åpner på Gran Canaria  
 
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
 
 
 
 
  Det var da Kai Mikaelsen lå og plasket i vannet ved Anfi bukta, han forstod hvilket fantastisk prosjekt han hadde framfor seg. Det gamle, ærverdige Steinberger Hotel i Arguineguin kunne best oppdages fra havet. Muligheten for å bygge om 249 hotellrom til luksusleiligheter, og dermed skape det de selv kaller ”Et leilighetsprosjekt i særklasse”måtte bare undersøkes
     
 
  .I dag har drømmeprosjektet tatt form, og skal etter all sannsynlighet stå helt klart om et drøyt år. Dette er Gjøvik-mannens desidert størsteprosjekt, men han er definitivt ikke alene om det.

     - Jeg visste hele tiden at dette kunne jeg ikke bære alene, og søkte derfor andre investorer, sier han til Dag & Natt.

I dag er han meget stolt av å kunne presentere Wenaas-gruppen som hovedaktør, med sitt solide og velkjente renomè .I jakten på “Det gode liv” kjøpte Kai Mikaelsen en leilighet på Monte Marina i Arguineguin for 4 år siden. Han falt for den fantastiske beliggenheten, klimaet og muligheten for norsk skolegang i nærmiljøet. Kona og barna stortrives, og hadde fått en nyvunnet frihet, mens Mikaelsen selv ofte var på reise mellom Norge og sine prosjekter i bl.a. Romania.

 
 
  Kai Mikaelsen er ingen nybegynner i eiendomsutvikling, men innrømmer at dette er det største han har begitt seg inn på så langt.

    -Likevel har jeg aldri vært så overbevist om kvaliteten på et prosjekt. Å bo her (nedpå ?) gir enorm livskvalitet i seg selv. Om man i tillegg kan presentere et kvalitetsprosjekt som dette, med avansert standard på leilighetene, og uslåelig nærhet til havet, kan det ikke slå feil. Da vi forstod at vi kunne få tak på dette bygget, var vi aldri i tvil!

    
     
- Men som sagt, investeringen var for tung for en person, eller for vårt selskap alene. Vi er derfor i dag en egen gruppering, som sammen med Lars Wenaas og Wenaas –gruppen står utgjør hele prosjektet.

    - Hotellet var tidligere eid av Dunas kjeden, og den for kanarierne meget kjente Don Ángel Luís Tadeo Tejera. Omregulering fra hotell til apartment-hotell var en av de kravene som fulgte med da vi overtok. Så sent som i august 2010 ble overtagelsen et faktum. Nå blir det et hotell under kjeden Radisson Blu, med seksjonerte leiligheter som blir selveier til 100%. Et proffesjonlet driftselskap står bak og en 5 stjernes standard skal oprettholdes, lover Mikaelsen.
 
 

Det dreier seg om 137 leiligheter totalt, som i grove trekk kan kategoriserers i seks ulike typer og størrelser. De største leilighetene, som er uten utleieavtale koster opp mot 20 millioner norske kroner og har en boltreplass på 265 kvadratmeter. Det er først og fremst nordmenn som kjøper/reserverer, sier han. Kanskje snakker vi om 90%, Deretter har vi noen svenske og danske kjøpere, men også russere har vist interesse. Det er ingen tvil om at bygget vil ha en skandinavisk profil.

Nedenfor hotellet ligger et parkområde på 12 mål som tilhører eiendommen 24 leiligheter tilhører kategorien ”penthouse”, og har i utgangspunktet ingen utleieforpliktelse. De resterende leilighetene som ligger i størrelsesorden fra 60 kvadrat og oppover, har en utleieavtale til Radisson Blu, som i utgangspunktet kan styres av den enkelte leilighetseier etter ønske og behov.

