Casa del Turismo
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Den kanariske kunstneren Néstor Martín Fernández de la Torre’s betydelse for turismen i Las Palmas  “Det handler om å gjøre hver detalj

Turistenes Hus i Las Palmas har igjen åpnet sine dører etter å ha vært stengt i et tiår. Det vakre huset i typisk, kanarisk arkitektur ligger idyllisk til ved Santa Catalina parken. Her finner du turistinformasjon, et bibliotek med bøker og aviser fra alle verdenshjørner, samt en sal med Ipad`s og trådløst nettverk til disposisjon. Her holder også turistmyndighetene i byen til. Bygningen ble første gang åpnet i 1945 etter en strålende idé av kunstneren Néstor de la Torre.


Kunstneren Néstor de la Torre ble født den 4 mai 1887 i Las Palmas. Han flyttet tilbake hit i 1930 etter å ha bodd og jobbet i Paris, Madrid og Barcelona. Her gikk han straks i gang med en plan om utvikling av turismen som var meget avansert for den tiden. Han var opptatt av å inkludere kunst og natur i en sektor som var spådd et spennende perspektiv i framtiden.

Ideen om ”Turismens Hus” føddes som en ide i 1935 da Néstor de la Torre frivillig skal ha ønsket å skape nytt liv i den kanariske arkitekturen og det urbane landskapet, for å forføre de besøkende og promotere byen. Vi snakker nå om mange år før masseturismen fikk grep om øya.


Sagt om Néstor de la Torre av Pedro Juan Almeida Cabrera:

“Kunstneren innså at fremtiden for Kanariøyene, og dermed velferden for sitt folk og rikdommen for sitt land, lå i en reiselivsnæring som

 
ikke bare stolte på klimaet og sine strenders lokkekraft, men på resten av landskapet, sin kultur og samtidskunst. Han innså derfor at det var nødvendig med å skape en teknisk og kulturell infrastruktur”. I 1934 skapte man et turistråd for provinsen, samt en fagforening for initiativ innen turismen der Néstor de la Torre figurerte i styret, sammen med sin bror, arkitekten Miguel Marin Fernández de la Torre. De utøvde en betydelig innflytelse gjennom sine bidrag og bekymringer. I referatet etter møtet den 23 november 1934 står det; ” Sr. Martín-Fernández de la Torre forklarer sine prosjekter og initiativ i relasjon til skikk og bruk. Det oppmuntres til å gi ham en enstemmig og varm støtte i samarbeidet.

Historien bak ”Turismens Hus”
Néstor Marin Fernández de la Torre laget i 1935 det første utkastet til den framtidige “Casa del Turismo”, en paviljong med kanariske produkter like ved inngangen til Santa Catalina havnen. Dette var et meget viktig møtested for hele byen og øya som sådan. Her kom også sjømenn og handelsfolk fra havnen Puerto de La Luz, samt reisende, navigatører og turister. Dette var det ideelle stedet å vise opp kanariske produkter. Kunstneren la fram et forslag på et lokale med bodega, butikk, restaurant og en forgård, alt i typisk kanarisk stil. Hans kunstneriske tegninger og forslag ble prosjektert av broren, arkitekten Miguel de la Torre.

Néstor dør i februar 1938, bare en dag før han skal fylle 51 år. Etter hans bortgang, tar man opp igjen prosjektet, som man velger å respektere etter kunstnerens ønske; “å gjøre hver detalj i livet, til et kunstverk”.

Den 30 desember 1943 legger Turistrådet for provinsen ut ideen på anbud til konstruksjonsfirmaer. Prisoverslaget er gitt til 211.940,45 pesetas.

Den 21 januar 1944 kan man lese i avisen at D. Alfredo Farray har blitt valgt ut blant fire forslag og har fått i oppdrag å konstruere “La Casa del Turista” for 199.800 pesetas. Det blir Miguel de la Torre som står for dekorasjon og utsmykking. Og den 29 mai 1945 innvier man turistenes hus.

I 1970 la arkitekten Miguel del la Torre fram sitt forslag til utvidelse av huset, da var han nesten 80 år gammel.

Fram til 2007 holdt man dørene på “Casa del Turismo” åpne for publikum, selv om husets funksjon nok hadde endret seg mye gjennom årene. Fra å være et åpent utstillingsvindu for kanariske produkter hadde det konvertert til å bli et sete for byens administrasjon av ymse slag.

Men nå er “Casa del Turista” tatt tilbake av turistmyndigheten, og renovert i stil med sitt opphav, og med stor respekt for brødrene de la Torre. Den 18 april 2013 åpnet den igjen sine dører for byens mange besøkere, som for all del ikke bør gå glipp av dette tursitklenodium med historien bokstavlig talt skrevet inn i veggene.
 
   
”Las Palmas har forstått viktigheten av turismen”
Turistminister Pablo Barbero Sierra
 
Turistminister Pablo Barbero Sierra
Midt i Santa Catalina Parken, der turismen i Las Palmas hadde sin opprinnelse, og som på godt og ondt er byens utstillingsvindu, sitter i dag Las Palmas turistminister Pablo Barbero Sierra på sin nye kontor i andre etasje på Turismens Hus.

