Långtidsferie på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
”Vi lever billigere her enn hjemme”
SIv & Bruno Tapper
Siv & Bruno Tapper
 
penisonärer på Gran Canaria        -Jeg har født barn i natt, sier Siv da hun åpner døren og ønsker oss velkommen til sitt hjem på Gran Canaria. Hun forklarer videre at hennes datterdatter Emma har nedkommet med andre oldebarnet i natt, ei lita tulle!

Vi feirer med hjemmebaket smørbrød og kaker til kaffen, og setter oss til rette på den solrike terrassen på Las Flores i San Agustin. Herfra har Bruno og Siv en fantastisk utsikt til sanddynene i Maspalomas, og ikke minst en nærkontakt med havet og strandpromenaden i San Agustin.

Siv og Bruno Tapper leier sin leilighet på helårsbasis. De benytter den selv 6-7 sammenhengende måneder på vinteren, mens barn og barnebarn får låne den i sommerhalvåret om så er ønskelig.

Vi hadde feriert på Gran Canaria mange ganger, da vi ville hilse på en guide som hadde vært så søt og behjelpelig mot oss tidligere. Det viste seg at han hadde sluttet som guide og jobbet i resepsjonen på Hotel Carolina i San Agustin. Året var 2003 og vi ønsket å gjøre et prøveopphold på 3 måneder her på Gran Canaria. Først ble det ferie på Carolina, deretter  kom vi i kontakt med svenske Hasse som driver Sunsuites Carolina, og gjennom ham fikk vi en spansk kontakt der vi leide i 3 vintre, i et område med stort sett bare tyskere.
     
Vi ønsket oss svensk TV, og nevnte dette ved et besøk på Carolina.

Det var da Hasse kjøpte en leilighet i San Agustin, totalrenoverte den til flott,skandinavisk standard og utrustet den bl.a. med svensk TV, og vi flyttet inn i flunkende ny leilighet som føles helt og holdent som vår egen. I tillegg har vi en trygghet i vår utleier Hasse, som stiller opp og hjelper oss med hva det enn måtte være, i alt fra praktiske ting med leiligheten, språket, til flybilletter, medisinsk hjelp, omsorg, guiding og gode råd. Dette med trygghet er viktig for trivselen. Nå stortrives vi!

Bruno (73) og Siv (72) Tapper giftet seg da de var 18 år gamle. I dag har de 2 barn, 5 barnebarn og 2 oldebarn, den siste født i natt.  De bor i Vennersborg på Vestkysten i Sverige, ca. 8 mil nord for Gøteborg. Bruno som  har jobbet med konfeksjon hele livet kjøpte butikken ”Kledshuset” i Engelholm som han drev i 10 år. Siv som hele livet har jobbet som husmor og vært sjef og ansvarlig for et skolekjøkken der over 1000 elever skulle serveres varm lunsj hver dag, fulgte med mannen sørover i Sverige og sammen drev de ”Kledeshuset”.

Da butikken ble solgt i 1989, kjøpte de Siv`s mormors gamle foreldrehjem, en gammel slektsgård i Västergötland som de bygget om og drev med får og gårdsdrift. Bruno begynte samtidig å jobbe på en fabrikk som drev med bil- og møbel lær. Etter bare 21/2 år utviklet han kromallergi som til å begynne med gav seg utslag i eksem, men også etter hvert satt seg i brystet. Til slutt hadde han kun 62% lungekapasitet, og ble i 1993 sjukpensjonær (uføretrygded). Bruno har i dag fått hjelp av en lege i Stockholm som ved bruk av laser har restituert kapasiteten i lungene, men allergien blir han aldri kvitt. Dessuten har Bruno levd som diabetiker i 53 år.
                        -Jeg har aldri likt vinteren og dessuten lukker kulden igjen brystet på meg, sier Bruno. Han elsker sol og varme og går lange turer med staver hver dag, noe som ikke minst er viktig for ham som diabetiker og for hans lungekapasitet.

Siv sliter med smerter i rygg og nakke. Hun har reumatisk verk og artroser i alle ledd i tillegg til diagnosen fybromyalgi. – Men varmen hjelper meg, sier hun og forteller at hun får smerter så fort hun fryser. Siv som er yrkeshusmor er nøye med kostholdet og går lange turer hver dag med sin mann, i tillegg til annen gymnastikk. Hun trener også 2-3 ganger i uken i bassenget på Svenska Re i San Agustin som holder 34+ grader.
 
Lägenhet långtidshyra San Agustin
“Vi hadde aldri trodd at nordmenn var så trivelige”
 
               - I tillegg til rikelig med mosjon, lever vi slik vi gjør hjemme, sier de begge og ser uforskammet sunne og friske ut. Men vi lever billigere her nede enn hjemme. Vi vasker og storshandler, lager mat og baker. Og så leser vi en mengde litteratur. Forskjellen er at den daglige siestaen tar vi ved bassengområdet. Vi spiser ikke så ofte på restaurang, men vi tilbereder mye mat her hjemme, og ber gode venner på besøk. Det hender likevel at de oppsøker danse restauranten ”Tre hjärtan” i San Agustin for Siv elsker å danse.

De forteller at livet på Gran Canaria gir en stor sosial mulighet. I tillegg til andre som også ”overvintrer” har de mange bekjente som kommer ned på ferie og som de gjerne vil omgås. – Vi har ikke tid til å delta på kurs og i foreningsvirksomhet, forklarer de. Derimot tar de gjerne en biltur på markeder sammen med gode venner. Siv og Bruno trives vi utmerket i hverandres selskap, og pleier kontakten med barn, barnebarn og oldebarn via nettet og telefonen.

Blant den ”nye” store vennekretsen Bruno og Siv har fått på Gran Canaria finnes det mange nordmenn, forklarer de. De legger ikke skjul på at de er overrasket over hvor hyggelige nordmenn er, og innrømmer at de hadde helt andre forutinntatte meninger tidligere. – Nå er vi bedt på besøkt til så mange norske venner, at vi kan legge ut på Norges-Turnè mange sommere på rad, ler de begge som har lagt inn både Moss og Bergen førstkommende sommer.

Nå reiser de hjem den 13. April i år, allerede før Påske, men det skyldes selvfølgelig at det lille, nyfødte oldebarnet som det må stiftes bekjentskap med.