Helse Og Velvære Dag & Natt Gran Canria Jan Helge Østensen er Dag & Natts ekspert på trening, kosthold, livsstil og velvære. Han svarer på spørsmål angående træning skriv til: jan.helge@dagnatt.com
 
Hvordan livsstilen påvirker immunforsvaret ditt
 
 
  Jan Helge Østensen Dag & Natt Helse  
 
     
 

Han er utdannet som Personlig Trener og Kostholdsveileder ved Norges Idrettshøyskole og driver selskapet Peppy Fitness med fokus på livsstilsendringer. Han har tidligere arbeidet som salgsleder, prosjektleder og administrativ leder og er vant til å skape resultater.

 
     
 

 

Etter syv år i Frankrike har han nå etablert seg i Arguineguin på Gran Canaria, der han ønsker å veilede sine kunder til en bedre helse på en lystbetont og effektiv måte gjennom en helhetlig tilnærming bygget på realistiske målsetninger.

Dette kan skje enten i form av en ”pangstart” på et kort ferieopphold, eller i form av et mer omfattende opplegg dersom man bor her nede fast eller for en lengre periode. Han er norsk og snakker skandinavisk, engelsk og fransk. Jan Helge er ansvarlig for vår nye helseside. Still gjerne spørsmål til  og følg også med på våre hjemmesider hvor det jevnlig legges ut råd og tips om trening og livsstil.

Immunforsvaret beskytter oss mot bakterier, virus og andre

sykdomsfremkallende organismer. Men hvilke faktorer er med på å bestemme hvor godt dette forsvaret er? Og hvordan er det mulig å styrke immunforsvaret?

Immunforsvaret henger nøye sammen med livsstil. Det er påvist at immunforsvaret påvirkes av blant annet høy alder, mangel på fysisk aktivitet, mentalt stress, dårlig kosthold og lite søvn.

En av de beste måtene å holde seg frisk på, er ved moderat mosjon, gjerne hver dag. Store doser med trening kan derimot virke mot sin hensikt, så det gjelder å finne den rette balansen mellom hardtrening og hvile. Men, det er jo de færreste av oss som driver med hardtrening, tvert i mot er jo utfordringen å få folk i aktivitet!

Den generelle anbefalingen er å gjennomføre en form for aktivitet på de fleste av ukens dager med en varighet på til sammen 30 minutter. Forskningen har dessuten vist at effekten av 3 x10 minutter er like bra som 30 minutter sammenhengende. Så terskelen er lav og dermed overkommelig for de fleste.

Ved moderat til lett anstrengende intensitet på treningen, for eksempel i form av rask gange, sykling og svømming, skjer det mange positive endringer i kroppen som styrker kroppens evne til å finne og kvitte seg med sykdomsfremkallende organismer. Det er selvsagt bedre å gå en rusletur i nærmiljøet ditt fremfor å sitte i godstolen foran TV-en, men for at mosjonen skal ha en positiv effekt på immunforsvaret ditt, så må hjerte- og lungefunksjonen utfordres litt. Det betyr at du for eksempel må bli både andpusten og svett når du tar deg en spasertur for at aktiviteten skal ha en positiv effekt på kroppens forsvarsverk. Bare husk å øke intensiteten gradvis og samtidig lytte til kroppens signaler. Om du opplever smerter i en eller annen form, så tar du kontakt med relevant helsepersonell.

Immunforsvaret hos eldre påvirkes langt mer av fysisk aktivitet enn tilfellet er hos andre aldersgrupper. Forskningen viser at regelmessig fysisk aktivitet bidrar til å motvirke den aldersbetingede svekkelsen i immunforsvaret, øke effekten av influensavaksinen og fører til en nedgang i hyppigheten av vanlig forkjølelse.

Kostholdet påvirker også immunforsvaret, for næringsstoffene hjelper immunsystemet med å bekjempe bakterier og virus. Hvis du har et balansert kosthold, får du alt du trenger for å opprettholde et godt immunforsvar. Studier viser nemlig at kosttilskudd i form av vitaminer og mineraler ikke styrker immunforsvaret utover et normalt nivå, såfremt du altså har et balansert kosthold i forhold til din livsstil og ditt aktivitetsnivå.

 
     
 

Personlig Trener

De motiverer deg, utfordrer deg, peser deg og roser deg. Personlig Trener kan høres ut som noe kun de aller største treningsfantomene har behov for – de som skal konkurrere eller nå toppen av Mount Everest.

