Det nye matmarkedet i Las Palmas
 
 
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

 
 

Det kommunale Havnemarkedet (El Mercado del Puerto) er et av flere markeder i Las Palmas. Det befinner seg under taket til en modernistisk smijernsbyggning fra 1891, ombygd i 1994. Markedet består av 1700 kvadratmeter, der taket møtes i en åttekantet kuppel, og grenser mot fire gater; c/Tenerife på sydsiden, c/ Rafael Bento Travieso i nord, c/ Lopez Socas i øst og c/Albareda mot vestsiden.

Markedets bygningen ble i sin tid tegnet av Laureano Arroyo og hadde en helt klar urban kontekst.

Fordi befolkningsveksten økte i området rundt havnen i Las Palmas, der mye av den kommersielle driften foregikk, fikk dette markedet etterhvert en stor betydning for utviklingen av byen. Havnemarkedet har derfor vært en sentral plass der man solgte og kjøpte varer gjennom hele forrige århundre.
Kanskje hadde markedet i konkurranse med mange andre, mer moderne handlesentre i byen nå et behov for ny næring og kreativ vinkling. På den måten kom man fram til å utvide markedets kommersielle horisonter.

For bare noen måneder siden har markedet blitt et nytt gastronomisk referansepunkt i byen. I tillegg til utsalgssteder for ferske bakervarer, frukt, grønnsaker, fisk og kjøtt, har man åpnet opp for små spisesteder der du kan la deg friste av deilige retter såvel som små “tapas” varianter i et pulserende miljø.

At gamle, kommersielle matmarkeder konverteres til fristende lunsjsteder og tapasbarer er i og for seg ikke noe nytt fenomen. De fleste store byer har en lang tradisjon på dette. Nå følger altså Las Palmas etter, og skaper nytt liv i det gamle havnemarkedet, samt åpner opp for et helt annet publikum i tillegg.

Dette vil utvilsomt være et godt lunsjtilbud for alle som jobber i nærheten, og ikke minst for de som til daglig gjør sine innkjøp på markedet. I tillegg regner man med at dette vil være et trekkplaster for de mange turister som besøker Las Palmas, enten på ukesbasis eller de som kommer med de mange cruise skip som årlig gjester havnen i Las Palmas. Man burde også kunne friste de mange som bor andre steder på øya, men som besøker byen for shopping eller kulturelle gjøremål.

Markedet som også holder åpent på kveldstid håper å nå det publikum som ønsker å nyte et glass i gode venners lag, mens man lar seg friste av fristende “tapas” fra ulike nasjonaliteter.

Marknad Las Palmas
 
Fra 90- tallet frem til i dag har man sett en generell økning i interesse for matlaging og mat som opplevelse og mote. Folk bruker stadig mer penger på kvalitetsprodukter. Matinteressen er spesielt stor i den voksende gruppen unge, urbane matinnovatører som er opptatt av å bruke tid og penger på mat. Mat er i økende grad en viktig identitetsmarkør for middelklassen. Mat er en måte å plassere seg i det sosiale landskapet på. Stadig flere oppgir matlaging som hobby og at kjøkkent er det viktigste rommet i huset. Et rom de fyller med designutstyr og masse maskiner, slik at de kan lage alt fra bunnen av.

Vi finner et hjørne med fristende russisk kaviar og Kamtsjatkakrabbe, gjerne servert med champagne får vi forklart. Videre jobbes det iherdig med å ferdigstille en japansk sushi-bar som åpner vegg i vegg med et serveringssted med Camarones (små, smakfulle reker) . En spansk bar “Picos & Buches” serverer spansk tapas med herlige viner til, “Non Solo” frister på godt italiensk, mens “Caride” får tungen å løpe i vann med sine søte fristelser. Et annet hjørne er i ferd med å åpne en tapas bar med bare spanske skinker og spekemat. Ikke tvil om at her er noe for enhver smak.
Andre kjente Mathaller

MADRID
Det mest kjente er utvilsomt San Miguel markedet
(www.mercadosanmiguel.es) men jeg vil også nevne El Mercado de San Anton www.mercadosananton.com

Det nye konseptet i mathallen i Spanias hovedstad er San Anton`s kjøkken der de oppmuntrer deg til å kjøpe hva du enn måtte ønske av råvarer i mathallen, og senere få det tilbredt på markedes eget kjøkken. Den kjente spanske designeren Juanjo Oliva, har tegnet uniformene til resturangpersonalet.
www.lacocinadesananton.com

BARCELONA
El mercado de San Jose på La Rambla i Barcelona…med sine 2583 m2 og mer enn 300 utsalgssteder er det størst i Catalunia. Det ble innviet i 1836.

