Anita Wagner

er tilbake i manesjen
Av Bente Storsveen Åkervall
[email protected]
 
Vi møter norske Anita Wagner på Gran Canaria. Tilsynelatende en helt vanlig norsk turist som nyter solen og varmen i Maspalomas, men med en noe spesiell historie i baggasjen. Hun er lege, spesialisert i alternativ medisin, og gir et sympatisk og jordnært inntrykk.
Definitivt ingen som gjør et nummer ut av seg selv.......
....men det skal vise seg at det er nettopp det hun gjorde i sitt tidligere liv,..


Anita Wagner er tilbake på Gran Canaria, 27 år etter at hun kom hit bare 21 år gammel i 1977. Stedet var Lido, oppdragsgiveren het Vingresor og hun var en lovende, ung tryllekunstner. Det var da hun traff Antonio for første gang. En stilig mann det oste respekt av, selve personligheten bak de berømte Grisefestene på Gran Canaria. - Vi fant tonen med en gang, forteller hun.

Anita gjorde som 18 åring et forunderlig valg i livet. Hun ville bli tryllekunstner. - Jeg har alltid vært fasinert av magi og illusjoner, og var tidlig tiltrukket av sirkuslivet., sier hun.

En tryllebutikk i Oslo var kilden til materialet, men det var henne selv som måtte ta grep. Som selvlært tryllekunstner, og bare jentungen søkte hun om opptak i MCN “Magiske Cirkel Norge”, og ble etter både teoretisk og praktisk opptagsprøve tatt opp i foreningen som første kvinnelige medlem. MCN er en landsomfattende forening for tryllekunstnere. Som medlem får du delta på møter og seminarer om trylling, og du får treffe likesinnende, forteller en lattermild Anita til Dag&Natt.

- Mitt første engasjemang som tryllekunster gikk til Polen, der jeg turnerte i et par måneder. Jeg hadde mine foreldres godkjenning men også store forundring. Jeg kommer fra en gartnerfamilie, som kanskje er så langt fra artistlivet det går å komme. Med fasit i hånd synes jeg i dag at de var tøffe som lot meg få dra avgårde den gangen. Det var starten på et 12 år langt liv som reisende tryllekunstner.


Hun forteller at fingerferdighet er den viktigste kvaliteten man har som tryllekunstner. I tillegg må man kunne selge et triks. Og i det ligger kostymer, musikk og ikke minst orginalitet.

- I mitt selvlagde show valgte jeg perler, kjeder og diamanter som ingredienser, et superfeministisk trylleshow, ler hun . Selv var jeg kledd i livkjlole, altså kjole og hvitt, med nettingstrømper og flosshatt!!

- Dengang som nå, hadde jeg St.Bernhard hunder og de fikk også være med på showet. Mine “småløver” på rundt 70 kilo ble til stadighet tryllet bort og tilbake igjen. Men det er også viktig å kunne fornye seg, om man skal ha livets rett i magiker verden. - En gang jobbet jeg også som “stand in” i trapesen. En brukket arm gjorde at en annen i sirkusfamilien fort måtte tre inn i det nummeret, og det ble meg, forteller hun.

I 12 år turnerte Anita Wagner rundt i verden, der hun traff så mange celebriteter at hun nesten ikke tør å nevne det. -Selv om livet mitt har tatt en annen vending i dag, vet jeg jo med meg selv at jeg var der, sier hun og rister forundret på hodet. -Jeg var blant annet flere ganger i Monaco og jobbet. Lilleputtlandet er som kjent veldig opptatt av sirkus. Flere ganger var jeg på ball med Carolina og Stephanie og kjente europeiske jetset`ere samt amerikanske filmstjerner. Jeg har også spist flere måltider med fyrstefamilien Grimaldi på dere residens.

 


Det var på vinterhalvåret Anita turnerte rundt i Europa. På sommeren hadde hun fast jobb i Cirkus Arnardo, som hun ikke kan få fullrost som arbeidsgiver.- Arnardo var streng og hadde faste regler, noe som absolutt behøves blant et omflakkende folk. Han var dengang en levende legende som solgte slutt på forestillingene bare ved sin tilstedeværelse, en fasinerende personlighet.

Etter mange år i manesjen og et omflakkende liv i Europa med relasjon til jetset`ere, spesielle personligheter og livsnytere, landet Anita Wagner i hjemlandet Norge, som en konsekvens av møte med den store kjærligheten. Selv om sannsynligheten var stor for at hun kunne møtt en rumensk trapeskunstner eller en tysk klovn, falt valget på en traust veterinær fra Oslo.

Selv valgte hun å studere medisin og ble etterhvert Doktor Anita Wagner. Videre har hun utdannet seg i mange år innen alternativ medisin som hun mener bør ha sin naturlige plass ved siden av tradisjonell medisin. Anita driver i dag en klinikk i Trøgstad (Østfold) og jobber med akupunktur, homeopati, ernæringsfysioligi og ikke minst er hun fasinert av orientalsk medisin. - Akupunktur løser opp blokkeringer i energien, og leger uten tunge medisiner. Den alternative medisinen er fantastisk der den boter, også fordi den samtidig bygger opp kroppen og styrker motsandskraften. Resultatet er at du blir sterkere, ikke bare frisk, sier hun overbevisende.

Allerede for 15 år siden ble Anita Wagner enke. Livet som lege er langt fra det livet hun levde som tryllekunstner i mange år. - Jeg tryller ikke engang på fritiden, sier hun smilende. Verken fingerferdighet eller kontroll over rekvisita er lenger til stede. - Men det hender jeg besøker et sirkus som publikumer, og da kjenner jeg vibrasjonene fra sagmugglukta og at sirkushesten i meg begynner å sparke med beina, sier hun lattermildt.

Nå er Anita på Gran Canaria, invitert av Antonio som hun møtte her for 27 år siden. At det er 30 års aldersforskjell imellom dem synes hun ikke hører til saken. - Vi har så utrolig mye å snakke om , sier hun og kan ikke få fullrost den mottagelsen hun har fått. - Jeg har blitt guidet rundt og fått møte både familie og venner. Antonio er en flott og karismatisk mann. Han er rett og slett en mann jeg aldri har glemt, og alltid hatt i tankene gjennom 34 år, sier hun og lar døren til fremtiden stå helt åpen.

Arne Otto Lorang Andersen, mest kjent under kunstnernavnet Arnardo eller Arne Arnardo, (født 12. oktober 1912 i Sarpsborg, død 4. mai 1995 i Oslo) var en norsk artist og sirkuskonge.
Arnardo begynte som trapesartist og annet, men ble landskjent da han i 1949 opprettet Norges første omreisende sirkus, Cirkus Arnardo. Der opptrådte han som sirkusdirektør,

tryllekunstner, hypnotisør med mer. Arnardo døde under en forestilling på Tøyen i Oslo i 1995. Den ble kun avbrutt av at melodien «The Show Must Go On» ble spilt, før forestillingen, etter Arnardos eget ønske, fortsatte. Arnardo har blitt hedret med blant annet Kongens fortjenstmedalje i gull. Cirkus Arnardo reiser fremdeles Norge rundt i sommerhalvåret under ledelse av sønnen Arild Arnardo og barnebarnet, «cirkusprinsessen» Helen Arnardo.