Fra hans kontor kan vi se ut over den travle parken som huser duer, turister, tiggere, byorginaler, skopussere, lekende barn og husfruer ute med sin kjæledegge i bånd. Her går toget med “de tre hellige konger” forbi til jul, her feires det fargesprakende karnevalet i hele februar måned til glede for nattelivet, og til sorg for de med dårlig sovehjerte. Og her er utgangspunktet for den moderne turistbussen som preger bybildet i dag.

Der parken befinner seg lå det tidligere et vanndepot, og navnet kommer fra, det lille primitive kapellet til ære for Santa Catalina, som lå der tidligere. På slutten av 1800-tallet og begynnelsen av det neste, laget man her en terminal eller stasjon for de først automobiler som kom til øya. De sirkulerte til og fra havnene med personer og varer, og parken ble derfor et knutepunkt for næringsvirksomhet, da her befant seg kull lager og andre oppbevaringssteder for varer av ulike slag. Santa Catalina parken var derfor like mye et havnelager som en bypark. På dagtid fungerte parken dessuten som et lunsjsted for arbeiderne der de kunne hvile en stund, mens det på kvelden ble et kulturelt møtested med musikk og primitiv underholdning.

 
Santa Catalina parken skal nå få en “make-over”, og ikke minst skal man fremheve dens status som turismens opprinnelige knutepunkt siden 50-tallet.  
Turistminister Pablo Barbero er ikke sen med å minne oss på at det faktisk var svenskene som utgjorde de første turister i Las Palmas, og satte sitt særpreg på byen. Spesielt attraktivt var området rundt Santa Catalina parken og ned mot Canteras stranden på den ene siden, og havnen på den andre. Han minnes med glede årene fra slutten av 50- tallet fram til langt ut på 70 tallet, da byen blomstret takket være turismen. Mange vil huske det svenske miljøet i Las Palmas på den tiden. Flere svensker valgte også å slå seg ned i byen, der de startet sin virksomhet innen reisebransjen og restaurantbransjen spesielt, forteller han til Dag & Natt.

Hopper vi litt lenger frem i historien kan Pablo Barbero godt minnes med glede sin tid som hotelldirektør på Hotel Santa Catalina, der flyselskapet Sterling leide faste rom til sine piloter og flyvertinner.

Turistene forlater Las Palmas
Etterhvert fant turistene veien til syd. Den gamle krøtterstien ble byttet ut med motorvei, mens store, attraktive hoteller og leilighets komplekser så dagens lys i San Agustin og senere Playa del Ingles. Her kunne man lokke turistene med et mer stabilt klima, flere strender og et mer familiært miljø. Las Palmas opplevde en slagside, ble stående tom og forulempet tilbake.

Nå mener turistminister Pablo Barbero at Las Palmas er på full fart tilbake som den attraktive turistbyen. Den har gjennomgått en stor forandring, blitt forskjønnet og modernisert og turistene kommer sakte men sikkert tilbake.

Spesielt vil turistministeren snakke om den store strømmen av cruisepassasjerer som ankommer øya, rundt en halv million i året. Mennesker som i løpet av et kort opphold sprer seg utover byen som et teppe og benytter seg av turistbusser, guiding og legger igjen verdifulle penger på shopping og bespisning, er en stor annerkjennelse for de anstrengelsene byen har gjort, mener Barbero.

Nå ønsker også turistmyndighetene i hovedstaden å lokke turistene fra sydsiden til å spandere et besøk i Las Palmas. Man ønsker å gjøre folk oppmerksomme på denne unike kombinasjons muligheten til en storbyferie i skjønn forening med sol- og bad.

Man bør oppleve minst en natt i Las Palmas
Pablo Barbero presiserer dette alternativet hvor man kan se to verdener på en og samme ferie. I kombinasjon med sol og bad ferie på syd, bør man etter hans anbefaling spandere minst en natt i Las Palmas. Kombinere storbyliv med kultur og shopping, en bedre middag i unikt, kanarisk miljø og kanskje en kveldspromenade langs den mange kilometer lange Las Canteras stranden. Atlanterhavsbyen tilbyr også et stort utvalg show og konserter, musikaler, kunstutstillinger, fotballkamper og et yrende natteliv. Tapasvandringer i den historiske delen av Las Palmas hver fredag kveld bør man definitivt få med seg. Eller en særdeles ny attraksjon er mathallen som har erstattet det gamle markedet i havnen.

I tillegg har man i Las Palmas lagt ned mye arbeid i å fornye den attraktive strandpromenaden langs Las Canteras, mange lekre shoppingsentre har satt sitt preg på byen, stadig flere cruiseskip finner veien hit, og man jobber nå iherdig med å lage sykkelstier over store områder av byen, arrangere sports events som Las Palmas Maraton, lage bilfrie soner og tenke grønt og miljøvennlig, forteller en stolt turistminister til Dag & Natt.