Svensk-spanske Regina Malles Ekman`s verden under havflaten
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Regina Malles Ekman (28) er halvt svensk og halvt kanarisk. Hun er ”oceanografa” og
utdannet i ”Ciencias del Mar” ved universitetet i Las Palmas.
 
Regina Malles Ekman  
Hva er fridykking ?
Apnea Gran Canaria   Dykning Gran Canaria
 
Det som skiller fridykking fra vanlig dykking er tilgangen på surstoff under vann. For fridykking er denne begrenset til det du har plass til i dine egne lunger. Det vil si at det trengs mindre utstyr.

Mange kombinerer fridykking med undervannsjakt. Det er en god kombinasjon fordi fisken er langt mindre redd for boblefrie mennekser.

Det finnes mye fisk fra fem meter og ned, så for undervannsjegeren vanker det noen lekre måltider.

Da vi treffer Regina og hennes kjæreste, Himan Mendoza Marquez . I Las palmas er de iferd med å åpne et kurssenter i ”Fri-dykking” (apnea) og en utstyrsbutikk på La Isleta, den lille halvøya lengst nord i Las Palmas.
 
Regina og Himan dykkersenter heter ”liquid Oceanus”, og handler om opplæring i såkalt fri-dykking, en sport der du lar deg senke ned under havflaten uten noen form for hjelpemidler som surstoff og tungt utstyr. Du lærer at bare ved hjelp av din egen lungekapasitet får du en helt spesiell og unik opplevelse under vann , selv om det kanskje dreier seg om kun ett minutt av gangen.

Både Regina og Himan Er også utdannet vanlig dykker instruktører, men har etter hvert falt helt for fri-dykking som de påstår skiller seg helt fra vanlig dykking. Etter å ha prøvd fridykking ble jeg bare helt frelst, sier Regina som overbevisende forklarer at hun elsker all form for kontakt med havet.

I følge Regina er fri-dykking en ren nytelse, en slags yoga under vann, eller en form for meditasjon om du vil, sier hun høres veldig overbevisende ut. Det handler om å komme i kontakt med sin egen respirasjon og  kroppsbeherskelse. Dette er en sport som passer for alle aldre, og for alt fra de som lenge har drevet vannsport til de som er totalt nybegynnere.

Himan og Regina er utdannet ved Abnea Academica International, og av fri-dykking instruktører av den kjente italienske fri-dykking maestroen Umberto Pelizzani, som i sin tid hadde verdensrekorden antall minutter under  vann.

I dag er de to de eneste instruktører i denne sporten på Gran Canaria, og åpner den 1. Juni sitt utdanningsenter i las Palmas. Her vil du kunne ta ukes kurs, eller også intensiv kurs på helgene. Det får aldri være flere enn 4 elever pr. instruktør, og undervisningen starter i et stort svømmebasseng like ved kurslokalene på La Isleta. Kursene kan også avholdes på engelsk., og det finnes 3 ulike kursnivåer. Utgiften på et kurs ligger på mellom 200-300 euro.

Kjente dykkersteder som ”Sardina del Norte”, ”Playa del Cabron” og ”Las Canteras” er steder kursdeltagerne og de nyuteksaminerte i fridykking vil stifte bekjentskap med etter hvert.

Når vi utrykker vår engstelighet for å la seg senke ned under vann uten ekstra oksygen, svarer Regina at hensikten er absolutt det motsatte. Dette handler om å avskaffe all form for redsel og i løpet av kurset vil du bli introdusert til en verden der du kommer til å føle deg sikker og trygg forsikrer hun.

I fri-dykking er det heller ikke alltid nødvendig å dykke så veldig dypt for å nyte de helt store opplevelsene. Gran Canaria har mye vakker vegetasjon og dyreliv rett under havflaten, forteller Regina og viser oss bilder der hun svømmer med store havsskilpadder.

Regina utøver også fri-dykkingsporten til å delta i konkurranser, der det fremfor alt handler om hvem som kan være lengst under vann. I tillegg har hun vunnet mange fotokonkurranser om det fantastiske livet som rører seg under havsflaten. Hun har naturlig nok ”foto identificacion” som hobby. En teknikk som brukes ved gjenkjenning og peiling av individuelle organismer under vann.

Selv om Regina tilbringer mye tid under havflaten eller i nærheten av havet vil hun ikke fornektet sin feminine side. Nå ønsker hun å tilføre dykkerverden feminine farger og glamour. Butikkdriften er kanskje en unnskyldning til å introdusere superfeminin stil inn i en utstyrsverden som tidligere har vært preget av mye sort, grått og blått. -Mange kommer nok til å bli overrasket over at de hos meg kan finne stash, glitter og sjokkrosa blant drakter, briller og finner i min butikk, sier hun og ler.

Regina holder samtidig med forretningsdrift og hobby`s tilknyttet havet, også på å forske i hvaler og delfiner som lever utenfor den kanariske øygruppens kyst. Hun er i gang med et privat forskningsproskjet som hun dokumenterer med bilder og egne analyser.

-Mange har ingen anelse om det liv som rører seg bare noen meter fra land, og dette ønsker jeg etter hvert å kunne framlegge et forskningsprosjekt på, forklarer Regina. Hun holder imidlertid foredrag om hvaler og delfiner, med fantastiske bilder, og er en ettertraktet foreleser bl.a. på skoler og undervisningsinstitusjoner.

Hun har også i privat regi arrangert båtturer for grupper som ønsker å oppleve hvaler og delfiner utenfor Gran Canaria, og tar gjerne imot forespørsler fra spesielt interesserte.

 

I april m åned kom Regina Malles Ekman på andre plass i en kanarisk konkurranse i undervanns-fotografering utført ved Playa del Cabròn i Arinaga.
 

Sköldpadda under vatten Gran Canaria

Under ytan på Gran Canaria

Dykning Gran Canaria

Apnea Gran Canaria

Utmerkelser


I mai måned vant Regina Malles Ekman et spansk mesterskap i fridykking med følgende resultat;
4:04 minutter fri-dykking uten å trekke luft (apnea estàtica)
90 meter under vann i basseng (apnea dinàmica)


www.liquidoceanus.com