BRIT TORP
30 år med Skandinavisk Fysikalsk Institutt i Puerto Rico
- men egentlig var det kunstner jeg villle bli
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Brit Torp Gran Canaria   mor kom til Gran Canaria for å hvile seg opp litt. Energien må ha fått en pangstart, for snart var hun i ferd med å kjøpe et stort lokale i underetasjen på shoppingsenteret i Puerto Rico. Selve senteret var under konstruksjon, og Brit regnet ut at hun hadde akkurat nok penger til et fysikalsk institutt på 125 m2 i et av de billigste lokalene.

Kravet var at det måtte finnes en dør ut til gateplan, noe hun selvfølgelig ble lovet. Ingenting gikk riktig som hun hadde tenkt seg. Forsinkelser, endringer i byggplaner og prisstigning var store utfordringer for en norsk dame, uten erfaring fra det spanske forretningslivet, språk og byråkrati.

     - Men jeg gråt mine modige tårer, minnes Brit , - gang på gang. Hadde jeg blitt forbannet hadde de nok vendt det mot meg. I stedet hadde tårene den riktige effekten på latinerne, og Britt fikk det til slutt slik de hadde lovet!

I 1982, for 30 år siden åpnet fysioterapeut Brit Torp sitt provisoriske institutt i Tauro, takket være gode venner hun hadde fått på Gran Canaria. I april 1983 åpnet hun det som mange nordmenn har stiftet bekjentskap med de seneste 30 årene, nemlig Det Skandinaviske Fysikalske Institutt i Puerto Rico. Det ble den fjerde, norske fysikalske institusjonen utenfor Norges grenser.

 
Problemene stod i kø. At hun ikke hadde åpningstillatelse, gav en kraftig bot. Men skam den som gir seg.

Å få behandling hos Brit Torp gav naturligvis de norske pasientene en dobbel gevinst. Det fantastiske klima på sørsiden av Gran Canaria er som kjent en bonus for alle som líder av verk og smerter. I tillegg til norske rekvisisjoner som gav tilgang til gratis behandling, fikk man et opphold som lettet opp humør, gav bevegelsesmuligheter og hadde en helende effekt for kropp og sjel.

Året 1990 ble det fra norsk side bestemt at pasientene fra Norge måtte komme i grupper. Da gikk Brit Torp ut og leide to leilighetshotell, rett og slett! På den måten kunne hun tilby “Pasientgrupper for helhetsterapi” et gruppeboende med en sosial undertone som virket samlende. Det ble arrangert sosiale sammenkomster på leilighetsanlegget og helhetstilbudet for pasientgrupper ble uslåelig. Ikke minst Reumatikerforbundet sendte grupper, og folk var strålende fornøyd. Da hun åpnet sin andre klinikk på Hotel Revoli i 1991, hadde hun 70 inneliggende pasienter til enhver tid.

      - Det er rørende og overveldende å se hvilken forbedring mange gjennomgår under sitt opphold på Gran Canaria, sier Brit. De får adekvat behandling, blandet med en stor trivselsfaktor og resten tar rett og slett klima seg av! Derfor er det også så trist at man den 01.01.2011 bestemte at nå må samtlige pasienter forskuddsbetale for sine behandlinger, for deretter å søke om refusjon etter at de kommer hjem, fortsetter en opprørt Brit Torp, som aldri har sluttet å kjempe for sine pasienters beste.

Brit Torp forteller at mange av hennes pasienter er enslige mennesker fra grisgrendte strøk, spredt utover Norges land. Mange sparer, og sparer i dag for å kunne unne seg et sårt trengt opphold med fysikalsk behandling på Gran Canaria. Ofte kan det ta opp til 4 måneder før de får refundert sine penger, og for mange er dette hinderet så stort, at de ikke lenger kan ta seg råd til å unne seg en slik reise.

Andre som ikke har full refundering, må i tillegg til å forskuddsbetale behandlingene, også betale ca. 150 kroner pr behandling i egenandel.

      - Det maksimale antallet behandlinger er satt til 24, forteller en oppgitt Brit Torp. Hun på peker at mange ville

    - Jeg har aldri sluppet malerpenselen. Man kan nok si jeg har tegnet og malt meg gjennom alle disse årene, sier hun og viser frem fullspekkede skisseblokker med tusjtegninger fra café og gateliv. Mennesker og stemninger fra reiser, opplevelser hun har vært med på, og venterom hun har tilbrakt mye tid på. På veggen i hverdagsrommet henger vakre oljemalerier, og mange akvarellmalingskurs har blitt holdt av Brit Torp gjennom årene.

Det høres ut som et tidsfordriv og en liten hobby Brit pusler med i bland. Men når sant skal sies, var det nok egentlig kunstner jeg ville bli, innrømmer hun. To år på Asker Malerskole samt malekurs i London. Fem ganger på Gerlesborgskolan i Bohuslän i Sverige, et fantastisk sted for den som brenner for kunst, stadfester Brit. Dessuten har hun vært flere ganger hos Erling Grønstad i Telemark og elsker Frankrikes utømmelige inspirasjon for en kunstnersjel, dit hun ble sendt som ungjente for å lære seg språket. Nå håper Brit Torp å få blomstre som kunstner, og er svanger med bok som skal med en god porsjon humor beskrive hendelser i hennes liv, vakkert iscenesatt med illustrasjoner av forfatteren selv.
 
 
FOTO: PRIVAT
 
  hatt behov for det dobble. Men da må man altså reise hjem igjen og få nye rekvisisjoner, før man kan fortsette behandlingen.

I dag har Brit nådd en voksen alder av 75 år, og jobber ikke lenger som fysioterapeut.

     - Men tro ikke jeg sitter på stas, sier Brit og ler hjertelig. Min oppgave i dag er å administrere det hele, jeg er blitt en slags visegutt for alle! Jeg har i dag 6 selvstendige fysioterapeuter som jobber hos meg, samt gartner, vertskap, to sekretærer og rengjøringshjelp på anleggene i Puerto Rico. Jeg har jobbet med hendene i over 40 år, og er selv operert i både rygg og hender, sier hun og ser kjærlig bort på sin mann Ernst, som har MS og sitter i rullestol.

Men Brit har på ingen måte tenkt å hvile på sine laurbær. Kanskje er det på tide å ta et stort steg i den retningen som hun alltid har vært tiltrukket av. Nemlig kunsten, det artistiske og hennes glede og evner til å tegne og male.
 
 
     
 
.....MER ARTIKLER....

Artikler | Hjem | Hvem er vi? | Hvor finner du D&N? | Din Annonse hos oss | Publicidad | ©2007 www.dagnatt.com