Turist sjef Ramón Suárez
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
 
Ramon Suarez Turist sjef Playa del Ingles
Ramon Suarez Turist sjef Playa del Ingles
 

I mai måned i år blåste det en politisk, blå vind over Spania i forbindelse med kommune- og fylkesvalget. Det hadde også betydelse for turistkommunen San Bartolomé de Tirajana.

Partiet “Agrupacion de Vecinos” som er i allianse med Partido Popular (Høyre) vant med absolutt majoritet. Ramón Suárez ble ny Turistsjef (Consejal de Turismo), og forteller til Dag & Natt at han er sitt store ansvar bevisst. Kommunene San Bartolomé de Tirajana (Maspalomas, San Agustin, Playa del Ingles), sammen med kommunen Mogan (Arguineguin, Mogan, Puerto Rico, Amadores) er med sin store turistnæring ,uten tvil den store motoren i Gran Canarias økonomi.


Likevel kan ikke den kanariske politikken gå fri i forhold til hvor lite den har gjort for å renovere turistområdene, bygge ut infrastrukturen og servicetilbudet, for i langt høyre grad å imøtekomme de alt større krav moderne turister har på sine reisemål.

Turistsjef Ramón Suárez er ikke sen med å innrømme at man ikke klarte å ta lærdom av turismens gyllende glanstider på 70- og 80-tallet. Fra å være en øy som i stort sett livnærte seg på jordbruk, gikk de til å bli et av Europas mest attraktive turistmål. Fra begynnelsen av 60-tallet, levde alle et liv i sus og dus der man uten større anstrengelse kunne glede seg over enorme besøksantall og en alt større tilstrømming av penger i kassa.
Alle ble rike over natten, sier Suárez til Dag & Natt. sikkerhet og alt annet som skal til for å være attraktive og konkurransedyktige.

Ramón Suárez er ekte kanarier, dvs. han er født i Aldea de San Nicolas, men flyttet til Maspalomas på begynnelsen av 70-tallet. Den skandinaviske turismen har han fulgt fra den startet i Las Palmas på Canterasstranden på slutten av 50-tallet. Han har sin tyngste erfaring fra hotellbransjen og har bl.a. vært direktør på Sandy Beach i Playa del Ingles, deretter var han direktør i 21 år på det kjente Gloria Palace i San Agustin, før han de senere årene jobbet i samme stilling på Hotel Don Gregory, også i San Agustin.

- Jeg har alltid likt å jobbe i turistbransjen, og trives derfor også som folkevalgt turistsjef i en viktig kommune for nettopp denne næringen, sier han alvorlig. Men det følger med et stort ansvar som jeg i høyeste grad er bevisst. Vi har ingen problemer med å se at man ikke har fulgt opp og kurtisert turistnæringen slik man burde, og håper at vi nå skal være istand til å endre på dette. Men det krever også at man bevilger de midler som behøves fra den kanariske regjeringen, såvel som den statlige regjeringen. Det er mange som skal leve godt av det turist-næringen generer i vår kommune, og det er derfor ikke bare et kommunalt problem hvordan saker og ting løses her lokalt. Vi kan ikke få bevilget midler utfra det antall fastboende kommunen til enhver tid har, det må nødvendigvis tas i betraktning at det konstante antall mennesker som befinner seg i kommuen er 10-dobbelt av hva som står på mantallslisten, sier Suárez.

På godt og vondt er det nå veldig mye renovering som må til for å få det viktigste på plass i kommunen, sier Román Suárez. Små, men mange løsninger som til å begynne med ikke gir de store, synbare forandringene, men derimot legger små stener til ett stort bygg.

Vi har byttet ut 4000 utslitte solsenger og 2000 parasoller på våre strender. Vi jobber kontinuerlig med å renovere nedslitte strandpromenader og gangveier som våre turister bruker daglig. Vi skal bytte ut alle småkiosker (chiringuitos) langs Maspalomasstranden og gjøre dem moderne og uniformerte. Vi har investert i naturreservatet ved Maspalomas og ved Las Dunas (sanddynene). Vi har også langt ned mye renoveringsarbeid i parken Los Joseíto i San Agustin, og vi jobber daglig med å opprettholde planteringer og forskjønning av parkanlegg.

- Dessuten har vi en stor utfordring i å håndheve lov og orden. Det er ikke det at våre lover og regler nødvendigvis har så mange defekter, men vi i det aktuelle kommunestyret mener at håndhevelsen ofte har vært for slapp og for sporadisk. Det er viktig at gjeldene regler og normer overholdes og er like gjeldene for alle. Og i de tilfeller eventuelle lover ikke er tilfredsstillende må vi se om det ikke finnes grunn til forandringer.

- Videre påpeker Ramón Suárez at bemøtelsen av turistene er meget viktig. Han ønsker en kontinelig kampanje der det presiseres viktigheten av at våre besøkende blir hyggelig bemøtt og vennlig ivaretatt. Han snakker om begrepet “Maspalomas Loves You” og hvordan en slik attitydkampanje eventuell skulle se ut og hva den skulle omfatte. Han er også inne på at skolenes læreplan burde inkludere turisme som en del av undervisningen for barn- og ungdom.

- Det er viktig at ungdommen vår får lære seg turismens historie, slik at man bevisstgjør den nødvendigheten turistnæringen har hatt og har for vårt eksistensgrunnlag her på Kanariøyene, også for ny generasjoner som ikke har opplevd hvordan det var å leve uten. Men ikke bare for ungdommen, det er også viktig at vi alle reflekterer over historien og utviklingen av turismen, og at vi alle bidrar til forbedringer og positive holdninger, sier han.