STOCKHOLM
Den 3 000 m2 stor Østermalmshallen i Stockholm ble innviet med Kong Oscar II til stede i 1888. Her inspireres stocholmerer og turister av førsteklasses, svenske råvarer og retter fra det tradsjonelle kjøkkenet. Den herlige stemningen og de gode duftene gjør at mange slår seg ned ved bordene for å innta sin lunsj i mathallen.

KØBENHAVN
Torvhallerne i København startet opp 1. September i fjor, og har hatt opp til 100 000 besøkende på en uke. Torvhallerne har blitt en attraksjon.

OSLO
Nytt for året er at også Oslo har fått sin egne Mathall på vulkan-tomten ved Akerselva, mellom St.Hanshaugen og Grunerløkka ligger det gamle verkstedet til VUlkan Industrier. Fra 1908 lagde selskapet vie – og brokkonstruksjoer i tegelstensbygget som eiendomsselskapet Aspelin Ramm har brukt de siste årene på å renovere.

De høye vinduene med svarte karmer er pusst opp, fagverket som strekker seg på tvers i det høye taket ero ver 100 år gammelt. I midten henger fremdelses den orginale blå og gule traverskranen. Nå har hallen i lengre tid vært fylt med håndverkere som jobber for at den i oktober skal fylle smed mat og drikke – og forhåpentligvis masse kunder. Den gamle industrihallen skal inneha 28 utsalg, hvorav 20 av dem skal ha servering, og 125 millioner kroner er investert i utviklingen av Mathallen.
Skandinavisk Tapas i Las Palmas
Skandinaviska Tapas Las Palmas


Men på det sentrale hjørnet i markedet blir vi møtt med tapet med bjørketrær, og rullesteiner i fjæra, samt et tre skilt som forteller at her serveres skandinaviske tapas. Innehaverne er svenske Margareta Øster og norske Lis-An Sylling. Begge er forhenværende flyvertinner, som har lagt uniformen på hylla etter mer enn 20 år i bransjen. Nå satser de på skandinavisk gastronomi i den kanariske havnebyen. Ingen tvil om at “Skandinaviske Tapas & Røkeri” er populært. Her er det lett å la seg friste av reker og sill, røkt og gravet laks, røkt makrell, fenalår, elgpølse og reinsdyrpølse.

Alt delikat og spennende opplagt med både tradisjonelt og kreativt tilbehør. Servicen er det heller ingenting å utsette på, både Lis-An og Margareta jobber daglig på markedet og har lang fartstid når det gjelder kundebehandling.

Vi bare stortrives, sier Margareta og serverer en herlig hjemmelaget kystsaus til den røkte makrellen som smaker himmelsk.
Hun forteller at alt de serverer, selger de også, om noen ønsker å kjøpe sill, laks, kaviar eller fenalår med seg hjem.

Vi elsker å ha kontakt med folk, det er jo dette vi kan, sier Lis-An mens hun serverer spanjolene sill i sennepssaus og forklarer både hva de spiser og alt om skandinavisk gastronomi og mattradisjoner.

  De tidligere flyvertinnene Lis-Ann Sylling (til venstre) og Margareta Öster
De tidligere flyvertinnene Lis-Ann Sylling (til venstre) og Margareta Öster har åpnet skandinavisk Tapas Bar
Det er ingen tvil om at sill servert som tapas er det spanjolene synes er mest eksotisk, sier hun til Dag & Natt.

Men overraskende nok kommer en mor og bestiller tunnbrødsrulle med laks som skolemat til sønnen, mens en annen stamkunde ønsker seg polarkake med lett stekt falukorv.

Dette er utvilsomt stedet for deg som lengter etter de tradisjonelle smakene hjemmefra i ny og spennende utgave, eller for deg som ønsker å introdusere skandinavisk tapas til kanariske venner. I tillegg bys det på et dynamsik miljø, en markedsplass med alt hva der finnes å titte på. Pass også på å kjøpe med deg noen godsaker hjem!

Skandinavisk Tapas & Røkeri holder åpent tirsdag, onsdag og torsdag 10.00-16.00 og 20.00-24.00,
hver fredag og lørdag 10.00 til 24.00 og søndager fra 12.00 til 17.00.