     - Vi ønsker i utgangspunktet så mange utleieavtaler som mulig, sier Kai Mikaelsen , som selv har kjøpt leilighet i La Canaria. Han påstår for øvrig at 50% av leilighetene allerde er solgt eller reservert! Det har gått veldig bra hittil men vi hadde også meget høye forventninger i utgangspunktet.

    - Alle er tjent med utleie sier han, og legger til at dette er en meget god investering, ikke bare i livskvalitet men også økonomisk. Overskuddet utleieinntektene vil fordeles 20% til Radisson Blu, og 80% til Sameiet, som består av samtlige leilighetseiere. Skulle det vise seg at saker og ting ikke går slik man forventer, kan Sameiet heve avtalen medRadisson Blu etter 2 år med negativt driftresultat. I tillegg til kjøpesummen og utleieavtaler, betaler man 4 euro pr. kvadratmeter i fellesutgifter pr. måned. Fellesarealet vil inkludere spa- og gym avdeling, tennis- og padelbaner, poolområdet , poolbar og to restauranter. Man håper også at forslaget om utbedring av strandområdene og strandpromenaden vil få gjennomslag slik det mer eller mindre er lovet fra kommunens side. At det har vært mye skriverier i norsk presse om prosjekter på Gran Canaria som aldri blir ferdigstilt, og nordmenn som taper sine investeringer, tar Kai Mikaelsen med knusende ro.

    - Kanskje er det slik at det er billigere å lære av andres feil, enn av sine egne, sier hanog presiserer samtidig at han ikke vil være hovmodig. Likevel kommer han tilbake til nettopp det faktum at de har vært ekstra skeptiske og forsikret seg på alle mulige måter, for ikke å støte på byråkratiske problemer underveis.

     - Hittil har alt gått overraskende bra, her er 150 mann i høy aktivitet på bygget , og jeg er fornøyd med fremdriften, en kombinasjon av dyktige håndverkere og dyktig prosjektledelse, sier han. Men vi har en lang oppløpsside igjen, så vi skal være ydmyke og ligge lavt, sier han.

Noe av grunnen til at de ennå ikke har møtt alt for store utfordringer er at selve omreguleringen og utbyggingen fortsatt ligger i hendene på Dunas-gruppen.

    - Han som lokal hotell- og eiendomsmagnat sitter på en masse kunnskap og kontakter. Det er derfor han som har skaffet alle lisenser og de papirer som må til for å igangsette og fullføre prosjektet. Han har også skaffet til veie lokale entrepenører, arkitekter etc.etc. og holder sin hånd over det hele til nøkkelen sitter i døren som avtalt. En del av kjøpesummen er rimeligvis holdt tilbake for å forsikre oss om at avtalen blir effektuert
slik vi ble enige om.

Når deg gjelder hotelldriften er Mikaelsen overbevist om at et statushotell som Radisson Blu vil virke som en magnet på det skandinaviske publikum.

    - Jeg tror vi snakker om ferie- og fritidsmarkedet i første rekke, men vi har satset på flotte kurs- og konferanse saler nettopp for å imøtekomme alle publikums ønsker.

I utgangspunktet blir det et frittstående hotell, men Vi besøker et bygg der all innmat er blåst ut, og kun strukturen rammer inn noe abstrakt som holder på å ta form. Ved nærmere besøk nedover i etasjene aner vi materialbruk og nye romfordelinger. Mikaelsen vifter med hendene og forklarer de ulike leilighetstypene størrelser og romfordelinger, før han snur seg rundt og indikerer utsikten, terrassen og nærheten til havet.

– Dette er livskvalitet sier han, ….. og det er nok helt riktig for de som har råd til å betale opp til 75 000 norske kroner for kvadratmeteren!

