Christian Solli Nyborg
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
forteller om Masmovil eventyret...

Det var like før de gav opp, da telefonen ringte i april 2006 og det spanske markedet plutselig lå framfor deres føtter...Christian Solli Nyborg ser ut som prototypen på en BI student, lys i luggen, pen i tøyet , sjarm i blikket og slenger om seg med engelske business uttrykk. Likevel skaper han tillit, og maler opp et gründerbilde som til dels er ganske usminket. Veien har vært lang og slitsom, og blodsmaken har til tider fylt hele ganen, etter at han og en studiekamerat bestemte seg for å hoppe av karrierestigen og satse liv og helse på det spanske mobilmarkedet.
Christian kom til Spania første gang da han i 1996 skulle studere spansk i Barcelona. Da var han utdannet siviløkonom fra BI i Norge. Noen år senere ble han tatt opp i Ericssons Excellerate Global Leadership Program. Et program hvor 20 personer i løpet av 2 år, ble trent opp i lederstillinger innen det svenske mobilkonsernet. Christian valgte Madrid som base og året 2001 var han tilbake i Spania.

Markedet for Ericsson i Asia var på full fart oppover da Christian Soli Nyborg var klar med “Leadership” programmet, og det falt seg derfor naturlig at oppholdet i Bankok ble forlenget til 2 år, før han bosatte seg utenfor Lisboa, og ble med i ledningsgruppen for Ericsson i Portugal.

Christian forteller at han alltid har hatt en gründerspire i seg. Etter en solid bakgrunn fra Ericsson var det på

tide å gi utløp for egne ideer og stå på egne ben. Ericsson i all ære ,men hjulene gikk litt for sakte i det store konsernet etter Christians smak.

Norske Christian er gründeren bak det spanske mobilselskapet MASmovil

Da han kom tilbake til Madrid i 2006 hadde mobilmarkedet åpnet seg i Spania, forklarer Christian. EU hadde beordret de spanske mobiltelefonoperatørene til å åpne for konkurranse, ved å leie ut mobilnettverket også til andre. Fortsatt er det 3-4 hovedoperatører som styrer markedet (nå, som dengang), men muligheten for å leie nettverkskapasitet var nå et teoretisk faktum. Det skandinaviske markedet hadde da i flere år allerede gitt plass til små mobiloperatører som med sin konkurranseevne, fleksibilitet og raskhet gav utfordring til de større. Noe som blant annet kom kundene til gode i form av pressede priser. Nå lå altså et marked åpnet med potensielle kunder 45 millioner i Spania .

De tre dominerende operatørene i Spania er Orange, Moviestar og Vodafone med hele 93% av markedet, noe som gir en dårlig custumerservice og forbeholder Spania som et av de dyreste landene å ringe i. Det sier seg selv at det krever en god posjon dristighet og stayerevne for å ta opp den kampen. Nå skulle de konkurrere med 130 etablerte bedrifter i kampen om å bli en av de 10-12 første som fikk avtale med en av de store mibiltelefonoperatørene om å få leie nettkapasitet.

Chris begynte å utvikle en businessplan sammen med sin studiekamerat Mani fra Østerrike. Hans tidligere sjef i Ericsson gav ham ikke mer enn 2% sjanse til å overleve, og mange var dem som kalte ham “gal”. Men i oktober 2006 så Masmovil dagens lys på det spanske markedet.

Etter 16 måneders “døgnet rundt” jobbing var de både blakke og slitne. De var unge og ukjente utlendinger i et konservativt og til dels lukket, spansk monopol. Men med på laget hadde de fått med to sterke investorer, ett av de største risikokapitalinvestorene i Norge, Northzone Ventures, samt Schibsted ASA, som var uhyre viktig. Den 10. april 2007 løsnet det; den ene giganten på det spanske markedet, nemlig Orange aksepterte dem og gav innpass.

- Utrolig nok, var det da jobben egentlig begynte, utbryter Christian tappert. I februar 2008 ble vi lansert som en mobiloperatør å regne med, og vi har kommet for å bli, sier han som overhodet ikke kan hvile på laubærne ennå. Selv om Masmovil har fått en eventylig aksept i markedet, mener Christian at veien fortsatt er lang å gå. De håper å oppnå “break even” til våren, og med det kunne stå på egne ben uten sponsorer i bakgrunnen.

Den største målgruppen for Masmovil er naturligvis spanjolene. - Folk har blitt rundlurt av mobilseskapene både i henhold til prissetting og en avtaler. Noe de kan tillate seg i den utstrekning det ikke finnes konkurranse, sier Christian og henviser til Nord-Europa som fungerer mye mer tilfredsstillende til fordel for kunden.

Nå jobber Christian spesielt målrettet for å få innpass i det nordeuropeiske markedet i Spania. Alle potensielle kunder som befinner seg lengre tid i Spania, og som er både prisbevisste og vant til å stille spørsmål ved sin mobilleverandør, så kalte “smart buyers” - Vi er jo latterlig mye billiere enn de store mobiloperatørene som Vodaphone, Orange og Moviestar, både når det gjelder samtaler innen Spania, men fremfor mellom Spania og Nord-Europa. I tillegg er vi blant de desidert billigste på mobilt bredband.

Vi satser nå sterkt på det skandinaviske markedet på Gran Canaria, der vi har agenter som snakker kundenes morsmål. Vi har ingen bindingstid, er den eneste operatøren som tilbyr Skype på mobiltelefon uten bindingstid eller fastkostnad. Vi har heller ikke noe minimumsforbruk per måned og kunden vil alltid ha mulighet til å kontrollere mobilkostnadene via personlig konto på masmovil`s internett side. Du kan kjøpe kontantkort, abonnement med autogiro, automatisk top-up. Vi selger USB modem som du kan plugge inn på din PC for å surfe på nettet via mobilt bredbånd. Men det viktigste er at du sparer rundt 50% i utgifter ved å bytte til Masmovil, sier han glatt til Dag&Natt.  

Christian Solli Nyborg er kite-surfer, og har designet sitt eget MASmovil kite-brett