Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com

 

 

 

 

 

 

 


Man kan lure på hva en motedesigner som har 20 års fartstid i Roma, egentlig har å gjøre på Gran Canaria? Øyvind Gundersen, opprinnelig fra Bergen gikk i sin tid Kunst- og håndverkskolen i Oslo. På mote- og kostyme linja vel og merke, den såkalte ”jålelinja”, fordi det fans så mange skruller der, sier han og ler. Slik var det den gangen.

Han ville prøve seg i New York og dro ut i verden
med bagasjen proppfull av ideer og forventninger. I 1977 kunne han som ung 25 åring fått jobben som kostyme assistent på Metropolitan Opera, men det var komplett umulig å få arbeids tillatelse og den drømmen måtte legges på hattehylla.

Øyvind Gundersen prøvde seg også i verdens mote mekka, Paris. Det var jo egentlig den store drømmen, sier han. Per Spook , som han kjente hadde jo bevist at en traust nordmann faktisk hadde noe å tilføre de sarte og romantiske ekspertene

på kroppsbekledning. De som med sine ekstreme kreasjoner faktisk la grunnlaget for hvordan den vestlige verden skulle kle seg, om enn i en mer funksjonell enkelhet. Men pariserne var fryktelig arrogante, så jeg dro skuffet hjem, sier Øyvind lattermild.

Da var det bare å brette opp armene og jobbe på Securitas noen måneder for å legge seg opp litt penger. Det skulle komme godt med, for neste stoppested ble Hot Couture i Roma. Her fikk Øyvind jobb for motehuset Emanuel Zoo, og kreerte sine egne kolleksjoner som fikk god mottagelse i den italienske hovedstaden. Til den grad at han ble værende i hele 20 år. Han var så klar for noen år i gamlelandet og flyttet i Fosnes Senter, en kunstnerlandsby utenfor Tønsberg. Det var her han begynte å designe vesker og belter. Et inspirerende kunstnermiljø som hadde gitt sitt etter 7 år. Da var han klar for utlandet igjen.

 

 

 

 

 


Den sorte vesken ovenfor i svart skinn er dekorert med lilla og har et særdeles eksklusivt uttryklk

      - Jeg skulle gjerne vært yngre og vite det jeg vet i dag, sier han melakolsk. Det er deilig å være i besittelse av en ro i sjelen, samt en trygg kunnskap. Synd bare at man ikke kan kombinere det med ungdommen.

    - Da jeg bodde i Roma lengtet jeg konstant etter natten og utelivet, det betydde mye for meg, men tok også mye av kreftene. I dag har jeg bodd 10 år på Gran Canaria, og setter stor pris på roen og ikke minst klima som tillater meg å spise både frokost og lunsj under åpen himmel. Dessuten elsker jeg å bade, og benytter enhver anlending til å ta en dukkert i havet.

Men hadde jeg vært 25 år, ville jeg nok aldri bosatt meg her. På Øyvinds verksted finner vi italiensk salpa, skinn fra Barcelona, knapper og pyntebånd, små dusker i og glassperler i alle farger. Men midt i det kreative miljøet står Øysteins øyesten; en slitt og velbrukt gammel Ekornes symaskin fra 1960 – en riktig tysk, kvalitetsmaskin legger Øyvind til. Han understreker sin sans for gamle tyske kvalitetsmaskiner ved å fortelle at han kjører rundt i ei gammal boble.

Rundt oss henger en komplett og lekkerkolleksjon med håndvesker i skinn. Veskene er gotisk inspirert, med et middelalder preg og med en innblanding av barokk, ikke minst de av veskene som har en den gjenkjennelige gotiske spissbuestilen. De er spesielle, noen litt pompøse og en smule dramatiske i uttrykket. Veske- og belte kolleksjonen i skinn er Øyvind Gundersens hovedsysselsetting for tilfellet. Man behøver ikke ta veskene så lenge i øyesyn før man oppdager at det er et kvalitetshåndarbeid man holder i hendene. Hver veske er en ”pieza unica”, og kan være både vågal og

 

-Oppe til venstre ser du bildet av en orginal veske med et norsk uttrykk med dekor fra Karistrikk.En del av veskekolleksjonen som ligger helt i tiden.-Ovan till høyre, et lekker skinnkorsett, med tilhørende klave rundt halsen er enda et eksempel på hva Øyvind Gundersen lager i sitt verksted i San Fernando. Bildet til venstre viser et par av hans eksepsjonelt vakre lamper som umiddelbart vil prege rommet det kommer til.

  provoserende,overdådig og kanskje litt syndig? Alt etter hvem som bærer vesken og til hvilken kombinasjon. Etter at Øyvind Gundersen ble drittlei både Roma, storby-syndromet , mote, mønster og mål lager han ikke kleskolleksjoner. Bortsett fra capene, da! De vakre og oppsiktsvekkende capene i fin

 

Bildet ovenfor viser at skuffer og skap i verkstedet tyter over med knapper og glansbilder. Bildet nedenfor viser en av de mest populære veskene i kolleksjonen.

  italiensk vademel med utsmykkinger i skinn, gjerne med en matchende håndveske. De gjør han fortsatt på bestilling!

FAKTA
Den første søndagen i hver måned kan du besøke Øyvind Gundersens verksted – da holder han åpent hus. Ring +34 659 771213 for avtale, eller mail ; mail@motherspace.biz

Nå skal Øystein Gundersen ha utstilling i Arguineguin på Galleriet i Ancora centeret. Det vil være vernissasje mandag den 31. januar kl. 18.00. Utstillingen vil vare ut februar måned.

 
 
Ellers kan du besøke hans hjemme side: www.motherspace.biz

Her vil du finne eksempler på hans vare caper og vesker, men også mange av hans  teaterkostymer/masker i skumgummi, og han vakre og spennende belysninger.