuktigheten er grunnlaget for vegetasjonen. Den vakre og eviggrønne Laurisilva-skogen strekker seg som et bølgende teppe nordover fra de høyeste områdene ned mot 600-700 meters høyde. Både den frodige og tette skogen og det bratte, kuperte landskapet gjør at denne delen av øya kan minne noe om Madeira. Nedbøren er også grunnlaget for det rike landbruket i nord, som blant annet produserer nesten 10 millioner kilo bananer.

Det bor omtrent 22.000 innbyggere på La Gomera, med drøye 7000 i hovedstaden San Sebastián de La Gomera. Som fra de andre Kanariøyene var det også meget stor emigrasjon til Sør-Amerika fra øya (Cuba og Venezuela), med stort havneområde for ferjeforbindelsen over til Los Cristianos på Tenerife (45 minutter).

Fred.Olsen startet opp på denne strekningen i 1974, men familien kom med Thomas Olsen til La Gomera allerede i 1904. Olsen-familien la grunnlaget for utvidelse av bananproduksjonen ved å lage vanningssystemer til de nedbørfattige områdene i sør. Øya har også en stor og moderne flyplass på sørsiden, men med for tiden bare to daglige avganger til Tenerife Norte (og videre til Gran Canaria).

La Gomera er særlig kjent for plystrespråket El Silbo, som baserer seg på å plystre stavelser. Det ble brukt for å kommunisere over store avstander på den ulendte øya. I løpet av bare fem minutter kunne beskjeder sendes til hele La Gomera. For å bevare kulturarven får alle elever i grunnskolen opplæring i teknikken.

La Gomera er først og fremst, sammen med La Palma, kjent som turvandrernes øy og absolutt ikke preget av masseturisme. For turgåere er det et spennende nett av skiltede og merkede stier, som for en stor del følger eldgamle ferdselsveier. Det satses mye på “rural turisme”, og det finnes ved siden av mange mindre hoteller tre store hoteller som vi kan anbefale for dem som vil ha noe ekstra: Hotel Valle Gran Rey på sørvestkysten, Jardín Tecina i Playa de Santiago på sørkysten og Paradoret på en høyde i San Sebastián, med panoramautsikt mot Tenerife.

Veinettet på La Gomera består av tre “hovedveier”, som alle starter i San Sebastián. Veiene er for det meste ganske svingete, men i motsetning til forholdene på de andre seks Kanariøyene er det omtrent ingen veistrekning som følger kysten. Bussnettet er bra utbygd. På nordkysten ligger de sjarmerende landsbyene Vallehermoso, Agulo og Hermigua, og oppe i høyden er El Cercado den mest kjente byen.

Sommeren 2012 ble for øvrig La Gomera rammet av en stor skogbrann (som også Tenerife var det), uten at mennskeliv gikk tapt. Langt verre var en brannkatastrofe i 1984, da 19 ungdommer ble fanget av flammene og omkom.
La Gomaera Hamn
     Ved Agulo
Ermita ved Vallehermoso
      Ermita ved Vallehermoso
Ved Hermigua
     Ved Hermigua
El Cercado La Gomera
     El Cercado