Karneval
-  selve ordet er morsomt

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Karneval tilhører noen av verdens beste fester . Det arrangeres karneval over hele verden og disse festene, ja de er simpelthen verdens beste fester. Februar er i utgangspunktet karnevalsmåneden. Vet du når, hvorfor og hvordan karneval skal feires? Vi gir deg en innføring.

Hører du ordet karneval, tenker du vel først på Rio og i neste øyeblikk på samba. Det er karnevalet i Rio de Janeiro som har festet seg i hjernen vår, enten vi har sett det live eller bare på film og bilder. Det er en gedigen fest med lettkledde vakre brasilianske damer og fantastiske kostymer.

Karneval er nesten synonymt med Rio, men det er slett ikke bare der det er karneval. Tvert imot feires karneval over nesten hele verden, spesielt i katolske land. For selv om karnevalsfeiringen rundt omkring ikke har mye religiøst innhold er opprinnelsen religiøs. På Kanariøyene, og spesielt på Gran Canaria og Tenerife finner du de største karnevalen i Europa!

Før fasten
Ekte karneval skal feires før fasten innledes. Fasten varer i 40 dager og starter på askeonsdag. Autentiske karneval skal altså være over før askeonsdag, om man skal følge de tradisjonelle normene.

Førkristne fruktbarhetsriter
Karnevalet har som de fleste skikker og feiringer et førkristent opphav. Fruktbarheten og den gryende våren ble feiret. De første feiringen kan ha funnet sted så tidelig som 600 år f.kr, sporene etter store fester er funnet i Osiris i Egypt. Det var også store karneval i Romerriket.De gamle skikkene ble holdt i hevd helt frem til 1400-tallet. Kirken var absolutt ikke glad i disse hedenske ritualene og prøvde å utrydde dem, men tradisjonene var så sterke at det ikke lot seg gjøre. Derfor valgte den romersk-katolske kirken å ta opp tradisjonen og gjøre den til sin, slik den har gjort så mange ganger med førkristne fester og feiringer. Kirken prøvde og fikk til en viss grad kontroll over innholdet i feiringen. Karnevalet ble blant annet knyttet til den førti dager lange fasten.

For løssluppent og frimodig
Kirken er likevel ikke udelt begeistret for karneval i våre dager heller. Under karnevalsfeiringen blir selv de mektigste av kirkens menn latterliggjort under det som kalles dårefesten.

Farvel til kjøttet

Det er i dag i de katolske landene de største karnevalene arrangeres. Det er ikke helt klarlagt hva ordet karneval betyr, men de fleste antar at det kommer fra latin og betyr farvel til kjøttet. I fastetiden skal du nemlig ikke spise kjøtt.

Når er fasten?
Fastelavn som er innledningen til fasten er fastlagt til søndag sju uker før påskedag. Første påskedag flytter seg, det er en bevegelig dag som faller mellom 22. mars og 25. april. Derfor flytter også fastelavn på seg (Pinse feires søndag syv uker etter påskedag). Askeonsdag er onsdagen etter fastelavn og fra og med askeonsdag starter selve fastetiden. I 2011 er askeonsdag 9. mars, og innen den dagen skal altså alle autentiske karneval være over.

PROGRAM

Tirsdag15-Feb    Kl. 20.30
            Murgas Konkurranse
            Catalina Parken

Onsdag 16-Feb    Kl. 20.30
            Murgas Konkurranse
            Catalina Parken

Torsdag 17-Feb    Kl. 20.30
            Murgas Konkurranse
            Catalina Parken

Fredag 18-Feb   Kl. 22.00
             PREGÓN” - Åpningsseremoni
              Catalina Parken

Lørdag 19-Feb   Kl. 20.30
            Finale i Murgas Konkurransen
             Catalina Parken

Søndag 20-Feb   Kl. 19.30
             “Comparsas” (dansegrupper)
             Konkurranse.  Catalina Parken

Fredag 25-Feb   Kl. 21.00
            Karnevaldronningens
            Galakveld.  Catalina Parken

