Sonia
"Jeg har alltid ønsket meg et liv som hippie"
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

Sonia   Sonia er spansk, men ikke kanarisk. Hun kom hit fra Madrid for 4 år siden, følte som mange andre, at hjulene gikk saktere, solen skinte sterkere og skuldrene raste ned på minste spenningsnivå. Her var godt å være!

Sonia er proffesjonell make-up artist av yrke. En jobb som innebar å stadig være på farten, lengre eller kortere reiser  for å representere kjente internasjonale merker som Yves Saint Laurent, Estée Lauder, Chanel og Helena Rubinstein. Det kunne være oppdrag for fjernsyn, reklame eller motevisninger. Kroppen var sliten og sjelen urolig. I tre måneder skulle hun være på Gran Canaria for å tenke over hva hun skulle gjøre med resten av sitt liv!!!

L´Oréal tilbød henne jobb på Gran Canaria, og hun så ingen grunn til å returnere til fastlandet. Bijouteri ble en alt sterkere hobby og opptok stadig mer tid etter hvert som venner og kollegaer gjorde sine bestillinger.

I sitt smykkeskapendet fikk Sonia utløp for sin kreativitet og skapertrang. Etter hvert så hun at det fantes en mulighet å gjøre dette til et levebrød. Hun søkte om plass på markedsplassen i Mogan  på fredager og i Arguineguin på tirsdager. I dag finnes hun sågar på sin faste stand hver kveld på Yumbo senteret i Playa del Ingles.
 

  - Fordelen med å være selvstendig i sitt arbeid er den totale uavhengigheten, sier hun glad. Ingen sjef over deg, og ingen kolleger som kan dolke deg i ryggen. Det er livskvalitet for meg!

Likevel innrømmer hun at den første tiden var tøff. Det er først nå hun kan se frukten av sitt iherdige arbeid og pådriver kraft. Det var mange ganger hun lurte på hvordan hun økonimisk skulle holde seg flytende til slutten av måneden. Nå ser hun helt klart en framtid i sin enmanns bedrift.


- Jeg føler meg realisert som artist, i og med at jeg til stadighet kreerer og designer, viktige elementer for at jeg skal føle meg hel som menneske, sier hun.  Men innrømmer samtidig at hun ofte kan savne jobben som make-up artist.

– Spesielt undervisningsbiten, det å kunne lære ut det jeg selv har fått lære og erfare gjennom mange år i yrket, sier hun noe vemodig.

Sonia er veldig klar på at man må veie godt mot ondt ingenting gir alt!

- Jeg elsker livet som ”hippie”, det å være ute i friluft, det å  tilhøre et marked, et slags omstreiferliv har alltid fasinert meg, sier hun.  Sonia forteller at hun som liten drømte om å jobbe på markedet på Ibiza, den ultimate hippie-tilværelsen. Nå er sirkelen sluttet, selv om veien ble til ved en tilfeldighet.

Smykkene hun selger på markedet har hun selv designet og laget. Det er røffe ting som ligger riktig i motebildet. Alt er laget i metallet zamak blandet med sølv, og bundet sammen av lærremmer i ulike farger. Dette gjør smykkene billigere enn rent sølv, men holder likevel en kvalitet som gjør at smykket holder seg pene lenge og ikke mørkner og får sorte flekker, forklarer hun nøye. I tillegg selger hun eksklusive produkter fra Madrid.

– Jeg forsøker å ha noe å tilby som folk ikke kan finne på de                     andre standene, legger hun til. Nå er det hennes ”pamelas” som går som varmt hvetebrød. En slags solskjerm som festes i en  borrelås, har et eksklusivt  og feminint uttrykk og kan rulles   sammen og legges i strandvesken.  Snart vil hun også kunne tilby vakre, broderte flamenco sjal som piffer opp enhver enkel kjole til det ugjenkjennelige.  Sonia har også en plan om å   overføre sitt bijouteri desigen til bikinimoten.

– Tenk deg lekre bikinier og badedrakter der delen holdes sammen i et vakkert smykke, sier hun ivrig.

Mens vi prater og fotografer dukker det opp mange nysjerrige kunder. Det snakkes mange ulike språk, men det er ingen tvil om at de fleste av hennes kunder kommer fra Norge og Sverige.

– Jeg tror det tøffe utrykket i designet passer skandinavere, sier hun. Dessuten er de reale folk å handle med – de har en ”take it or leave it” mentalitet jeg liker, det er ikke en masse frem og tilbake.

- Ofte lager jeg smykker mens kundene venter, det kan være spesielle ønskemål eller justering av størrelser og utforming. Jeg lager også smykker til menn, noe som stadig blir mer populært, sier Sonia mens 3 norske damer prøver hvert sitt halsekjede. En svensk mann betaler velvillig for konas innkjøp, og Sonia får etter hvert så mye å gjøre at vi beslutter å skynde oss videre nedover mot havnen der nye fristelser  venter.(Red. anm.)

Zamak (smeltepunkt 419 grader) er en legering bestående i hovedsak av sink, aluminium og kobber.

Samak er lettere og billigere material enn f.eks. massing og benyttes derfro ofte i dørvridere og skilt hvor korrosjon og slitasje er liten. Forøvrig innehlder zamak 0.001% nikkel.