Terje Tysland på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
"Hvis æ itj hadd´no skoill sagt, så burd æ hold kjæft!
Etter å ha bodd litt avsides, i en kanarisk ”finca”, har Terje Tysland fløtta inn tell by`n  igjen. Med det mener han selvfølgelig sentrum(?) i Arguineguin. 

Her har han trivdes i 16-17 år, og tilbringer nesten halve året. Et lite stykke Norge!  Vi skal ikke be en hardbarka rockestjerne å forklare hva ”lykke” er, men at tida på Gran Canaria betyr mye for han, det ligger helt klart utenpå  imagen!

          - Det handler om avslapping og skriving. Jeg har et lite studio i kjelleren der jeg jobber og bearbeider ting. Men det hender jeg drar til Mogan og sitter på stranda med PC`n i fanget og lar tanker og toner strømme på, sier Terje mens han sjekker klokka.
 
"Det e mulig nåinn itj har hørt om mæ, ja- men det e´itj vanli nej"
Terje Tysland konsert i Arguineguin
"egentlig så har æ ærklært Gran Canaria som spæælefri sone"

Tysland Band
Tysland Band betår i dag av Raymond Ness på bass, Johnny Frisvoll på trommer, Daniel Viken på gitar, Terje Grande og Bjørn Jørgensen på kayboard. Terje Tysland selv er vokalist, gitarist og spiller trekkspill i bandet.
  I kveld er det nemlig ”generalprøve” og konsert på Buster`s Bar i nettopp Arguineguin. Alle billettene er utsolgt, når Tysland og band stiller opp for lokalbefolkningen i området. Og for de som ikke kjenner området må vi legge til at lokalbefolkningen består nesten utesluttende av nordmenn. Kanskje noe i overkant av den gjennomsnittsalderen som Tysland spiller for til vanlig, men ikke desto mindre kjærkomment.  Spesielt trøndere vil være på plass for å hylle en avMidt-Norges store rockelegender, og det bare noen få timer etter at de har skreket seg hese for skisportens rockestjerne fra samme landsdel, nemlig Petter Northug jr. (Intervjuet er gjort mens ski-VM pågikk i Holmenkollen.

Når Terje Tysland ikke samler kreftene på Gran Canaria, har han heimen sin på Oppdal, Trøndelags store skisportsted. – Jeg kan stå på ski`da forsikrer Terje, selv om entusiasmen ligger i et helt annet spor.

Ikke bare er det konsert i Arguineguin i dag, men det er også starten på en ny Norges-turnè som starter i Stjørdal i slutten av mars. Gutta i “Terje Tysland Band” har bygd opp ,og øvd inn et program som omfavner det beste av det han har gjort gjennom årene. Tysland har nemlig 100 års jubileum – 60 år i alder og 40 år som artist!!  Det har blitt 20 utgitte plater, mer enn 200 skrevet for eget bruk. Nå bærs det ut på scener, samfunnshus ,bedehus, kneiper og andre lokaliteter der folk strømmer til for å synge med på tekster de kan utenat.

Tysland har blitt beskylt for en litt rampete stil og tekster som svir litt på tunga. – Som trønder har du som regel noe å melde, sier Tysland til forsvar og mener at hvis du ikke har noe du skulle ha sagt, så bør du holde kjeft!  Selv om ikke kjærlighetssanger er det som fyller repertoaret, er kanskje en kjærlighetssang noe av det mest kjente han har gjort. ” Heile livet” som seinere ble fremført av Lasse Stefanz i dansband versjon, og om mulig enda mer elsket.

Tysland debuterte med bandet “Prudence” sammen med en ikke ukjent mann ved navn Åge Aleksandersen i 1970. Egentlig hadde Terje Tysland tenkt han skulle begrense seg til å være låtskriver en gang i tida. Men det dukket ikke opp noen som turte å fremføre tekstene hans, så på den måten startet en tøff rockekarriere.  Etter et langt sceneliv er han fortsatt kongen i lokalet og fremfører grasrotskildringer av hverdagslivet som fansen i alle aldre kjenner seg igjen i .
           - Hver gang jeg har gjort no gæli, kan jeg skriv en sang om det,- så tjener jeg noen kroner på det ’og, sier han og flirer.

Terje Tysland som har nådd en erfaren alder, har ingen planer om å legge opp. Han refererer til en gammel jazzmusiker som sa at han ”speller så lenge det finns toner i`n”. Derimot vil han tilbringe mer og mer tid på Gran Canaria, det med en overbevisning om at folk legger flere år til sitt liv her nede.

Tross en stor kjendisfaktor er folket i Arguinguin vant til å se Tysland i bybildet. Ingen paparazzis, ingen hysteriske kvinnfolk og ivrige autografjegere.
     
– Her får jeg værra meg sjæl! Det er straks verre så fort han beveger seg utenfor “bymuren”, for eksempel til Puerto Rico der turistene finns. – Nei det fantastiske her, er at du selv velger hvor mye du vil ha av kontakt og restitusjon. Begge deler finns; vil du slappa`a og være aleine er det ingen hinder, vil du ha kontakt, ligger mulighetene et steinkast unna. Været og klima oppmuntrer til begge deler, får vi konstatert av Terje.

Arguineguin kan også by på et greit musikermiljø. For eksempel er alt utstyr og instrumenter innlånt til kveldens konsert fra venner og bekjente i lokalmiljøet. Selv hører Tysland på alternativ musikk, og kanskje aller minst på den musikken som ligger han nærmest .

          – Faktisk synes jeg det kan være okey med spansk musikk, og har fått ørene opp for kanariske toner, sier han og fortviler over at han ikke har mer overskudd til å nyte kulturlivet og musikkmiljøet i  Las Palmas.