Program Las Palmas Program Maspalomas
- selve ordet er morsomt
Karneval tilhører noen av verdens beste fester . Det arrangeres karneval over hele verden og disse festene, ja de er simpelthen verdens beste fester. Februar er i utgangspunktet karnevalsmåneden. Vet du når, hvorfor og hvordan karneval skal feires? Vi gir deg en innføring.

Hører du ordet karneval, tenker du vel først på Rio og i neste øyeblikk på samba. Det er karnevalet i Rio de Janeiro som har festet seg i hjernen vår, enten vi har sett det live eller bare på film og bilder. Det er en gedigen fest med lettkledde vakre brasilianske damer og fantastiske kostymer. Karneval er nesten synonymt med Rio, men det er slett ikke bare der det er karneval.

Tvert imot feires karneval over nesten hele verden, spesielt i katolske land. For selv om karnevalsfeiringen rundt omkring ikke har mye religiøst innhold er opprinnelsen religiøs. På Kanariøyene, og spesielt på Gran Canaria og Tenerife finner du de største karnevalen i Europa!Før fasten

Ekte karneval skal feires før fasten innledes. Fasten varer i 40 dager og starter på askeonsdag. Autentiske karneval skal altså være over før askeonsdag, om man skal følge de tradisjonelle normene.

Førkristne fruktbarhetsriter
Karnevalet har som de fleste skikker og feiringer et førkristent opphav. Fruktbarheten og den gryende våren ble feiret. De første feiringen kan ha funnet sted så tidelig som 600 år f.kr, sporene etter store fester er funnet i Osiris i Egypt. Det var også store karneval i Romerriket.

De gamle skikkene ble holdt i hevd helt frem til 1400-tallet. Kirken var absolutt ikke glad i disse hedenske ritualene og prøvde å utrydde dem, men tradisjonene var så sterke at det ikke lot seg gjøre. Derfor valgte den romersk-katolske kirken å ta opp tradisjonen og gjøre den til sin, slik den har gjort så mange ganger med førkristne fester og feiringer. Kirken prøvde og fikk til en viss grad kontroll over innholdet i feiringen. Karnevalet ble blant annet knyttet til den førti dager lange fasten.


For løssluppent og frimodig
Kirken er likevel ikke udelt begeistret for karneval i våre dager heller. Under karnevalsfeiringen blir selv de mektigste av kirkens menn latterliggjort under det som kalles dårefesten.

Farvel til kjøttet
Det er i dag i de katolske landene de største karnevalene arrangeres. Det er ikke helt klarlagt hva ordet karneval betyr, men de fleste antar at det kommer fra latin og betyr farvel til kjøttet. I fastetiden skal du nemlig ikke spise kjøtt.

Når er fasten?
Fastelavn som er innledningen til fasten er fastlagt til søndag sju uker før påskedag. Første påskedag flytter seg, det er en bevegelig dag som faller mellom 22. mars og 25. april. Derfor flytter også fastelavn på seg (Pinse feires søndag syv uker etter påskedag). Askeonsdag er onsdagen etter fastelavn og fra og med askeonsdag starter selve fastetiden. I 2011 er askeonsdag 9. mars, og innen den dagen skal altså alle autentiske karneval være over.

Karneval i hele verden
Karnevalstiden er tiden for verdens beste fester og det feires karneval over nesten hele verden. Det er store karneval i byer som Verona, Nice, Lisboa, Verona, Køln , Las Palmas (Gran Canaria) og Santa Cruz de Tenerife for å nevne noen. Det er ikke bare i de store byene det er karneval. I mange land har selv den minste landsby eget karneval. Svært mange steder er karnevalet den desidert største festen i året. Folk forbereder seg i månedsvis og sparer penger til den store festen.

Reglene snus på hodet når det er karneval
Karneval er fest og moro men det er også litt alvorlig, på disse festene blir slavene herrer og herrene slaver for å si det litt pompøst. Vanlige folk kan drive ap med maktmennesker som prester og politikere og selv bli konger og dronninger. Slik sett har karneval virket som en sikkerhetsventil i samfunnet og gjør det fortsatt mange steder.

Opprinnelig fra Europaa
Selv om Rio er karnevalshovedstaden i våre dager, har ikke karnevalet sine røtter i slaveriet eller Afrika. Karnevalet kommer fra Europa. De gamle romerne hadde store opptog i gaten, hvor de blant annet trakk en båt med seg. Det var massevis av mat og drikke og i det hele tatt en storslagen fest.

I middelalderen ble det til en viss grad feiret karneval i Norge også, men denne feiringen forsvant med reformasjonen i 1537. Karneval og fest ble ikke sett på med blide øyne av protestantene. Det er derfor karnevalet står sterkt i katolske områder, men svakt i protestantiske i våre dager.


Feitetirsdag er på fransk; Mardi Gras
Vi har ikke karneval i Norden, men vi har fastelavn. Opprinnelig feiret vi fastelavn kvelden før fasten altså kvelden før askeonsdag, men senere ble fastelavn flyttet til søndagen før askeonsdag.

Dagen før askeonsdag kalles feitetirsdag, det var en dag for å stappe i seg fete ting før fasten. Denne dagen finnes også i England hvor den heter ”Fat Tuesday”’ og i Frankrike hvor den heter ”Mardi gras”

I 2013 er Feitetirsdag 12. februar. Mardi Gras er altså en utgave av feitetirsdag, men særlig i New Orleans utviklet Mardi Gras seg til et ekte karneval.
Karnevals Minister
María Isabel García Bolta
I Las Palmas har man en egen Karnevals minister. Hun heter María Isabel García Bolta. 

Hele hennes politiske agenda går ut på å organisere byens største, årlige fest, med alt hva det innebærer. Hun er selvfølgelig elsket og hatet.

Giovanna Lee
(18 år) fra Las Palmas er en av kandidatene til Karnevals Dronningen 2013.

I januar ble hun presentert under et event på utestedet Kopas på

shoppingsenteret El Muelle med en kreasjon av Willie Diaz.
Israel Reyes
Israel Reyes
Israel Reyes er artistisk ansvarlig for karnevalet i Las Palmas. Han kan fortelle at under kroningsfesten av karnevalsdronningen deltar rundt 200 dansere og skuespillere.

Legger man til alle musikkgrupper og deltagere i konkurransen utgjør det 500 mennesker totalt.

En karneval scene blir til
Allerede denn 8. Januar ble gatene foran Santa Catalina Parken i Las Palmas avstengt på grunn av karnevals forberedelser. Det var den store karnevals scenen som ble påbegynt i god tid før det årlige karnavalet som starter den 1. februar.

Scenen som er designet av Alberto Trujillo vil dekke en flate på hele 1.185 kvadratmeter. Den vil i hovedsak bestå av et Casino og et torg, og bestå av gjennvinnings materiale.