Den norske forfatteren Kjersti Wold holder Skrivekurs på Gran Canaria
Av Bente Storsveen Åkervall
 
 
     

Kjersti Wold Föredrag på Gran Canaria

 

 

 

  Kjersti Wold (f. 1962) debuterte som skjønn-litterær forfatter i 1988 og har siden utgitt ca 15 bøker i ulike genre. Hun er utdannet ved Creative Writing ved Universitetet i Århus og Forfatterstudiet i Bø, og har selv undervist ved flere forfatterutdanninger og høyskoler. Hun har holdt skrivekurs i 20 år og er en av landets mest etterspurte pedagoger innen kreativ skriving.

Skrivekurs utgjør en stor del av din virksomhet har jeg forstått. Hvorfor akkurat Gran Canaria?
Har du vært her før? Hvilket forhold har du til Gran Canaria?
På vårparten fikk jeg en e-post fra journalist Ingrid Braastad, som lurte på om jeg kunne tenke på meg å holde et skrivekurs på Gran Canaria i løpet av vinteren. Jeg syntes det var et godt forslag og vi startet plan-leggingen. Jeg har holdt kurs i utlandet ved flere anledninger tidligere, men aldri på Gran Canaria.

Jeg må tilstå at det fristet med sol, strand og høy himmel i en periode hvor Norge er på sitt mørkeste og tristeste. Jeg har aldri vært på Gran Canaria før og er veldig spent på de opplevelsene som venter meg. Jeg liker skrinne, åpne og solrike landskap.Ut fra bildene å dømme, har jeg mye godt i vente.


Hvilke mennesker ønsker du å nå? Hvem er kurset til for?
På dette kurset ønsker jeg å nå frem til skriveinteresserte mennesker som har lyst til å la seg inspirere av sitt eget liv. Det vil si; mennesker som kunne tenke seg å skrive ned minner, erindringer eller på annet vis ta tak i egne opplevelser.

Jeg bruker ulike teknikker for å få deltakerne til å komme i kontakt med erindringsstoff og viser hvordan man kan bruke dette enten i skjønnlitterær form eller til et eget biografiprosjekt.


Noen ønsker kanskje å viderebringe levd liv til barn eller barnebarn, mens andre kunne tenke seg å se på livet sitt som en roman med ulike personer, hendelser og dramatisk kurve. Kurset heter dag også ”Livets bok”, og hensikten er å inspirere både til skriveglede, kreativitet og selvfordypelse.

Hva sitter kursdeltagerne igjen med, hva ønsker du å formidle?
Jeg håper de først og fremst sitter igjen med en følelse av at dette har vært en berikende opplevelse. Min hensikt er at de skal få litt innblikk i skrivehåndverket, men også at de skal se ”det litterære” i sitt eget liv i form av de sorger, gleder, hverdager og høytideligheter som gjennomstrømmer den enkeltes tilværelse, slik de samme temaene også gjennomstrømmer litteraturen.

Å skrive kan være et fantastisk redskap for egenkontakt, og et slikt kurs kan forhåpentlig også ha en terapeutisk effekt ved at en kan få nye perspektiver på gamle hendelser, eller rett og slett ved at en klarer å slippe deler av fortiden gjennom å skrive om den.
 
  Dine tanker om å holde et skrivekurs i ”syden”, kan feriemodus virke positivt på inspirasjonen?
Jeg tror at moderne mennesker stort sett er veldig prestasjonsorientert og stresset. Jeg fikk en sms fra min gode venninne forfatteren Gro Dahle i dag, hvor hun fortalte at det var så mange kongler i år fordi trærne var stresset. Det ser med andre ord ut til at naturen også er påvirket av det kollektivt høye tempoet, men jeg satser på at det finnes noen døsige palmer på Gran Canaria som tilbyr så vel rolige stunder som sjelefred. Å kunne slappe av og nyte livet er ingen ulempe når en skal skrive.

