minst og fredeligs
El Hierro er den minste av Kanariøyene med sitt bare 277 km2 store areal. Den er samtidig den sørvestligste og ble gjennom århundrer ansett for å være et mystisk sted med verdens ende. 0-meridianen var da også plassert her, inntil engelskmennene rett og slett plasserte den gjennom Greenwich i 1883. Men monumentet står fremdeles ved fyret Faro de Orchilla på vestenden av El Hierro.

Øyas noe isolerte beliggenhet setter også sitt preg på dagens El Hierro. Det virker stadig som om tiden står stille - livet går svært så rolig og fredelig for seg. Finner du ikke roen på El Hierro, finner du den ingen andre steder på Kanariøyene. Myndighetene på El Hierro er særlig opptatt av at det skal være ei økologisk øy, som man skal holde ren uten miljøforurensning. Myndighetene satser på vindmøller og bølgeenergi og har som et mål bare å kun benytte elektriske biler.

Hovedstaden heter Valverde og ligger noen kilometer oppe i høyden, den eneste som ikke ligger nede ved havet. Det er enkelt å komme til El Hierro, både med båt og fly. Fred.Olsen har hurtiggående båt som bare bruker vel to timer fra Los Cristianos, og Binter Canarias har daglige flyavganger fra Gran Canaria og Tenerife.

Det er ikke mange overnattingsmuligheter på El Hierro, men de finnes. Parador-kjeden har sitt hotell beliggende helt for seg selv på sørøstsiden, og på nordsiden ligger det som Guiness Book of Records har oppført som verdens minste hotell, steinbygningen Punta Grande, med sine fire rom i en gammel tollstasjon. Også spahotellet Pozo de La Salud ved Europas vestligste landsby, Sabinosa, er et anbefalt overnattingssted.
El hierro ö på Kanarieöarna
Noen sier El Hierro består av 500 vulkaner, andre 800. Uansett er det vulkansk aktivitet i området. I havet rett utenfor den idylliske fiskelandsbyen Restinga (med gode fiskerestauranter), på sørenden av øya, har det siste par årene i perioder boblet og sydet i havet fra en undersjøisk vulkan.

Det er bare en eneste sandstrand på El Hierro, med den er samtidig Europas vestligste. Den heter Playa Verodal, men det frarådes å benytte den på grunn av rasfare og undervannsstrømmer. Da kan det være greit å vite at El Hierrro er den av Kanariøyene som har imponerer med mange havbassenger anlagt i lavamassene, som Carco Los Sarcos.

El Hierro er ellers kjente for sitt eldgamle einerlignende tre El Sabinar på slettelandskapet La Dehesa, i nærheten av kirken Virgen de Los Reyes (med berømt pilegrimsvandring tvers over øya hvert fjerde år). Øya har mange vakre utsiktspunkter og er dessuten kjent for sine kjempefirfisler, som har overlevd fra prehistorisk tid.

På nordsiden ligger faktisk et eget firfislemuseum, Lagartario, ved siden av et museum som viser folks liv og levnet i gamle dager. Og César Manrique fra Lanzarote har også satt sine spor på øya som befinner seg lengst borte fra han egen øy, med utsiktsrestauranten på Mirador de la Peña. Utsikten gjennom panoranavinduet over kystområdet El Golfo er bare overveldende.

Tross den beskjedne størrelsen er det mange gamle ferdselsveier mellom kysten og øyas sentrale deler. Dette er et høydeplatå som ligger mange hundre meter over havet, med Malpaso på 1501 meter som det høyeste punktet. De gamle stiene gjør at det også er mulig å oppleve El Hierro til fots. Den kanskje mest fortapte turisten vi for øvrig har møtt etter mange år med fotturer på Kanariøyene, var en svenske på toppen av Malpaso. Han hadde dradd fra Tenerife for å oppleve fornøyelseslivet på El Hierro og stod der og skuet seg omkring og lurte på hvor “alle vackra flickor” befant seg. El Hierro er den ultimate skivebom i så henseende ...