En frisk pust for San Fernando
Av Bente Storsveen Åkervall
De gamle gatene i San Fernando (bydelen ovenfor Playa del Ingels) skal omgjøres til et ”Åpent Shopping Område”.  
Mari Pino Torres  
Det nåværende shoppingområdet i den ”spanske bydelen” San Fernando i Maspalomas inkluderer i dag 394 forretninger. Men området som sådan har i stor utstrekning blitt forlatt av såvel fastboende som turister. Undersøkelser viser at at hele 40% av den enkeltes kjøpeforbruk blir foretatt utenfor kommunen. Dette har fått kommunen San Bartolome de Tirajana (San Agustin, Playa del Ingles, Maspalomas, San Fernando) til å reagere. De har nå gjort en  plan for et nytt åpent shoppingområde i San Fernando, som skal gjennomføres  med private investeringer  og  subsidier fra fylkestinget (cabildo) og den kanariske regjeringen.

Planen ble nylig presentert av blant annet av borgemesterinnen i San Bartolomé de Tirajana, Mari Pino Torres. Her fremgår det at planen inkluderer 18 urbanistiske forandringer og hele 43 ulike prosjekt for gatene, fortauene og fasadene, på en måte der fotgjengeren skal være hovedrolleinnehaveren.
Borgemesterinnen i San Bartolomé de Tirajana, Mari Pino Torres.  
   
 
San Fernando nya shoppingpmr`de
Avenida Tirajana

Shoppingområdet i den største byen på sørsiden av Gran Canaria skal gjennomgå en ”total makeover” for å unngå at 40% av folks kjøpeforbruk gjøres utenfor kommunegrensen.

Det åpne Shoppingområdet i San Fernando skal utforme en triangel, begrenset av veiene Avenida de Tirajana, Avenida de Galdar og den gamle motorveien GC-500. Triangelen vil inkluderer Casa Condal (kultursenter), kjøpesenterne San Fernando og Bella Vista, La Plaza de Hierro, samt de gamle kontorlokalene til Viajes Insular og Viuda de Franco der man skal man innstallere et Hipercor (El Corte Inglés supermercado).

 
Avenida Galdar
Avenida de Galdar

Planen inkluderer prosjekt for omkonstruksjon av gater og omforming til bilfrie områder. Det er også prosjektert for en økning fra 300 parkeringsplasser til total 1.500, de fleste under jorden.

Selve investeringen er regnet til 8,33 millioner euros på 5 år. Av det regner man 4,8 millioner til offentlige innstallasjoner og ombyggninger. Kommunen San Bartolomé de Tirajana legger 1,65 millioner og resterende 3 millioner euros vil være årlige subsidier fra fylkestinget og den kanariske regjeringen. Hele 3,1 millioner euro kommer fra den private sektor i følge planen. De to første fasene av planen vil  gjøres i Calle La Palma, og har en stipulert kostnad på 1,47 millioner.

 

På leting etter 6 millioner kunder

Besøkstrømmen i handleområdet i San Fernando ligger i dag på rundt 3,7 og 4,3 personer i løpet av et år. Men gjennomsnittet bør ikke ligge på mindre enn 6 millioner besøkende i året, sier Javier Diaz, som er direktør i det firma som står bak utformingen av planen for det nye shoppingområdet i San Fernando.  Han mener bestemt at forbedringene i området og selve shoppingtilbudene bør rette seg til turistene i første hand. Alt bør tilrettelegges slik at turistene lett finner området og på en enkelt måte kan realisere sine innkjøp på en konfortabel måte, sier han.

Borgemesterinnen Mari Pino Torres refererer til den positive erfaring man har fra allerede eksisterende ”åpne shoppingområder” slik som i Vecindario og på Triana i Las Palmas. – Denne planen vil skape en helt annerledes dynamikk i handelen og påpeker at den har fått en meget positiv mottagelse i alle distanser.

 
SATSNING: 8,33 millioner  euro fra 2010 til 2014.

TILTAK: Renovering og endring av gatestrukturen, fortau og byggninger. Forbedre inngangspartier og parkeringsmuligheter. Nye rettningslinjer for skilting og estetikk.

GATER: De berørte gater vil være: Avenidas de Tirajana, Galdar og Tejeda. La Palma, Alcalde Marcial Franco, Francisco Hernandez Gonzalez og Partera Leonorita.

HANDEL: 394 forretniger.

 
.....MER ARTIKLER....