 

 

 



WENAASGRUPPEN
Har sitt utspring fra en konfeksjonsbedrift som ble etablert i 1931 av Lars Wenaas – farfar og
oldefar til dagens eiere. I romsdalsbygda Måndalen startet han produksjon i bolighusets kjellerlokaler, der sønnen Sigmund og kona Lidveig overtok og videreførte konfeksjonsbedriften i 1954. Lars Wenaas begynte i Sigmund Wenaas Konfeksjonsfabrikk AS på slutten av 60-tallet. I 1975 startet selskapet med eget merkevarenavn, egne modeller og egne salgskanaler etter &aring ha produsert leiesøm siden oppstarten. På slutten av 70-tallet bygde selskapet den mest moderne arbeidsklærfabrikken i Europa. De neste 15-20 årene var preget av sterk vekst og god inntjening, og selskapet gjorde i denne

perioden oppkjøp av 16 tekstilselskaper. I 1996 ble Wenaas AS børsnotert og på slutten av 90-tallet ble et av Europas mest moderne distribusjonssentre for arbeidsklær og verneutstyr bygget ved hovedkontoret i Måndalen. Fåår senere fusjonerte Wenaas AS med Danmarks største produsent av arbeidsklær, Kansas AS.

Investeringsselskapet Axcel m. fl. kjøpte 87% av aksjene. De resterende 13% av aksjene solgte Wenaasgruppen til Industrikapital i 2006. Parallelt med den gode utviklingen av tekstilselskapet satset Wenaasgruppen på hotelleiendommer. I perioden 1990–2008 kjøpte Wenaasgruppen 22 hotelleiendommer i Norge, 7 hotelleiendommer i Danmark og 6 hotelleiendommer i Russland, deriblant Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo, tre SAS-hoteller i København og Nord Europas største hotell, Park Inn Pribaltiyskaya, i St Petersburg. I løpet av de siste fire årene er 18 av hotelleiendommene i Norge og Danmark solgt. Ved utgangen av 2008 hadde konsernet totalt 17 hoteller i Norge, Danmark og Russland, samt ett hotell under oppføring.

Shipping kom inn som nytt satsningsområde i 2004 og konsernet hadde ved årsskiftet 12 større og mindre eierandeler i ulike shippingselskaper. Fra og med 2006 ble Ski Norway AS og datterselskapene konsolidert inn i Wenaasgruppen. I 2008 solgte konsernet tre skianlegg og eier nå Bjorli Skisenter og Vassfjellet Skiheiser. I 2006 la konsernet planer om investeringer i sports- og fritidsutstyrsbransjen med ambisjoner om å bli en ledende distributør innen kort tid. Det er gjort fem oppkjøp av små/mellomstore aktører i bransjen, og konsernet har nå en årsomsetning på i overkant av kr 200 millioner. Finansforvaltning har gjennom alle år vært et sentralt virksomhetsområde i konsernet.

     
 
 
 

DUNAS GRUPPEN
Dunas-gruppen ble formet som et resultat av Don Angel Luis Tadeo Tejera`s mange år erfaring som teknisk arkitekt. Han startet sitt kontor i Las Palmas, og utførte konstruksjoner for andre. Med sin lange erfaring i byggningsbransjen, ble det etter hvert naturlig for Tadeo Tejera å kaste seg inn i byggningsutviklingen på sørsiden av Gran Canaria, etter hvert som turismen eksploderte. På slutten av 80-tallet besluttet han å bygge for egen regning, å på det viset startet han Aparthotel Turbo Club.

I løpet av de første årene som utbygger skaper han en liten gruppe bungalower ved navn Tara, for senere å kjøpe opp tomtearealer og bygge turistkomplekser helt opp til naturvern reservatet i Maspalomas. Der åpner han også i 1989 de to mest prestisjefylte hotellene på øya, Maspalomas Villas, og Dunas Maspalomas. Begge skulle reflektere hans konsturksjonsfilosofi, med horisontale strukturer. I dag utgjør Dunas- gruppen hele 25 ulike foretag, samtlige dedikert til byggningsektoren, markedsføring, salg og utleie av leiligheter, kontorer og shoppingsentre, alle i øverste divisjon.

Kilde: Dunas-Gruppen