På tomannshånd med den norske forfatteren
Ruben Eliassen
som har flyttet til Arguineguín
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 
Ruben Eliassen har mye fornuft å formidle, godt forent med egen livserfaring og en ikke helt problemfri fortid........
Rube Eliassen på gran Canaria
Ruben Eliassen

Rube Eliassen på gran Canaria
 

Selv om Ruben Eliassen hoppet av skolen i 8 klasse, er han lidenskapelig opptatt av at barn og ungdom leser bøker og finner glede i det litterære språket. Unger må aktivere sin egen kreativitet, noe du ikke gjør gjennom filmer og dataspill - der du overlater fantasien til regissøren som gir deg sine lyder og sine bilder i en gitt stund. Det er så viktig å kunne trekke seg tilbake i sin egen fantasiverden, der bøkene gir deg innpass mens du selv må skape bildene, lydene, fargene og ikke minst fylle inn det uskrevne, en fantastisk mulighet til å utvikle kreativiteten, noe et annet medium ikke kan gi deg. Dessuten gir lesing av skjønnlitterære bøker barna en trening i å håndere dokumentasjon i sin alminnelighet, noe som vil komme dem tilgode senere i livet, både i student- og arbeidslivet.

Vi møter forfatteren og multikunstneren på hans formidable terrasse og arbeidsplass i Arguineguin. Ruben Eliassen har mye fornuft å formidle, godt forent med egen livserfaring, en ikke helt problemfri fortid, pappa til en voksen, en ungdom og et barn ,- dessuten ser han ut som en forvokst ungdom og summen gjør ham bare mer interessant. Totalen ser rocka og slitt ut, kors, dødningeskaller, ørepynt , spjærer i dongrin, og lange lokker dekker ikke til et fjes som gir inntrykk av å tilhøre den snilleste gutten i klassen. Ikke vanskelig å forstå at elevene tar imot ham med åpent sinn når han besøker skoler og holder foredrag. Han går helt klart under benevnelsen KUUULLL.

Ruben Eliassen er først og fremt kjent som forfatter av ungdomsbøker. Men det var musiker han skulle bli. Skrive har han alltid gjort, men i mange år gikk det mest i dikt og sangtekster. Musikksmaken stemte ikke alltid med imaget, han likte rock, javel, men også klassisk. Forbildet var svenske Jussi Bjørling og målet var å bli operasanger. At han har utvidet de musikalske smaksløkene til også å omfatte jazz har samboeren Bente Rannveig Hansen skylden for. Hun sitter i terrassesofaen med bena i yogastilling og det ravsvarte håret hengende over Mac`en mens vi prater. Når samtalen går over i diskusjoner løfter hun hodet og formidler ett og annet synspunkt. Bente har i 20 år arbeidet som oversetter av bøker. Språket binder oss sammen, sier hun og ler. Ruben forteller at mange ganger fylles senghalmen med språkbøker og oppslagsverk etter en heftig natt som ender i en språkforvirring og et uttrykk som må analyseres eller terpes på.

Nå har de sagt fra seg den store og heftige leiligheten i Oslo, og gitt bort det meste av sine eiendeler til venner og familie. De har overlatt forlagets hageparty til de som mest elsker det, valgt å ha forfatterkolleger og venner og nettverk, og ikke minst kulda, på behørig avstand. De har flyttet til varmen og et enklere liv. Etter fem måneder har de allerede bestemt seg for å bli, Gran Canaria er nå å regne for et hjem. Vi har

disiplin nok til å klare dette, bare det å kunne sitte utendørs og jobbe gir mengder med energi, sier Bente. Ruben legger til at han har lagt opp et skjema til 10 bøker i løpet av 2012, noe han har jevne rundetider på foreløpig.

