Et usminket møte med
FOTOGRAF Simen Myrberget

Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
Simon Myrberget på Gran Canaria
"Det handler om å finne gleden i livet, og kanskje nettopp livsglede er litt underkjent i det kreative som jeg holder på med. Ofte handler anerkjente kreative verk om ytterpunkter. Mens det å spre glede og håp i en verden fylt med frykt, er mitt viktigste budskap"
 
Ikke bare pensjonister sliter med det nordiske klima. Fotograf Simen Myrberget forteller usminket at han rett og slett ikke tåler den norske vinteren, og sliter alvorlig med regnvær og lavtrykk.  Han har lidd av kronisk depresjon siden han var liten og synes livet blir lettere der sol og varme råder. – Jeg er veldig glad i den norske sommeren, når den er på sitt beste, sier han og refererer til uforutsigbarhet og ustabilitet som ofte gjør at forventningene knuses. Ofte er sommeren over på noen timer, sier han og slår oppgitt ut med hendene.

Nå ønsker Simen å finne et sted der han kan overvintre. Gran Canaria er et fantastisk alternativ med sitt stabile klima og nærhet til Norge, sier han og forteller at avstanden til sine to døtre ikke må bli for lang og kronglete. Nå tar han sjansen og har leid seg en leilighet i Taurito i 10 uker, og foreløpig er trivselsfaktoren høy.
 

  Simen Myrberget har vært fotograf så lenge han kan huske. Allerede som 13 åring fikk han et mellomformat kamera av sin far, og fant fort ut at han hadde en egen evne til komposisjon. En slags fotografisk musikalitet. Etter endt skolegang startet han sitt eget firma. En av hans aller først store kunder var ”VisitOslo”, og oppdraget var ”turistvennlige” motiver fra hovedstaden. Hans første oppdrag for Norsk Ukeblad som 18 åring var å reise til Gran Canaria. Nå er han her for andre gang i sitt liv, mer enn 20 år senere.

Simen Myrberget har nå mange år bak seg som anerkjent fotograf både i inn- og utland. Hans arbeid som reklamefotograf for attraksjonsparken Tusenfryd, under Åse Kleveland fikk stor oppmerksomhet også i utlandet. Men størst var det kanskje da hans bilde ble publisert i National Geogrfic etter å ha vunnet en internasjonal fotokonkurranse med 30 000 deltagere der ”livsglede” var tema. I Oslo har han hatt hele fire fotostudioer, bl.a. sammen med den ikke ukjente Per Heimly,

kjent som prinsegemal Ari Behn`s venn og aktuell på NRK med programmet ”Ari og Per”. Pararelt med firmadrift har Simen utdannet seg innen TV-produksjon, grafisk design og web design. På den måten har han vært innom mange fasetter innen multimedia og visuell media før han til slutt landet på film- og foto samt kursvirksomhet. Og ikke minst kursvirksomhet står ham veldig nært i dag, noe han kunne tenke seg å drive med videre på Gran Canaria.

         - Kursing har jeg lang erfaring med, og kan justere etter ulike målgrupper og kunnskapsnivå. Jeg holder kurs i ren fotografering avhengig av deltakernes ståsted, men også gjerne i bildebehandling med photoshop som redskap. Photoshop er et verktøy jeg i tillegg til å være sertifisert spesialist i, også har et lidenskaplig forhold til. Under arbeidet kan man nestn havne i en slags transe og tiden stopper opp helt. Dette er et område med utrolige muligheter, der du aldri blir utlært, og stadig oppdager nye sider. Derfor er det også artig å holde kurs i nettopp photoshop, sier han håper å få muligheten til her på Gran Canaria.

Simen har jobbet mye for ukebladet Hjemmet og Norsk Ukeblad. – Gjennom jobben min har jeg truffet mange spennende mennesker, både kjent og ukjente. Jeg har fått ta del i mange menneskeskjebner, og fått utrolig mye positivt tilbake, ikke minst i forhold til den alternative troen jeg selv har.

Men jeg har også jobbet mye som reklamefotograf, som er skikkelig tøff jobbing. Her handler det om å få et oppdrag fredag ettermiddag og skulle levere noe revolusjonerende mandag morgen – ellers kan du ryke og reise. Etter mange år i denne bransjen ble jeg utbrent, forteller Simen videre. I dag setter han spørsmålstegn ved flere aspekter ved yrket. Både anorektiske modeller, sterkt retusjerte forbilder som ungdommer skal leve opp til, og ikke minst det å fremme utnødvendige og kanskje skadelige produkter i et bedre ”lys”, slik at folk skal bruke masse penger på det.

Jeg tar fortsatt reklame- og modelloppdrag, men det må handle om riktig fremgangsmåte og ikke minst produkter jeg kan stå inne for selv. Men tilbake til 16-timers arbeidsdag kommer jeg aldri, sier en avslappet Simen Myrberget. Det handler så mye om å finne gleden i livet, og kanskje nettopp livsglede er litt underkjent i det kreative som jeg holder på med. Ofte handler anerkjente kreative verk om krig, bomber og tragedie, livets ekstreme ytterpunkter. Mens det å spre glede  og håp i en verden fylt med frykt, er mitt budskap. Bare innen fotokunsten er det viktig å se motivene i egen bakgård, mønster i hverdagen, og ta i betraktning det du har rundt deg. Kanskje ved å se detaljene gjennom et objektiv kan gi en annen tilstedeværelse, tror Simen.

         - Det handler om å finne balansen i livet, ta til deg det du vet tilfører deg positivitet både fysiologisk og mentalt, mens du klarer å uteslutte det som drar i negativ retning. Likevel er det viktig å leve i øyeblikket og ha slusene åpne for nye inntrykk, smaker og nye bekjentskaper til gjensidig inspirasjon. Jeg er nok veldig sensitiv og bør holde en viss disiplin i hverdagen. Jeg var ikke så flink til det tidligere og jobber nå bevisst med ytre- og indre påvirkning. Simen er også opptatt av økologisk dyrking og forbruk av mat, noe han mener belaster både kroppen og miljøet mindre. Han støtter også Regnskogfondet som ivaretar jordens lunger og opphav til utallige arter og urter som kan bidra til å helbrede sykdom. Dette er viktige komponenter i min livsførsel og min ideologi, sier han.

Det er umulig å prate med Simen uten å komme inn på hans spesielle forhold til delfiner. -Egentlig handler det om å formidle respekt for alt liv, og om viktigheten av å opprettholde balansen i naturen, sier han tankefullt.  Videre forteller han om et sterkt møte med en delfin som utgjorde en forskjell i livet hans. – Det er noe med glimtet i øyet på delfinen, lekenheten til livet, der ligger det noe spennende, noe som er verdt å utforske, sier han.

Det var på ferie i Spania med foreldrene som liten, han for første gang fikk nærkontakt med en delfin. Siden den gang har han svømt og lekt med delfiner i alt fra Karmøy i Norge, Spania, Israel, Egypt og til Hawaii i Stillehavet. Det er ikke uten grunn nærkontakt med delfiner brukes i terapautisk øyemed, sier Simen som håper å kunne  kombinere muligheten til å leve i harmoni og kontakt med delfiner med oppholdet på Gran Canaria.

Interessert?
Den 19-20 april holder Simen Myrberget fotokurs på Gran Canaria!
Du finner mer informasjon om Simen på
www.delfinturer.com, www.bedriftskurs.com, www.privatkurs.com, www.kreateam.no og www.fotofikling.com