På banen med Kjetil Rekdal
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Kjetil Rekdal Gran Canaria
Kjetil Rekdal har med seg sønnene Niklas (16) og Mikael (4) på treninge
  I januar i år deltok fotballaget Aalesund i den internasjonale fotballturneringen i Maspalomas. Der deltok også danske Brøndby, hollanske Twente og sveitsiske Lausanne. De ferske cupmesterne havnet til slutt på 3.plass i turneringen. Vi traff Aalesund treneren Kjetil Rekdal på banen.

Er det første gang du er på treningsleir på Gran Canaria ?
- Nei, jeg som trener har vært her mange ganger. En gang som trener for Vålerenga, en gang med tyske Kaiserslautern da jeg var trener der og nå er det fjerde gangen med Aalesund. Vi har også deltatt i den internasjonale turneringen i Maspalomas, da med Kaiserslautern i 2008.

Hva ble resultatet?
- Da kom vi på 3. plass

Hva er ditt forhold til turneringen? - For oss er det stor stas å være med. Dessuten passer det jo veldig bra når vi enda har planlagt en treningsleir her nede i samme tidsrom. For Aalesund som er relativt ferske i toppfotball er det en utfordring å møte andre topplag i Europa. En annen utfordring for oss som lag er at vi nettopp har avsluttet 6 ukers ferie (fra 27. nov til 5. jan) og gutta har ikke hatt mange treningsdagene før vi kaster oss ut i denne turneringen.

Betyr det at dere ikke gir alt?
- Vi satser alltid alt! Men etter 6 ukers ferie er det ikke alle som holder 90 minutter. Vi har også slitt med litt skader og noen som har vært gjennom en operasjon. De behøver en rolig og kontrollert oppfølgning. Så er vi jo alltid redd for skader. Men bortsett fra det mobiliserer vi det vi har og tar
 
turneringen på dypeste alvor. Det ligger i naturens gang hos oss fotballspillere at vi alltid yter så godt vi kan under en match. Det skylder vi både tilhengere og oss selv, ikke minst. Det er alltid gøy å vinne, og ingen av oss liker å tape!

Hva betyr en treningsleir på Gran Canaria for laget?

- Gran Canaria har et stabilt og godt klima, og gir oss en fantastisk treningsmulighet i forkant av sesongen. Et opphold her gir godt utbytte, og gir oss en god oppstart, men også en myk overgang til en lang sesong. Her er bra treningsmuligheter med flere gressbaner, selv om vi godt kunne ønsket oss flere baner, spesielt i Mogan kommune der vi har bodd de senere årene. Det tror jeg dessuten ville gitt mange flere fotballag muligheten til å trene her på vinterstid. I tillegg til alt dette har det sosiale utbyttet også mye å si, for oss som lag, men også for våre familier som har anledning til å være med. For Ålesund gjelder det samme som for alle andre ferierende på øya; vi nyter av sol og ladder batteriene.

Hvorfor bor dere i Mogan kommune?

- Det var vel noen som engang sa at den delen av Gran Canaria er mer solsikkert. Ellers er det vel et økonomisk spørsmål, samt at vi er en stor gruppe som skal innlosjeres og da begrenser kanskje mulighetene seg. Dette året som i fjor bor vi på Hotel Suites i Puerto Rico. Mye av treningen foregår på Burras stadion i San Agustin, så med det i betraktning kunne vi godt bodd hvor som helst. Jeg har tidligere en gang bodd på RiU i Maspalomas som absolutt var like tilfredstillende.

Får dere noen kompensasjon for å stille opp i turneringen?

- Akkurat hva og hvor mye må du spørre ledelsen om, men det er helt klart at vi får dekket noe av oppholdet. Men vi hadde utansett vært her, vår treningsleir var planlagt lenge før vi fikk tilbudet om å være med i turneringen.

Er samtlige Aalesund spillere med?
- Ja, så nær som på to fra Jamaica som ikke har kommet ennå.

Kunne dere tenke dere å stille opp til neste år?
- Spontant ja!

Er det et spesielt lag i Europa dere kunne tenke dere å møte?
- Barcelona !!! (latter)

Er det ditt favorittlag?
- Mitt favorittlag er Leeds uten tvil. Men av spanske lag er det helt klart Barcelona.

Er du trener for Aalesund til neste år?
- Jeg har kontrakt ut denne sesongen og neste. Men i fotball er det meste litt uforutsigbart. Mulighetene for å bli kjøpt opp, eller å få sparken er alltid overhengende. Men jeg stortrives med jobben min i Aalesund, og koser meg.

Blir du Norges neste landslagstrener?

- Det er noe jeg ikke bruker mye energi og tankevirksomhet på. Fotball for min del er et yrke, og hadde spørsmålet seriøst dukket opp, hadde det helt klart berørt min forfengelighet. Men det handler ikke bare om jobben i seg selv, det er også en hel masse andre omstendigheter og elementer som må passe inn. På den måten gjelder det samme for meg som for hvem som helst annen som blir tilbudt et nytt kliv på karrierestigen. Akkurat nå stromtrives jeg der jeg er.

