Fra diskotek og nattklubb til
Turist Kirke
   
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Den økumeniske , tverrkirkelige organisasjonen Skandinaviske Turistkyrkan har kjøpt opp det tidligere diskoteket og nattklubben KISS, der de har laget kirkesal av dansegulvet. Scenen er fortsatt forbehold musikalsk formidling i tillegg til forkynning av evangeliet og å spre det gode budskap, i følge pastor Magne Aker.  
Pastor Magne Aker
Pastor Magne Aker har fått besøk på Turist Kyrkan av venner fra Østfold
Nytt og større kjøkken
Nytt og større kjøkken betyr større og bedre kaker
Den økumeniske , tverrkirkelige organisasjonen Skandinaviske Turistkyrkan har kjøpt opp det tidligere diskoteket og nattklubben KISS, der de har laget kirkesal av dansegulvet. Scenen er fortsatt forbehold musikalsk formidling i tillegg til forkynning av evangeliet og å spre det gode budskap, i følge pastor Magne Aker.

I seks år har de leid 125 kvadratmeter lokale på baksiden av kjøpesenteret i Puerto Rico, den såkalte Oasen. Da diskotekeieren i lokalet ved siden av tilbød dem å kjøpe hans nattklubb, slo de til og kjøpte like godt 425 kvadratmeter, samt de 125 som de tidligere hadde leid. Siden Skandinaviske Turistkyrkan ikke faller inn under statlige statsstøtteordninger, ble alt finansiert med gaver. Nå har de fått en ny stor sal med plass til 350 personer til sine kveldssamlinger. Det gamle, tidligere leide lokalet ”Oasen” som ligger vegg i vegg blir nå kun kafeteria. Vel 2 millioner norske kroner er betalt kontant. Lånet er tilsammen på 6 millioner kroner. Nå starter innsamlingen “Ned med gjelden”!!

Den Skandinaviske Turistkyrkan er ikke en menighet, men heller en fellesnevner for menighetene, en misjonsorganisasjon som representerer alle 7 slagene, som Aker så passende legger til nå i julestria. misjonsorganisasjonen har et svensk navn, ble den grunnlagt av en nordmann for over 50 år siden. I dag finns det to kirker på Tenerife og tre på Gran Canaria.

På begynnelsen av 1960-tallet, kom den norske baptistpastoren Mathias Korsvold, av helsemessige årsaker, til Las Palmas med sin kone, Irene. Han oppdaget snart behovet for en kirke, da alle skandinaviske turister begynte å komme til Gran Canaria og Las Palmas. Alkoholproblemer var utbredt, og mange søkte samtaler for sjelesorg.

Magne Aker beskriver Skandinaviska Turistkyrkan, som mindre fordømmende, gladere og lysere enn mange tror. Bortsett fra bibeltimene får det ikke holdes lange taler, sier han. Her arrangeres sanggudstjenester, og ikke minst det populære “Hele kirken synger” på onsdager. Også fredager med åpent café, utlodning og sosialt samvær, avrundes med sangprogram. Ellers arrangeres turer med buss og spaserturer i fjellet, meget populære aktiviteter.

Julen er selvfølgelig en høytid da dørene slås opp på vid gap. Hele 70 påmeldte til julekvelden, og med det er alle plasser reservert rundt bordene allerede. Tradisjonell mat, sang og juletre står i fokus den kvelden.

Bortsett fra det ukentlige programmet handler Skandinaviska Turistkyrkan om å gi mennesker den omsorgen de trenger, der de trenger den. Pastor Magne Aker kan ikke få fullrost det gode samarbeidet de har med ulike reisearrangører for å kunne være behjelpelig der det behøves.
 
Også et godt samarbeide med Den Norske Sjømannskirken vil han gjerne berømme. Pastor Magne Aker har gitt fra seg sin vigselsrett, men anbefaler gjerne den norske sjømannskirken som alternativ. Hos Skandinaviska Kyrkan holder de heller ei konfirmasjon, men minnestund etter bisettelse har skjedd flere ganger.

I disse tider har Skandinaviska Turistkyrkan holdt innsamling til nødhjelp på Filippinene, penger som kanaliseres gjennom en nordmann som driver barnehjem der.

I tillegg til behjelpelighet og tilstedeværelse hos de mange turister som besøker Gran Canaria vinterhalvåret er forkynnelsen av evangeliet en viktig faktor. Pastor Magne Aker påstår likevel at han aldri tvinger sin overbevisning på noen. Selv om han kan referere til mange sterke historier, mener han at ønsket om å ta imot Gud skal komme innenfra og ut, ikke utenfra og inn, slik han uttrykker det.


