Yumbo
- bögarnas paradis!
Tekst & Foto: Birgitta Frejhagen
Bente@dagnatt.com
 
Yumbo och Maspalomas är bästa platsen för en gaysemester
Stefan och Marcus är överens om att Yumbo och Maspalomas är bästa platsen för en gaysemesterali
  Jag längtar efter Prideveckan, utbrister Terry, dragshowartist i Yumbo, när han öppnar sin scen för kvällen.

På Pride är det fler människor, men det är ändå lugnare och finare än under karnevalen! Yumbo är ett stort centrum mitt i Maspalomas. Det är ett självklart Gay-nav för homo-, bi- och transpersoner som kommer till Maspalomas.

Gay show yumbo Gran Canaria

  Fram till kl 22 dominerar hetropubliken, men då svänger det och alla tre våningsplanen i Yumbo blir ett enda stort gayparty för tusentals bögar och andra HBT-personer från hela Europa.

Markus och Stefan har kommit för att se Terrys show. De är båda 36 år gamla, och har varit ett par i åtta år. De bor i Jönköping, men ingen av dem är barnfödd där.

Egentligen hade båda bara tänkt stanna ett par år i Jönköping för att studera. Men efter studierna fick de jobb i stan och träffade varandra. Så för närvarande trivs de och är inte på väg vidare. Men Marcus, som kommer från Örebro, känner att Jönköping ändå bara är en anhalt på hans livsresa. Han är sakta på väg söderut mot Toscana!

Stefan och Marcus är överens om att Yumbo och Maspalomas är bästa platsen för en gaysemester. Markus har varit runt på Europas gayscener och är säker på att Yumbo är störst i Europa vad gäller gaybarer, shower och boende som är guy-friendly eller gay-exclusive. Dessutom finns den fantastiska öknen och gaystranden och klimatet som gör att du mår bra alla månad på året.

Medan vi pratar har Terry burit upp sina saker, fått upp garagedörren, och öppnat sin bar och sin scen. När ljusslingorna i baren börjat blinka vänder han sig om.

    - Nu börjar en ny natt med spektakel, skrattar han och ler med hela ansiktet.

Terry har tio syskon och växte upp på en lantgård i en liten by i norra Spanien. Han och syskonen fick arbeta på gården alltsedan de var små. Han är säker på att det han lärde sig som barn fortfarande sitter kvar i händerna.

    - Om jag hade ett par getter och tid skulle jag kunna ysta en utsökt getost och bjuda er på, säger han en aning nostalgisk eller kanske bara för att roa oss, som den artist han är!

Terry var gift med en kvinna i 22 år och har två döttrar med henne.

    - Jag led ibland oerhört av mitt dubbelliv, berättar han. Men det var också svårt att bryta upp från familjen.

Nu har Terry hunnit bli morfar tre gånger och det upplever han som helt fantastiskt. Ena dottern har varit och hälsat på honom och sett hans show. Han minns att hon tyckte att han var mycket mer professionell än hon hade trott!

Idag är Terry 62 år och har jobbat sedan 1972 som dragshowartist. Han började i Barcelona drygt tre år innan Franco dog, och då var gästerna hela tiden beredda att fly lokalen om polisen skulle slå till. För 23 år sedan kom han till Maspalomas. Först skaffade han en minibar och scen i källaren i ett lite sunkigt centrum, Nilo, men efter ett par år fick han sin nuvarande lokal i Yumbo.

I år består Terry show av honom själv, två andra män som också är dragshowartister och ett ungt och sagolikt duktigt flamencopar. Showen pågår i drygt två timmar och publiken är till 98% män i alla åldrar från 20 till 80 år. De kommer och tar en öl och slår sig ner vid stolar och bord runt scenen. En del stannar bara en stund och andra hela showen. Stämningen är varm och alla är med på noterna.

    - Spektakel och show är mitt liv! säger Terry. Jag älskar att se alla gäster och alla män runt scenen, och känna att de blir lyckliga när vi showar.

Terry är tillräckligt professionell och nyfiken för att hela tiden vilja utveckla sig. Det känns i showen att han medvetet blandar erfarna och unga artister och att han lägger ner möda på att hjälpa fram de unga.

Terry tycker själv att han idag lever ett lugnt liv i Maspalomas. Ett liv som både är harmonisk och genuint. Han rör sig mellan hemmet ett par hundra meter bort och sin bar.

    - Jag älskar män och jag älskar att showa, och i Maspalomas får jag göra bådadera, fnissar han.

Men i slutet av vårt samtal blir han plötsligt allvarlig:

   
 - Jag har aldrig haft det så bra som här!

 
     
 
.....MER ARTIKLER....

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com