Det er nå snart 10 år siden det tok helt av! Ruben forstod at ungdom ville ha fantasy, det gjaldt bare å ta sjangeren ordentlig på alvor. Og så må denne generasjonen ha noen knapper å trykke på, det er de vokst opp med. Noe som utfordrer kreativiteten og som fenger. Moralen kan kanskje få rollen som spøkelse i bakgrunnen , det skal formidles at enkelte ting kan være veldig kompliserte og ikke minst omvendt, forklarer Ruben. - Jeg tror på ondskapen, dvs. ikke la deg lure av at folk er snille, eller tro ikke at ondskapen ikke innehar en godhet, sier han og samtalen får en uventet kurs. Med andre ord har vi følt på kroppen alle sammen at ondskapen kan ha en ugjennkjennelig forkledning, gro midt iblant oss - og derav må moralen i litteraturen også jenkes eller justeres, det forutsigbare må rokkes ved, din dømmekraft settes på prøve og utløserknappene ligger til din disposisjon.

Ruben selv levde ut mye av sin uro i kroppen som ung, aktivitetsnivået var unormalt høyt. Det har gitt ham mange utfordringer, men også mange muligheter og en drøss med erfaringer. Ikke minst har jeg en vanvittig evne til å se det positive i alle og alt, sier han. Også hadde jeg en “drive”, legger han til. en indre drivkraft som pløyde meg framover, selv om veien ble ujevn og reisen stadig tok nye vendinger. Nydelige mamma har alltid vist vei, pappa var ikke tilstede, men mest av alt er Ruben stolt av bestefaren han aldri møtte. Den mannen som ikke spiste sin frukt på dødsleiet, den var det viktigere å spare til barna, de som skulle leve videre.

Det er klart jeg kommer fra en musikalsk familie, sier han og ber meg lytte til den selvkomponerte musikken som følger med en av lydbøkene, der han forøvrig selv også synger sammen med kjæresten Bente. - Egentlig er jeg tater, det hører du på etternavnet. Bestemor kom fra en rik familie som dessuten hadde råd til flott flygel. Hun ble strøket av testamentet for en periode etter å ha erklært sin kjærlighet til bestefar som sang Rudolf Nielsen-tekster og spilte på trekkspill. Det skulle vise seg å slutte i harmoni, og i sin forlengelse; Ruben Eliassen.

Sammen med noteark og sangtekster, fikk også tegneblokka sin fortjente plass på det kreative skrivebordet hans. Etter 8.klasse begynte han å jobbe som illustratør bla. på SEMIC som nå heter Egmont. Han skulle egne livet sitt til tegneserier, men det var før Vidar Grøtte ansatte ham som 16 åring i et reklamebyrå. Journalist og fotografyrke lå også nær til hands. Men alt dette var altså før han hadde den ringeste anelse om at det var som barne- og ungdomsforfatter av Phenomena-serien det skulle ta av helt! Serien om Alk og Ilke som kjemper mot ondskapen, er alle norske barns favoritt.

Første bok, Profetiens utvalgte, klatret straks til topps på listene da den kom i 2002. Den fikk Kirke- og kulturdepartementets pris for beste barnebok og Arks barnebokpris - stemt fram av flere tusen barn fra hele landet. Bøkene har et opplag på 160 000 totalt. Rettighetene er solgt til Sverige, Danmark, Finland og Tyskland. I høst ble den syvende boken i Phenomena-serien “Frostens datter” sluppet.

Her om dagen kom det en pressemelding fra Cannes. Mare-bøkene, som også er skrevet for ungdom, skal bli film. Manuset er ferdig, tittelen blir “Dream Prince”, innspillingen skal skje i Spania og budsjettet blir på svimlende 50 millioner dollar!!!

Og kan man fascinere ungdom , burde ikke det voksne markedet være noen begrensning. Råskapen i hans hittil to bøker om spaneren Sean, fant sin egen nisje iblant et alt større krimfortærende skjønnlitterært marked i Norge. Nå venter vi med spenning på den siste i trilogien, den som etter sigende skal produseres under solen i Arguineguin. Memento: Til støv skal du bli.

