Verdensledende, svenskt tannimplantat system praktiseres på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Midt i travle Vecindario finner vi en tannlegeklinikk bestående av 7 unge, spanske tannleger som praktiserer et verdensledende, svenskt tannplantat system på sine pasienter.

Dr. Manuel Martín forteller at de stadig får flere utenlandske pasienter, nettopp på grunn av at de kan tilby et verdensledende, og ikke minst verdenskjent svensk konsept når det gjelder tannimplantat. Det var den svenske professore emeritus i anatomi ved universitetet i Gøteborg, Per-Ingvar Brånemark (født 1929) som utviklet konseptet i sin tid.

Konseptet går ut på å forankre et permanent implantat i kjevene, men også på andre steder i skjelettet. Implantaten i kjevene fungerer deretter som støtte for tannkroner og broer, mans implantaten på andre steder i kroppen kan brukes til å forankre ben- og leddproteser. Konseptet bygger på 2 konsepter. Når implantaten opereres inn behandles benstrukturen så forsiktig at bencellene beholder sin vitalitet t og ikke skades av for høy temperatur som ved borring.

Implanten er gjort av titan, et vevnøytralt materiale som gjør det mulig for bencellene å vokse sammen etter operasjonen med implantatoverflaten. Disse to prinsippene leder til at bencellene så å si bygger inn implantaten slik at de blir som en del av benvevet.
  Dr. Manuel Martín
Dr. Manuel Martín ved IOC Klinikken i Vecindario
 
Året 1965 opererte Brånemark i Gøteborg inn titanskruer på sin første pasient, Gøsta Larsson. Da pasienten døde i 2006 hadde implantaten fungert i er enn 40 år.

Hvis du har mistet en eller flere tenner, eller er en av hundrede tusen som bærer en løs protese, kan implantater være løsningen på mange problemer i hverdagen, sier Dr. Manuel Martín, ved IOC klinikken i Vecindario. Mange års forskning og utvikling har gjort at tapte tannrøtter kan erstattes med såkalte tannimplantater. De nye tennene blir med denne løsningen festet i kjevebenet og fungerer som naturlige tenner.

Den svenske implantatmetoden BRÅNEMARK SYSTEMET har allerede hjulpet mer enn 450.000 mennesker over hele verden. Fordi metoden kan gi tilbake både tyggefunksjonen og følelsen av å ha fått igjen de naturlige tennene, er det ikke så merkelig at etterspørselen etter tannimplantater øker år etter år. Dr. Martin påstår dessuten at prisene her på Gran Canaria er nesten halvert i forhold til hjemme i Skandinavia.

     - Det som skjer når pasienten kommer til vår klinikk, er at vi gjør en studie av vedkommende, med hensyn til benstrukturen. Vi bruker da et dentalt røntgenapparatur, computertomografi eller TAC eller cone beam computed tomography (CBCT). En 3-dimensjonell studie. Ut fra denne studien designer vi implantaten på data og bestiller komponentene fra Sverige, forteller Dr. Martin videre.

Selve inngrepet forsikrer Dr. Martin at ikke er spesielt ubehagelig. De jobber med en gruppe anastesi leger, og gjør opp til flere operasjoner ukentlig. Man får en mild sedasjon (narkose). Narkosebehandling innebærer at man sover når den aktuelle tannbehandling skal foregå. Man oppnår da å få utført nødvendig tannbehandling, som av ulike årsaker kan være problematisk for pasienten å mestre i våken tilstand. Narkosebehandlingen foregår etter de samme prinsipper som ved et sykehus og overvåkes til en hver tid av narkoselege / sykepleier.

     - Før vi fikk tannimplantater, fantes det ingen fast løsning for pasienter som hadde mistet alle tennene. I dag er det mulig å erstatte en hel kjeve med tannimplantater som gir en permanent, stabil og estetisk tiltalende løsning. Et utrolig avansert program kombinert med det aller siste innen implantatteknologi og spesialister innen fagfeltet, gjør det nå også mulig å foreta hele prosessen på en time, forteller Dr. Manuel Martín til Dag & Natt.

Han forteller også at systemet er så avansert at man til og med kan feste implantatene i kinnbena, i de tilfeller der kjevebena skulle mangle.

  En annen populær tannbehandling du finner hos IOC i Vecindario er tannblekingsmetoden ZOOM. Selve blekeseansen tar ca 90 minutter. Vi dekker til huden rundt munnen, lepper, tannkjøtt og mykvev i munnen før blekemiddel (25% hydrogenperoksid) pensles på tennene. ZOOM-lampen aktiverer middelet slik at blekingen gjøres på 45-60 min. Det utrolig merkbare resultatet er synlig umiddelbart, sier Dr. Manuel Martín

Et tannimplantat
er en liten skrue som erstatter tapte tenner, lik som en rot. Implantater er laget av titan som kroppen tåler og ikke støter ut.

Implantet kan benyttes til å erstatte enkle tenner, mange tenner eller alle tennene i tannløse kjever.
Benet vil etter hvert vokse sammen med implantatet og fungere som en base for den nye tannen. Kroner, broer eller proteser kan etterpå settes på dem.

Titan
Grunnstoffet titan kan aksepteres av kroppen nesten som om det var dens eget vev. Dette gjør at pasienter kan få nye røtter fremstilt i titan som vokser fast i kjevebenet. Med en liten operasjon kan tannlegen feste titanskruer i kjeven. På skruen festes siden en såkalt distanse som stikker ut en bit gjennom tannkjøttet. En kone eller bro limes eller skrus deretter fast på distansen.

Titan er et metallisk grunnstoff, Ti. Atomnummer 22, atommasse 47,90, tetthet 4,54g/cm3 og smeltepunkt ved 1668 grader C. Omtrent samme farge som stål. Relativt vanlig i jordskorpen. Titanlegeringer brukes i økende grad i industrien, kjeramisk industri, romfart og fly. Titan har biokompatible (dvs. at det ikke er skadelig for biologisk vev) egenskaper slik at det kan brukes i proteser som opereres inn. Titan har en unik evne til å danne direkte kontakt med benvev.
 
 
     
 
.....MER ARTIKLER....

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com