Leif Niemi
-om å miste evighetsperspektivet

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Leif Niemi har kommet fram til at han ikke er udødelig lenger. For når evighetsperspektivet glipper, da vet du samtidig at tiden må utnyttes på best mulig måte. Likevel han vet ikke hva han skal bli når han blir stor.

Derimot vet han at han stortrives på Gran Canaria, og gruer seg til den dagen han må flytte hjem, bo i rekkehus og jobbe på kontor. I dag sitter han riktignok i et bur midt i et kontorlandskap, nede i en ”bunker” og styrer en av Nordens største reisearrangører på Gran Canaria. Utenfor skinner solen konstant og tilbyr egentlig alt man kan ønske seg i livet, konstaterer Leif mens han trykker i seg et svensk rekesmørbrød.

For tretten år siden startet Leif Niemi sitt liv i reisebransjen. Turen gikk til Tenerife. I arkivene til Vingresor står det at etter den første sesongen som reiseleder ville han aldri mer tilbake dit. Lite visste han og Ving den gang om at 10 år senere ville ha likevel komme tilbake til en annen Kanarieøy som øverste sjef for Thomas Cook Northern Europe, som innebefatter Ving fra Norge og Sverige, Tjæreborg fra Finland og Spies fra Danmark. Denne gangen til deres største vinterdestinasjon Gran Canaria.

Nå styrer han 91 unge reiseledere og 290 000 tilreisende gjester pr år, der svenskene er i majoritet på vinterhalvåret og nordmennene om sommeren. Og det er ingen “match” for Leif som elsker service og mennesker, og synes det er spennende og givende å jobbe med den delen som omhandler utvikling og personalveiledning.

Leif Niemi er en ren odlet Ving guide, dvs. det var i Vingreiser han startet sin karriere. Men utviklingen i reiselivsbransjen har tendert til å slå sammen større konstellasjoner med ulike mindre reisearrangører og samle dem under et europeisk tak. Slik ble også Vingreisers skjebne. Fellesnavnet ble engelske Thomas Cook, som igjen er delt inn i 3 divisjoner; UK- United Kingdom, Continental og Northern Europe. I den tredje divisjonen, ligger Ving Sverige og Norge, Tjæreborg Finland og Spies fra Danmark. De ulike varemerkene har hatt med seg sine individuelle logoer som differensierer de ulike varemerkene. Nå forteller Leif at man skal gjøre det lettere for kunden ved å samle alle varemerkene under en og samme profil. På den måten vil det gjøre dem mer synlige, og samtidig skille dem bedre fra konkurrentene.

Når fakta er langt på bordet, presiserer den karismatiske destinasjons sjefen at de ikke selger reiser, men ferier. Og ferier selger man med hjertet, sier han og legger hånden på brystkassen. Derfor samles de nå under en profil utformet som et solfylt hjerte. Både det man legger hjertet i, og det man fyller hjertet med er det Ving, Tjæreborg og Spies nå vil være en del av.


Med hjertet på det riktige stedet

Det er ingenting ved Leif som skulle tilsi at han er født og oppvokst i Norrland, nærmere bestemt i Øvertoneå i Norrbotens Län som har fattige 2 000 innbyggere. Stedet ligger helt på grensen til Finland, og finsk blod renner gjennom hans årer takket være morens slekt.
Leif Niemi, Spies, Ving Tjaerenorg Gran Canaria
Leif Niemi
Teckning Leif Niemi
Ikke minst gjør det seg utslag verbalt, en helt klar fordel i hans arbeide. Men 13 år i utenlandstjeneste har gjort ham til en typisk urban, singellivs fyr med stor trang til valgfrihet og sosialt nettverk. Derav angsten for en dag å måtte flytte “hjem” og tilpasse seg en hittil ukjent livsform. Nåvel, avgjørelsen om å bli på Gran Canaria ett år til er i alle fall tatt!

Nå skal det satses fra hjertet, det solfylte hjertet. Og slogan; “Holiday i s where the heart is” skal indikere at Leif og hans medarbeidere har hjertet med seg i alt de gjør. De skal levere den beste ferieuken i året til sine gjester, og som kunde blir det lett å finne dem, - det er bare å følge hjertet, sier Leif og virker overbevisende.

-Trenden viser dessuten tydelig at våre gjester stadig ønsker boende med høyere standard. Det stiller også høyere krav på reisearrangøren, og også der har vi tatt hjertet med oss når vi tydeliggjør våre to hotellprodukter. Sunwing Family Resort, Family Garden og Family Comfort er det beste alternativene for barnefamilier. Mens Sunprime Hotels, Prime Select og Prime Comfort er for voksne uten barn.

Både for barnefamilier og for voksne uten barn har vi satset på riktig luksushoteller; for barnefamilier Top Selection Family og for voksne Top Selection, forklarer Leif.

Ellers er det skandinaviske publikumet urokkelige i sitt ønskemål om å bo i leiligheter. Friheten til selv å bestemme sine måltider, til å planlegge sin dag og sin døgnrytme skiller oss mye fra engelskmenn og tyskere, som liker hoteller med helpensjon eller alt inkludert. Ikke minst vil Leif påpeke det mangfold som finnes blant hans gjester på Gran Canaria, og nevner en kjent, skandinavisk foretaksmagnat som upåvirket av økonomiske hensyn, velger år etter år å bo på et enklere leilighetskompleks i Playa del Ingles der han føler han får den friheten han ønsker for en avkoblende ferie.


-Men mangfoldet gjelder ikke bare gjestene, men også øya som sådan, og er en viktig grunn til at jeg selv trives så godt. Her har du alt! I Las Palmas finnes uendelige shoppingmuligheter, teater, konserter, utstillinger på lik linje med hvilken storby som helst. Videre har du natureren mot sentrum av øya, som gir unike opplevelser og en helt annen og mer aktiv ferie. Sist men ikke minst har du et stabilt klima, langstrakte strender og alt det en turistdestinasjon med respekt for seg selv bør ha, her på sørsiden av øya. Det innebærer at våre gjester har et mangfold innfor en radius av få kilometer, mens også vi som jobber og lever her kan skille mellom arbeid og fritid, et stort bidrag til trivselsfaktoren.


Og med det konstaterende, innser Leif at det vil bli vanskelig å en dag forlate Gran Canaria. Han som for 13 år siden trodde han aldri mer ville komme tilbake til Kanariøyene. Selv om han har lagt ungdommens udødelighet bak seg, og trådd inn i en voksen alder der kravet om å etablering og rotfasthet er overhengende, vil han ikke slippe taket om det han trives med. Han har ingen konkrete planer om fremtiden, men vil lytte til hjertet, på samme måte som det Ving, Tjæreborg og Spies nå gjør når de går ut og forandrer seg og legger ulike produkter under felles symbol, til fordel for de som ønsker å legge sin ferie i deres hender ved å følge sitt hjerte