Hele kirken synger
 
 
Pinsevenn og professor
Nils Heggemsnes
trives utmerket i Skandinaviska Turistkyrkan
 
Professor Nils Heggemsnes er en mann som har funnet seg vel til rette på Skandinaviske Turistkyrkan. I en alder av 83 år har han overvintret på Gran Canaria de siste 13 årene. For 5 år siden da hans krone gikk bort, så han et lysskimmer og skjønte straks at det var et tegn på at Gud hadde bruk for ham.

At han ble Pinsevenn er det hans 13 år yngre kjæreste som er skyld i. Uten merkbar sjenanse forteller han at jentene har i 75 år sprunget bena av seg etter ham!!! En av hans mest sexy faktorer var professor tittelen, deretter har han alltid utmerket seg i idrett, en annen stor tiltrekningskraft hos det annet kjønn.

Jeg løftet 100 kilo i benkepress som 50 åring, og tok 70 armbøyninger da jeg var like mange år, sier han glatt og vi er inne på et helt annet tema enn det som var tenkt. Dessuten var jeg en danseløve av de helt sjeldne, så ikke så verst ut og hadde en stabil og god økonomi, legger han til!

Likevel mener han at det var 15 timers arbeidsdager som gjorde at han ble skilt etter å ha vært gift i 20 år. Andre gang holdt ekteskapet til døden skilte dem ad.
Professor Nils Heggemsnes
 
Egentlig burde Nils Heggemsnes være en trofast tilhenger av Sjømannskirken. Faren drev rederi og bestefaren var skipsreder. Men statskirken har han meldt seg ut av. Det samme med Kristelig Folkeparti, selv om det var han som rådgiver i KRF i sin tid, som skrev de 15 overbevisende sidene som gjorde at Norge gikk med i EØS. Parlamentarisk leder i KFP mente det var det mest overbevisende han hadde lest, i følge forfatter og professor Nils Heggemsnes selv.

I dag er han leder av Kristent Samlingsparti.
Likevel bestemmer vi å møtes på Den Norske Sjømannskirken i Arguineguin, noe Heggemsnes kaller for Norges beste sosialinstitusjon. Han trives godt her, og tar gjerne en vaffel i solen, selv om han føler at statskirken har distansert seg fra bibelen.

Nils Heggemsnes er veldig opptatt av bibelen, den er det viktigste, fastslår han.
Enten tror du på bibelen, eller så tror du ikke, dessverre er det ingen mellomting. I Skandinaviska Turistkyrkan er de mer tro mot bibelen, derfor har han som Pinsevenn funnet seg til rette der. – Hit går jeg tre ganger i uken og synger mye og gjerne om Jesus, som er verdens største humanist i følge Heggemsnes. Himmelske sanger er det som gleder ham mest.

Det tok meg 78 år å bli frelst. Nå er han mest sjokkert over at folk ikke tror.
Hvor mange bevis skal man ha for å la seg overbevise, sier han og refererer til alt i verdenshistorien som er dokumentert i bibelen i følge ham. I samme åndedrag konstaterer Heggemsnes at det er Guds lykke at vi lever i et demokrati, slik at folk får leve som de vil! Jeg er også meget opptatt av de ti bud, som ville gjort verden til et fantastisk sted å leve for alle, om man hadde klart å følge de moralske reglene. Men med en god porsjon ironi, innser han at han ikke selv alltid har levd etter læreboka. – Dessuten skal man ikke skryte når man er kristen, sier hans men latteren sitter løst.

Apropos læreboka, skal det nevnes at Nils Heggemsnes har skrevet en mengde bøker alt fra samfunnsøkonomi, statistikk, Shipping økonomi til Personlig økonomi, både på videregående skole nivå, og høyskolenivå. Han har jobbet som konsulent for SAS, Avinor, Jernbaneverket og Kystverket. Fortsatt har han en uskrevet bok som er tenkt forfattet sammen med Dag Bjørnland som er et forslag til bedre politikk når det gjelder samferdsel.

Det er ingen tvil om at Nils Heggemnes er en engasjert og opplyst pensjonist med mange jern i ilden. Nå er da mye av hans tid dedikert til det evangelistiske budskapet og hans frekventerte besøk hos Skandinaviska Turistkyrkan i Puerto Rico.