Møt Mette Brandt
Av Bente Storsveen Åkervall
Egentlig er hun husmor med ansvar for 16 pubertets barn . Mette Brandt søkte, og fikk stillingen på det norske skoleinternatet i Puerto Rico høsten 2006. Hun og ektemannen Geir ønsket seg bort fra hjemlandet og stillingen som vertspar på Gran Canaria passet dem som hånd i hanske.

Triveselsfaktoren ble etter hvert så høy at de solgte huset sitt i Norge, og har ingen umiddelbare planer om å flytte herfra.

    - Huset ble i og for seg solgt før vi flyttet ned, retter Mette og sier med det at de på forhånd hadde bestemt seg for å trives! Til daglig har de to et 24 timers ansvar ved internatet Los Teques i Barranco Agua de la Perra, som huser elever ved allmennfaglig linje på Den Norske Skolen på øya. 

- En usedvanlig trivelig jobb, sier Mette og Geir i munnen på hverandre, selv  om de innrømmer at det å holde orden og trivsel blant en samlet gjeng ungdommer også kan by på en del utfordringer til tider.

I tillegg til de kvaliteter de kreves for å utføre jobben som husmor på internatet har Mette Brandt alltid hatt en kreativ og sterkt pulserende åre.

    - Jeg har alltid malt og tegnet. Men å holde på med olje og terpentin lot seg ikke kombinere med en heltidsjobb på et internat der mange av elevene lider av ulike former for allergier og luftveisproblemer, sier hun.

Speilreflekskamera hun fikk av sin far vekket også en tidlig interesse for fotografering, og føyde seg raskt inn i rekken av mange kreative hobbyer. Etter at hun kom til Gran Canaria og egne barn har vokst ut av redet, har fotograferingen stadig fått større plass i hverdagen. Det meste av det hun kan er selvlært og kunnskap hun har tilegnet seg via nettet.

    - Jeg lånte min fars film speilreflekskamera i tide og utide da vi bodde i Norge. Så kjøpte jeg mitt eget for tre år siden, og nå har jeg oppgradert til proffkamera, legger Mette til.

Som et bra kompliment til fotograferingen er Mette også veldig glad i å reise. Hun har besøkt samtlige kanariøyer (bortsett fra El Hierro) og foreviget utallige motiver derfra.
I sommer var Mette og Geir på Cuba, der slitte fasader og gamle biler med spor av svunne ekstravagante tider ble kilder til fantastisk bilder.

Mette Brandt jobber mye med bildene i photoshop der gode motiver i riktig lys blir manipulert i form og farge Resultatet blir en overgang mellom foto og kunst, fra konkret til abstrakt.

    - Hmmm, sier Mette. At jeg manipulerer er ikke helt rett. Jeg forandrer ikke form eller legger til noe som ikke er. Derimot forsterker jeg og demper allerede eksistende lys og skygge.


I fjor endte Geirs ønske om cruiseferie i et uvurderlig kompromiss i et photoshopcruise i Karibien. Begge fikk i en kombinasjon, det de mest ønsket ut av ferien! Mette presiserer at hun er ekstremt heldig med sin ektemann.
 

I studio med fotografen

Mette Brandt fotograf Gran Canaria

      - Geir følger etter meg i ordet rette forstand, og bærer utstyr og finner locations. Han holder reflekslamper under fotoseanser og er en uvurderlig hjelp. Men han er også fasinerende interessert i det jeg gjør, og har til tider en kreativitet og et godt øye for motiv, som går lenger enn mitt eget, sier Mette og ser kjærlig bort på ektemannen.

Geir og Mette traff hverandre da de begge jobbet som møbeltapetserere for Hødnebø møbler i Risør. Nå har de jobbet sammen om å åpne eget fotostudio.


En drøm som ble til virkelighet da et lokale på gateplan rett ved siden av deres arbeidsplass og bosted ble ledig til disposisjon og leie. Den første fotoutstillingen på Gran Canaria er allerede avholdt og Mette er iferd med å realisere drømmen om å dedikere sin fritid til fotografering innenfor andre rammer enn tidligere.

    - Du må presisere at jeg er amatør og det kun er en hobby, sier hun beskjedent. Å ha utstilling var både gøy og skummelt, jeg både gledet og gruet meg. I ettertid kan jeg si at jeg var fornøyd med utstillingen. Jeg fikk mye oppmerksomhet og mange bilder ble solgt. Nå vil jeg videre.


Et nytt studio gir naturligvis nye muligheter, selv om Mette er veldig glad i å ta naturbilder rundt på øya.

- Jeg er også utrolig glad i å ta bilder av mennesker. Er inne i en periode der fotografering av ungdommer utfordrer meg og gir meg ny inspirasjon. Jeg liker et stygg-vakkert uttrykk i bildene, et litt skittent preg som ofte kan brukes nettopp i ungdomsportretter. Spennende tolkninger , rocka bakgrunner og kontraster er moro å jobbe med. Men ikke i alle bilder, presiserer hun.
    - Bryllupsfotografering derimot er en alt for stor utfordring, sier hun og ser nesten litt lei seg ut. Lyset på dagtid blir for flatt, Gran Canaria er ikke egnet til dagfotografering. Dessuten krever min jobb at jeg må være disponibel 24 timer i døgnet. Og skulle noe oppstå på jobben, kan ikke en bryllupsfotografering avlyses!
Mette Brandt har alltid jobbet og drevet med en kraft og evne til å skape, både som hobby og profesjonelt. Hun vil likevel ha seg frabedt å bli kalt kunstner.

    - Nei, jeg er ikke der, sier hun. Jeg liker å prøve ut litt forskjellig og er takknemlig for de rundt meg som gir meg input slik som min frisør Frederick for eksempel. Jeg er også takknemlig for den jobben jeg har og den muligheten jeg har til å leve her på Gran Canaria og bedrive min hobby i stor utstrekning.  Jeg er selvfølgelig også utrolig takknemlig for å leve med en mann som ikke bare respekterer meg, men som spiller så til de grader på lag med meg.

Besøk Mette Brandt i hennes studio eller på hennes hjemmeside:
www.mettebrandt.com

ÅPNINGSTILBUD: La deg fotografere av Mette Brandt for 50 euro. Du får 10 digitale bilder med deg hjem. Ønsker du fremkalling av bildene tibyr Mette det for en meget fordelaktig pris.
 
 
.....MER ARTIKLER....