Markedsdag i Mogan
-til glede og til besvær
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

 
Fredag morgen er det mange som gleder seg til markedet som åpner ved soloppgang. Det kan virke som hele turismen i Puerto Mogán har forlatt sine solsenger og er ute på nysgjerrig promenade. Noen for å se på et yrende folkeliv, andre for å titte, prute og gjøre mer eller mindre nyttige innkjøp.
 
 
Ved 10-tiden begynner båtene fra Puerto Rico og Arguineguín å legge til havnen. Ut veller folk med solbriller, ryggsekker og dekkende hodeplagg. Samtidig snirkler seg busser på trange fjellhyller av noen veier, med endemål i Puerto Mogán der ytterligere turistmasser hopper forventningsfulle av den offentlige transporten.

Nå blir det alt tregere bevegelse i folkemassen, det er nesten umulig å  bevege seg. Restauranter og barer med terrasser fylles opp av tørste besøkende - Puerto Mogán er fylt til randen!

Politiet er på banen og dirigerer både motoriserte kjøretøyer og vandrende turister. Svette kanariere som har vareleveringer å gjøre, ser seg fortvilet omkring etter parkering. Her skal en mengde penger og varer bytte eiere bytte hender i løpet av noen få timer. Viktige timer, kanskje de viktigste timene på hele uka! For snart er det over. Like fort som Puerto Mogán ble fylt opp, like fort forsvinner folkemengden, bodene, bussene og båtene. Bare noen få timer senere gjøres opptellingen.

Før kl. 14.00 er alt tilsynelatende normalt igjen - helt til neste fredag!
 
  Mogán er en kommune sørvest på øya ,  med et areal på 172 km2. Befolkningen ligger på rundt 15 000 innbyggere. Fiskerlandsbyene  og  samt turistbyen  ligger i kommunen Mogán. De viktigste næringsveiene er turisme, fiske og landbruk.

Området er av den amerikanske klimaforskeren Thomas Whitemore kåret til stedet med verdens beste klima. Dette var konklusjonen i en avhandling der han hadde sammenlignet klimaet i 600 byer verden over. Området har en gjennomsnittstemperatur på 25 grader Celsius. Dette gjør at blant annet mange  av helsemessige grunner har flyttet hit for godt eller tilbringer store deler av året her.

Særlig har  og  funnet Mogan-området som et gunstig sted å være. Dette har også ført til at det her har oppstått et eget lite norsk samfunn med kafeteriaer, legesentre, butikker, sangkor, skole og kirke.

Kilde: Wikipedia

Ta en titt på kommunens hjemmeside;  www.turismo.mogan.es