Ser du har skrevet mange barnebøker, som også er oversatt til nederlandsk, italiensk og tysk. Har du utgitt noe på spansk?
Jeg er dessverre ikke oversatt til spansk, men hvis noe skulle ha lyst til å forsøke seg på en prøveoversettelse, ville jeg jo det vært alle tiders (ler). Men jeg får under alle omstendig-heter formidlet forfatterskapet mitt på Gran Canaria  i og med at rektor Rise ved Den norske skolen har invitert meg til å ha forfatterbesøk for elevene. Det synes jeg er et veldig hyggelig initiativ. Jeg har tidligere besøkt flere hundre skoleklasser i forbindelse med Den kulturelle skolesekken i Norge og gleder meg nå til  å møte elevene i Arguineguin. Jeg skal ellers også ha en opplesning under et åpent arrangement på kveldstid i anledning  litteratur-uka i Arguineguin. Der vil jeg fortelle om og lese fra Ibsenbiografien min fra 2006.  ”Henrik Ibsen. Gåten med mange svar” er en annerledes  biografi der Ibsens liv og forfatterskap er formidlet gjennom ulike kvinner; søsteren hans, kona hans, niesen hans, en ung beundrerinne og Furia, en rollekarakter som skal følge ham inn i døden. Jeg håper og tror dette kan være en døråpner for de som tenker at Ibsen er tung og utilgjengelig.

Synes jeg leste et sted at du har bodd  i Spania?
Det stemmer. Jeg bodde et halvt år i en landsbyen Competa i Andalucia. Det førte dessverre ikke til noen flytende spansk, men en stor entusiasme for spansk kultur og mat. Jeg håper på et gledelig gjensyn med dette på Gran Canaria.

 
 

KURSTILBUD 2010
Skrive- og selvfordypningskurs på Cran Canaria 27.- 29. november

”Gnothi seauton” lyder den berømte inskripsjonen i Delfi. ”Kjenn deg selv.”
Jeg tror at mennesker har et iboende behov for å kjenne seg selv. Jeg tror det nærer oss, inspirerer oss og fremmer vår utveksling med andre når vi har innsikt i og forståelse av vår egen historie.
Det finnes mange veier til selvinnsikt og vekst som menneske – en av dem går gjennom skriving.

På dette kurset skal vi utforske og leke og forhåpentligvis få aha-opplevelser gjennom å betrakte livet som en roman. Du skal tenke deg at livet ditt utgjør en bok, en fortelling, en historie hvor det fortsatt gjenstår kapitler. Ved hjelp av skjønnlitterære skriveteknikker får du mulighet til å avdekke hvilke hovepersoner og bipersoner som deltar i denne historien, hvilke sentrale tematikker handlingen har, hvilke vendepunkter som ligger i fortellingens dramaturgi og hvilken undertekst som kanskje kan ha blitt overført fra tidligere generasjoner til din del av familiesagaen.

Dette arbeidet kan frembringe morsomme, rørende, sterke og ikke minst – svært personlige tekster. Jeg har vært forfatter i over tyve år og har holdt skrivekurs nesten like lenge. Å jobbe med dette kurskonseptet er for meg en av de mest meningsfulle tingene jeg gjør.

Kurset arrangeres av journalist Ingrid Braastad, som det siste året har vært bosatt på Gran Canaria. Hun kjenner de vakre stedene og de gode restaurantene, og vil kunne gi tips slik at reisen til den solrike øya vi bli en sanserik og flott opplevelse.

Ingrid kontaktes på e-post: ingrid.braastad@hotmail.com 
Selve kurset holdes på Vings hotell, Green Beach Hotel, Arguineguin,
Dato: Kurset holdes lørdag 27. november, søndag 28. november og mandag 29 november,
alle dager fra 10.-13. Lørdag og søndag også fra 16.30-18.30

 
 
.....MER ARTIKLER....