Långtidsferie på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
“Vi trodde at Danmark skulle ha lengre somre, men somrene viste seg å ikke bli noen suksess, derfor gjorde de som trekkfuglene og flyttet et sted lenger sydover”
Langtidsferie Gran Canaria
Ruth & John Rasmussen
 

Ruth Rasmussen

  Ruth kommer oss i møte og  presenter oss for sin danske ektemann John som hun har vært gift med i 49 år! 

           - Vi tar ett år av gangen sier han humørfylt,  og mener det er verdt å satse videre på ekteskapet. Ruth som opprinnelig er fra Levanger, nord for Trondheim har etter mange år i hjemlandet  flyttet sammen med sin John til Danmark.

            -Vi trodde at Danmark skulle ha lengre somre, men somrene viste seg å ikke bli noen suksess, derfor gjorde de som trekkfuglene og flyttet et enda sted lenger sydover, sier Ruth og henviser til sin plass i solen på Gran Canaria.

I flere år har de tilbrakt 8 uker  på Gran Canaria, men i år ble det hele 5 måneder, og det har de bestemt seg for å gjenta til neste år, fra 1.november til 30.mars. – Tidligere reiste vi hit ned på vanlig 2 ukers charterferie, det var den gang arbeid og plikter ikke tillot noe mer.  Nå har vi funnet vårt drømmested i San Agustin, like ved strandpromenaden på grensen til Playa del Ingles, sier Ruth og viser oss leilighetskomplekset de har falt for.

Ruth kan ikke presisere godt nok hvor viktig det er at du velger rett sted å bo, utfra de kriterier du selv setter, og de ønsker du har på forhånd. De leier i dag på Los Balandros, som ligger vegg i vegg med stedet der de engang var på charterferie og hvor de visste de ville trives.

Ruth Rasmussen er utdannet dekoratør og designer i København, og det var under studiene hun møtte sin nåværende mann John. I 1962 flyttet de til Trondheim, der de bodde i over 40 år. Ruth hadde egne forretninger i motetøy, samtidig som hun også dekorerte for andre butikker. Hennes mest kjente forretning het  Buksebaren og lå i St.Olavs gate. Etter hvert åpnet hun også fabrikk i konfeksjon og eget design. Kolleksjonen solgte hun i egne butikker, men også til andre forhandlere over det ganske land og deler av Sverige gjennom motemesser.
     
Da konkurransen ble for truende fra alle nye kjedebutikker, la Ruth ned sin virksomhet og fikk jobb som lærer på Brundalen Videregående Skole, der hun underviste i grafisk design, interiør og dekorasjon. Der ble hun til pensjonsalderen var oppnådd. Da solgte hun og mannen John huset og alt de eide på auksjon, og flyttet til Danmark. Det vil si at hytta i Tufsingfjorden sør for Røros beholdt de, og den har de stor glede av den dag i dag.     – Det var viktig for meg å beholde noe i Norge, sier Ruth og forteller om et flott sted der det bys på ordentlig vinter og bitende kulde.

Med å tilbringe halve året på Gran Canaria føler de begge at de plukker ut det beste fra flere verdener.  Været, lyset, varmen , naturen, blomstene og møte med nye venner er stikkordene Ruth bruker for å beskrive det som lokker mest med Gran Canaria. – Ikke en eneste dag er kjedelig. Ofte legges det en plan for dagen, likevel skjer det hele tiden uforutsatte ting som forandrer planen, og dagen skaper seg selv.  Ruth maler akvarell, skriver, tegner og ikke minst prater hun med naboer gjennom å  gestikulerer med armer og ben. Huset der de bor huser mange nasjonaliteter, de fleste boende over lengre tid.  Det er viktig å ha et godt naboforhold, som i tillegg til harmoni gir rom for mange interessante og kulturelle utvekslinger. Dessuten kan man gå kurs, ikke minst i spansk, eller malekurs, skrivekurs, golf, og tennis. Det finnes et bredt utvalg for den som ønsker, slår hun fast.

Vi lever  kanskje ikke lenger fordi vi tilbringer tid her på Gran Canaria, men vi lever bedre mens vi lever, mener  Ruth.  Dessuten har vi jo et ansvar for å ta vare på oss selv, og dette er livskvalitet for oss.

Ruth og John har jobbet sammen hele livet, da han har vært i samme bransje som hun selv. – John har tatt seg av det praktiske og det økonomiske. Det har vært godt å ha noen å prate med som forstår hva man driver med og som har samme utgangspunkt og kan gi konstruktive tilbakemeldinger. Vi har tilbrakt mye tid sammen gjennom livet, og vet at vi fortsatt har mye å gi hverandre, sier Ruth. Hun mener at det er et viktig utgangspunkt for pensjonerte par som vil overvintre i en mindre boenhet, borte fra det vanlige sosiale nettverket man har hjemme. Tro ikke at eksisterende problemer hjemme blir borte fordi du flytter utenlands, sier hun og refererer til påstanden om at ”nissen flytter med på lasset”.

Da spørsmålet om de ikke kunne tenke seg å investere i egen bolig på Gran Canaria dukker opp, bryter John inn og sier; ”vi kjøper oss ikke problemer”. – Å leie samme leilighet fra år til år gir oss en følelse av egen bolig, men vi står likevel ikke ansvarlig all den stund vi ikke befinner oss på øya, sier John og konstaterer at de er strålende fornøyde med tingenes tilstand.

Hjemme i Danmark har de sønn, svigerdatter og barnebarn. I fjor fikk de alle en ferieuke til i presang, slik at den kunne nytes i felleskap på Gran Canaria. Ellers har Ruth og John fått et stort nettverk venner her etter hvert, som hovedsakelig består av skandinaver, innrømmer Ruth. Men legger til at de også har vært heldig å bli kjent med spanjoler som har gjort at de har kommet nærmere inn på kanarisk kultur og ikke minst gastronomi. Dagen i forveien hadde de vært på en opplevelsesrik, privatguidet tur i Las Palmas.

For å holde kontakten med de hjemme, og oppdatert på hva som skjer i verden har Ruth og John med seg sin bærbare dator, og setter stor pris på at området de i bor i har trådløst nettverk. De følger daglig med på Sky News, BBC, leser nyhetsstoff og holder kontakten med bekjente . Ikke minst venner og familie minner dem nå på at det går mot vår, og at de nå snart skal vende hjemover igjen til en årstid de setter stor pris i Danmark.