Ruben Eliassen (født 1968 i Trondhjem)
debuterte som forfatter i 2002 med fantasyboka Profetiens utvalgte, første bok i serien Phenomena. Boka ble en kjempesuksess og vant 2 to priser det året. Den ene var Kirke- og kulturdepartementets pris for beste barnebok, den andre var Arks barnebokpris.

Boka ble stemt fra m av elever fra hele Norge, og vant suverent over de andre nominerte.

Ruben Eliassen er også kjent som en populær forfatter for klassebesøk og skriveverksteder for barn og unge. Han har vært åpen om at han selv slet på skolen som barn og at det som voksen ble klart at han hadde ADHD.

Fødested: Trondhjem, Norge
Bosatt: Oslo, Norge
Favorittfarve: Svart
Favorittband: Led Zeppelin
Favorittbok: Jonas, Jens Bjørneboe
Favorittfilm: The Wall, Pink Floyd
Favorittføde: Sushi
Favorittrikke: Vann
Favorittsitat: Memento Mori

Phenomena-serien

Følger alvegutten Alk og tvillingsøsteren Ilke, som ifølge en gammel spådom har kraften til å bekjempe Tarkan, mørkets fyrste, og dermed befri verden fra hens jerngrep. Sammen med trollmannen Sha-ra og vinterbjørnen Arol drar de ut for å bekjempe ondskapen. Kampen har foregått gjennom seks spennende bøker, og nå er vi ved løsningen. Vil de klare å befri verden fra den onde makten de ble utpekt for å bekjempe, når de står foran de endelige slaget på Gredomsletten? De 6 foregående bøkene er: Profetiens utvalgte (2002), Paraqdos`øye (2003), Det tapte hjertet (2004), Utfrielsen (2006), Enigma (2007) og Trollmannen (2009)
Mare-serien

Ruben Eliassens tre fantasy-bøker i Mare-serien blir film. Den spansk animasjons-filmregissøren Fernando Cortizo skal regissere the dream prince. Filmen er basert på Ruben Eliassens fantasy-bøker i Mare-serien “Circus”, “Nøkkelen” og “Apokalypsen”.

The Dream Prince blir Fernando Cortizos andre film etter fjorårets regidebut O Apòstelo (The Apostle). Debutfilmen hans var verdens nest første steroskopiske stop motion spillefilm etter Coraline. The Dream Prince skal også filmes som en steroskopisk stop animation-spillefilm.
Produsenter for The Dream Prince er Marius Haugan og Daniel Dreifuss fra det Las Angeles -baserte Filmed Imagination og Isabel Rey fra det spanske Artefacto Producciones.
Opptakstart er høsten 2012.
Vi dør sakte
Første bok i Memento-triologien

Det begynner med at en iransk mann blir funnet brutalt drept. Politiet står maktesløse overfor en sak som fører til skyggene i Oslos mørkeste bakgater.

En ung jente blir misbrukt i en pornofilminnspilling, en henrettelse av en kurder på et asylmottak, en advokat med kontakter helt inn i regjeringen, og forfattere som snorter kokain i Norges mest kjente hageselskap. Spaneren Sean blir satt på saken. Med uortodokse metoder, intim kjennskap til Oslos underverden og et stort hjerte kommer han snart på sporet av en sak som får han til å møpte seg selv og sine fordommer i døra før han finner morderen.
(Kagge Forlag)
De som arver jorden
Andre bok i Memento-triologien

En rå og usminket krimhistorie fra Oslos bakgater Sean er sykemeldt etter en skuddskade. Likevel fortsetter han å oppsøke Oslos kriminelle underverden, som får stifte næremere bekjentskap med hans uortodokse politiarbeid. Issais Haile Franzen blir funnet hengt i en leilighet på Grunerløkka, man stermmer det at gutten virkelig har begått selvmord?

Sean skyr ingen midler, verken i sin kamp for sannheten eller på sin vei til å gjøre verden til et litt bedre sted å leve.
(Kagge Forlag)