Kjetil Rekdal omtales ofte som litt spesiell. Hvorfor?
- Det må selvfølgelig være opp til andre å bedømme. Men jeg regner meg selv som veldig åpen, ærlig og direkte. Jeg er ikke redd for å “drite meg ut”, og tyr gjerne til store ord om det er nødvendig. På den måten blir man ofte betegnet som kontroversiell. Men det lever jeg godt med.

Har du med deg familien til Gran Canaria?

- Familien er alltid med. På treninga i dag har jeg med meg sønnene mine Niklas (16) og Mikael (4). På hotellet i Puerto Rico er kona og minstemann, mens dattern min ikke kunne bli med denne gangen. Jeg vil gjerne presisere at vi stortrives på Gran Canaria og er takknemlig for de treningsmulighetene som finnes her, som i stor utstrekning kan kombineres med sosiale og familiære aktiviteter. At vi i tillegg kan delta i en internsjonal fotballturnering er et stort bonus.
 


  Kjetil Rekdal (født 1968) er tidligere norsk fotballspiller og nå trener for Ålesund i den norske Tippeligaen. Rekdal har 83 A-landskamper (scoret 17 mål) og 33 landskamper ofr aldersbestemte lag. Han hadde sin landslagsbebut i 1987 i en privatlandskamp mot Italia. Rekdal debuterte som klubbfotballspiller da han var bare 16 år og 222 dager i eliteserien for Molde i 1985. Han er fortsatt den nest yngste som har spilt i eliteserien. Han er kanskje mest berømt for å ha scoret på straffe mot Brasil i Marseille i VM i 1998. Rekdals gule sko og drakten han benyttet i denne kampen er i dag utstilt på fotballmuseet på Ullevaal Stadion. Rekdal scoret også i VM-kampen mot Mexico i 1994, og er således den eneste norske forballspilleren (på herresiden) som har scoret i to VM-sluttspill.

Kjetil Rekdal ble trener for Vålerenga fotballklubb i 2001, og under hans ledelse rykket klubben opp i Tippeligaen samme år. Året etter ledet han også laget til seier i cupen. Rekdal var fortsatt trener da Vålerenga vant Tippeligaen i 2005. Rekdal var inne i sin sjette sesong som hovedtrener for Vålerenga da han valgte å gå av med øyeblikkelig virkning i 2006. Han er med det den lengst sittende trener i VIFs nyere historie. Han ble i november 2006 trener for belgiske KV Lierse.

Rekdal ble etterhvert trener for tyske Kaiserslautern, men i 2008 fikk han sparken fra klubben. Den 4. september ble han ansatt som hovedtrener for Aalesund Fotballklub. Kontrakten går ut etter 2013-sesongen.

Den 8. november vant han cupen med Aalesund Fotballklubb, etter at de slo Molde FK på straffer, da ekstraomgangene endte 2-2. I 2011 vant han cupen på ny med Aalesund FK i finalen mot Brann. Rekdal fikk etter dette mye skryt og mange kaller ham et taktisk geni.
 
Magnus Sylling Olsen
Magnus Syllingen Olsen Gran Canaria
Magnus Sylling Olsen med sin spanske familie; f.v. Tamara, Fran, David og Magnus på Maspalomas fotballstadio
 
Magnus Sylling Olsen

  Magnus Sylling Olsen er midtbanespiller for Aalesund. Han har tidliger spilt for Kongsvinger IL, der han spilte fra 2007 til 2009. For Kongsvinger skåret Sylling Olsen 24 mål på 83 seriekamper.

- Magnus er en spennende spiller som har tatt store steg hele veien, men først og fremst har vi blitt imponert over alle målene han scorer. Det trenger vi, uttalte AaFK-trener Kjetil Rekdal til VG Nett i desember 2009.

Under første turneringskampen mot danske Brøndby møter Dag & Natt han på tribunen sammen med familiemedlemmer og barn til øvrige spillere. De sitter alle og småfryser mens de konstanterer at tempraturen kveldstid i San Fernando helt klart er kaldere enn det de er vant med i Puerto Rico.
 
Aalesundspillerene som ble norske cupmestere i 2011 er på treningsleir i Puerto Rico. Det vil si at det er der de er innlosjert sammen med familien for å kunne nyte noen velfortjente dager i solen, samtidig som de etter en lengre hvileperiode igjen har tatt opp treningen og forberedelsene til kommende fotballsesong.

Treningstimene utnytter de på footballstadio en “Las Burras” i San Fernando, der de spiller på gressmatte.

Magnus Sylling Olsen har vært med Aalesund på treningsleir tre år på rad. I tillegg til treningen passer Magnus på å treffe sin kanariske familie. Hans tante, Lis-Ann Sylling er nemlig gift med Fran som er politi (Guardia Civil). Barna, David og Tamara som begge snakker flytende norsk synes selvfølgelig det er stor stas å ha en fetter som spiller for Aalesund.