Lørdag 26-Feb   Kl. 22.30
            Kostyme Konkurranse for voksne
             Catalina Parken

Søndag 27-Feb   Kl. 22.30
            JuniorQueen - Barnens
            Karnevalsdronning.
            Catalina Parken

Mandag 28-Feb  Kl. 11.00
            Skolenes Karnevalsfest
            Catalina Parken

Tirsdag 2-Mar  Kl. 21.00
            “Gran Dama” Kåring av de eldres             karnevalsdronning            
            Catalina Parken

Onsdag 2-Mar  Kl. 21.00
           Første uttagningen av Drag Queen             karnevalsdronning            
            Catalina Parken

Fredag 4-Mar  Kl. 21.00
            DragQueen Gala
            Catalina Parken

Lørdag 5-Mar  Kl. 17.00
           Den store KarnevalsKavalkaden             gjennom Las Palmas gate.             Fra isleta  till San Telmo Parken.

Søndag 6-Mar  Kl. 12.00
            Kjæledyrenes Karnevalsdag          
            Santa Catalina Parken.

Mandag 7-Mar  Kl. 17.00
           Barnens KarnevalsKavalkade
            gjennom Las Palmas gate.             Fra isleta  till San Telmo Parken.

Tirsdag 8-Mar  Kl. 12.00
            Karneval i Solen         
            Playa de las Canteras

Torsdag 10-Mar  Kl. 19.00
            Integrerings Gala             utviklingshemmede.
            Santa Catalina Parken.

Fredag 11-Mar  Kl. 21.00
            Likvake for Sardinen     
            Santa Catalina Parken

Lørdag 11-Mar  Kl. 19.00
            Sardinens Begravelse   
            Santa Catalina Parken
 
 
Karneval i hele verden
Karnevalstiden er tiden for verdens beste fester og det feires karneval over nesten hele verden. Det er store karneval i byer som Verona, Nice, Lisboa, Verona, Køln , Las Palmas (Gran Canaria) og Santa Cruz de Tenerife for å nevne noen. Det er ikke bare i de store byene det er karneval. I mange land har selv den minste landsby eget karneval. Svært mange steder er karnevalet den desidert største festen i året. Folk forbereder seg i månedsvis og sparer penger til den store festen.

Reglene snus på hodet når det er karneval
Karneval er fest og moro men det er også litt alvorlig, på disse festene blir slavene herrer og herrene slaver for å si det litt pompøst. Vanlige folk kan drive ap med maktmennesker som prester og politikere og selv bli konger og dronninger. Slik sett har karneval virket som en sikkerhetsventil i samfunnet og gjør det fortsatt mange steder.

Opprinnelig fra Europa

Selv om Rio er karnevalshovedstaden i våre dager, har ikke karnevalet sine røtter i slaveriet eller Afrika. Karnevalet kommer fra Europa.

De gamle romerne hadde store opptog i gaten, hvor de blant annet trakk en båt med seg. Det var massevis av mat og drikke og i det hele tatt en storslagen fest. I middelalderen ble det til en viss grad feiret karneval i Norge også, men denne feiringen forsvant med reformasjonen i 1537. Karneval og fest ble ikke sett på med blide øyne av protestantene. Det er derfor karnevalet står sterkt i katolske områder, men svakt i protestantiske i våre dage
r.

Feitetirsdag er på fransk; Mardi Gras
Vi har ikke karneval her i Norden, men vi har fastelavn. Opprinnelig feiret vi fastelavn kvelden før fasten altså kvelden før askeonsdag, men senere ble fastelavn flyttet til søndagen før askeonsdag. Dagen før askeonsdag kalles feitetirsdag, det var en dag for å stappe i seg fete ting før fasten. Denne dagen finnes også i England hvor den heter ”Fat Tuesday”' og i Frankrike hvor den heter ”Mardi gras”

I 2011 er Feitetirsdag 8. mars. Mardi Gras er altså en utgave av feitetirsdag, men særlig i New Orleans utviklet Mardi Gras seg til et ekte karneval.
 
 

.....MER ARTIKLER....

  ;