Hattedamer Arguineguin

Hvem hadde trodd man skulle finne en gjeng frodige, fargeglade, generøse og hjertevarme damer med kulørte hatter og fjær på en liten, lokal tapasbar i Arguineguins bakgater?

Må innrømme at det ikke var helt tilfeldig. Men at hattedamene ble skapt som et resultat av uambisiøse promenader og kontrollert vindrikking, var kanskje en tilfeldighet.
Vin & Spadserklubb
Ingen var så veldig kjent fra før, forsøker Tove Bertsen å gi oss en overbevisning om. Hun får hudløst mye skryt så fort hun snur ryggen til. Hennes medsøstre skryter av et generøst og helt utrolig hjertevarmt menneske som aldri skulle finne på å si noe vondt om noen. Alltid positiv og helt strålende slik det seg hør og bør av en superflott dame!

Selv forteller Tove Bertsen at det begynte med en tur i nabolaget. Solen brant og det var påtvunget med et skjermende hodeplagg i form av hatt. Ganen behøvde også sitt, derfor ble det straks en vin- og spadserklubb grunnlagt i februar 2010. Gerd og Tove fra Oslo var ildsjelene bak, det skal de ha ei fjør i hatten for!

Hver onsdag møtes hattedamene som etterhvert har blitt en stor og sammensveiset gjeng. De gynner livsunderlaget til kanariske restauranteiere ved å bestille langbord, tapas og vin. Etter et festlig samvær lar de hatten vandre, og eurosedlene sitter løst hos damene som representerer et langstrakt Norge. Ingen står igjen med lua i handa, alle er like rause.

Damene for sin hatt, er skjønt enige om at de har det de trenger. Nå er formålet å hjelpe de som behøver det sårt. I tillegg til pengene de selv samler inn, begynner de onsdagene i “bargata” i Arguineguin. På sine vin- og spadserturer får de velfortjent oppmerksomhet og dertil forundrende blikk og nysgjerrige kommentarer. Dette vet hattedamene å utnytte til sin fordel. Folk er ikke sene med å ta fram lommeboka og legge i en slant i hatten. Hittil har de samlet inn 700 euro på 5 onsdager!!!

Jorunn, som blir omtalt som “mor godhjerta” tok ofte midler fra egen lomme for å hjelpe “nabohjelpa” i Arguineguin. Organisasjonen som hjelper de sårt trengende med mat, klær og annet nødvendig. Det var da hattedamene fant ut at dette kunne de minsann hjelpe til med.


Ingen får så hatten passer, sier Tove. Vi går ikke rundt å pålegger folk å gi oss penger, vi bare tar gladelig imot om noen ønsker å bidra, sier en raus kvinne med festlige hjerter på brilleinfattningen. – Du skjønner jeg er forelska sier ho, og referer til brillene. Hattedamene bryter ut i herlig latter, og bekrefter at akkurat den historien er helt sann!

Organiseringen av hattedamenes vin- og spadsertur går på omgang og opplyses kun på et lukket forum på nettet. Allerede i slutten av november arrangeres juleforestillingen der alle kler seg i rødt og forventer ( uten å være høye i hatten) et ekstra bidrag både fra dem selv og andre. Gjennomsnittsalderen blant hattedamene er helt uinteressant, da alle konstaterer at den eldste ser yngst ut. Men det er et faktum at de fleste er bestemødre og ønsker seg hjem i desember, derfor legges møtene etter julelunsjen til januar måned.


Hattedamene vil ikke bare være på hatt med hverandre, men engasjerer også sine menn. Dog bare en gang i året. Når karnevalet kommer til Arguineguin har de kostymene i lilla, svart og hvitt klare både for seg selv og ektefeller. Først spiser de sammen, så smyger de seg inn i karnevalskavalgaden og følger strømmen.

Når våren kommer og damene trekker hjemover til Norge, skulle man kanskje tro de hadde fått nok av hverandre på en stund. Men den gang ei. Smilende forteller de at mange av dem har bobil, kjører rundt i Norges land og ferierer sammen.
Tove Bertsen
Roten til alt godt; Tove Bertsen
Ingen nevnt, ingen glemt og der burde punktum vært satt. Men vi må bare nevne Britt Synnøve fra Tromsø som har flyttet til Billingsfors i Sverige.

Tove Berntsen fra Oslo som er president og nyforelska i en hollender. Fru Jensen, kalt Inger fra Sarpsborg, den uforskammet unge 78 åringen. Gerd Vinje fra Oslo som begynte å gå tur med Tove. Fra Oslo kommer Gunn, Evelyn og Rita. Torhild som fylte runde år i fjor og ønsket seg kun pengegaver til hattedame-hjelpen. Ella fra Tromsø som var med å lage “Våres Plass” en ½ time spadsertur fra Norske Plassen. Liv som har flyttet til Jeløya og Gerd fra Lørenskog.

Grete fra Bergen som stekte vafler i mange år i Sjømannskirken, Gerda som også er fra Bergen, for ikke å snakke om Mia! Solbjørg og Bodil kommer fra Nøtterøy der det finns,…allverdens herligste kvinns! Helèn fra Tønsberg som har vært guide for Star Tour. Men Liv og Anne kommer også fra Tønsberg må du tro! Marit og Inger Marie fra Sandefjord, Anna Karolina fra Kongsberg, Gerd fra Bærum, Torunn fra Tromsø og Sylvia fra Bø i Vesterålen. Og sist men ikke minst Patricia fra New Zealand som har bodd 40 år i Norge og har verdens mest sjarmerende aksent!