Men faktum er at det i like stor grad er vanlige mosjonister som har glede av gode råd og motivasjon til trening. De aller fleste som trener har jo et ønske om å nå et mål. Noen vil ned i vekt. Andre vil hindre tap av muskelmasse. Noen vil utsette aldringsprosessen, men atter andre vil imponere damene.

Men de fleste som investerer tid og penger i en Personlig Trener (PT) vil først og fremst være sikre på at de trener mest mulig målrettet og effektivt.

Sammen med din Personlige Trener setter dere opp dine målsettinger og ut i fra dette skreddersys et stimulerende og kreativt treningsopplegg. Din Personlige Trener vil motivere deg og sørge for at du trener riktig, sikkert og effektivt.

Du bestemmer selv hvor lenge du ønsker å benytte deg av din Personlige Trener, men et samarbeid over tid vil gi det beste resultat. Personlig Trening er for deg som ønsker det " lille ekstra".

Hva gjør en personlig trener?

Å trene med en personlig trener (PT) innebærer at hun/han er med deg under hele treningsøkten. Uansett om du er nybegynner eller erfaren vil en personlig trener kunne hjelpe deg å gjøre din trening enda bedre og mer motiverende. Du vil få hjelp til alt fra planlegging av treningen til selve gjennomføringen.

Innledningsvis gjør din personlig trener en behovsanalyse for å finne ut av din trenings-bakgrunn, eventuelle skader og sykdommer, ditt mål med treningen. Ut fra dette utformer han/hun et personlig treningsprogram med tydelige målsetninger. Din PT har også kontroll på din fremgang gjennom å dokumentere hver enkelt trening, og gjennom å gjøre regelmessige tester.
Lite er så motiverende som å kunne konstatere at man har blitt sterkere, fått bedre kondisjon eller gått ned i vekt takket være den treningen man har gjort.

Så godt som alle med personlig trener oppnår sine mål raskere enn de som trener på egen hånd. Avtalen du har med personlig trener gjør også at du får gjennomført treningen din selv de dager da motivasjonen ikke er på topp.
Kilde: Elixia, Sats


   

Her følger noen enkle livsstilsråd for å opprettholde et velfungerende immunforsvar:1. Mosjoner moderat de fleste dager i uken. Immunforsvaret blir da bedre til å finne og ødelegge virus og bakterier.

2. Unngå overtrening. Ikke tren når du har feber. Utmattelse gir økt risiko for sykdom.

3. Spis sunt og variert for å sikre optimale nivåer av vitaminer og mineraler. Friske voksne trenger normalt ikke tilskudd.

4. Unngå stress

5.Få nok og regelmessig søvn (6-8 timer hver natt).

6. Unngå virus og bakterier ved å sørge for god håndhygiene. Vask hendene ofte og unngå å berøre øyne og nese (det er som oftest her virus kommer inn i kroppen).


Kilder:
Statens råd for ernæring og fysisk aktivitet.
ACSM’s Health and Fitness Journal Vol. 14/ No. 4         Ønsker du å endre eller forbedre din livsstil, kan ditt opphold på Gran Canaria være det som skal til for å komme i gang. Her har du herlige turmuligheter, utfordrende bakker, varm sand og utallige svømmemuligheter, snille temperaturer, lokal solmoden frukt og grønnsaker, sjømat og ikke minst deilige salater med hjertevennlige olivenoljer – alt i herlig kombinasjon med dans, moro og et berikende sosialt samvær.

Ønsker du hjelp og motivasjon til å endre dine vaner, ta kontakt med Jan Helge Østensen. Selv om du allerede har foretatt et livsstilsvalg ved å tilbringe vintermånedene her på Gran Canaria, eller om du kun er her på ferie og vil bruke den aktivt til å få en ”kickstart” på en kanskje lenge ønsket livsstilsendring, vil du kunne få stort utbytte av å kontakte med Jan Helge.

Han utarbeider relevante treningsprogram og kostholdsprogram i henhold til ditt behov og dine målsetninger, og har samtidig oppfølging per telefon, e-post, Skype mv. avhengig av hvor omfattende program og kontrakt man inngår. Han kan treffes på tel. (0034) 627 439 357 eller på jh@peppyfitness.com .

 
     
 
.....MER ARTIKLER....