UKJENTE GRAN CANARIA, BAK FASADEN, VIN & VULKANER

Tekst & Foto: Line Skauge
 

Kjære lesere, fast-boende, trekk-fugler og ferierende.........
alle vi Kanarielskere



Dag & Natt har gitt meg muligheten til å skrive om utflukter og diverse utfluktsmål, og etter mange års erfaring som utflukteguide for skandinavere, deler jeg, mer enn gjerne av min erfaring. Jeg har et mål for øye, og det er å få med meg flest mulige ut på tur for å oppleve det mangfold som Gran Canaria har å by på. Jeg sender en spesiell oppfordring til alle dere som kommer hit år etter år, og kanskje har "glemt" at det finnes artige og interessante steder også utenfor de store turistsentrene på sydsiden.

Samtidig vil jeg slå et slag for de organiserte utflukter som reiseselskapene tilbyr. Fordelene med disse utflukter er at man reiser bekvemt i flotte turbusser med dyktige sjåfører som kjenner veiene, blir hentet i nærheten av sitt bosted, vet hvilken tid man kommer tilbake og i tillegg får en verdifull informasjon om liv og leven på øya av erfarne, autoriserte guider som kan alt som er verdt å vite om Gran Canaria.

Vær også klar over at man ikke må reise med et reiseselskap for å følge med på de utflukter som arrangeres.

Absolutt alle er hjertlig velkomne til å følge med på turene! Kontakt meg gjerne via reiseselskapene, eller direkte:

Mobil:  616 24 99 22
Fax:    928 14 08 46


Mail: [email protected]

 

Line Skaug

MÅNDENS ANBEFALTE OMRÅDE Å UTFORSKE:    NORD-ØST


UKJENTE GRAN CANARIA, BAK FASADEN, VIN & VULKANER

 

 

Ferden går langs den sydøstlige delen, forbi alle tomatplantasjene, flyplassen og opp til øyas nest største by, Telde. Der besøker vi den gamle bydelen, San Juan med døperen Johannes kirke, og sine flotte hus fra kolonitiden.

Bydelen har nettopp fått en ansiktsløftning, og kan stolt vise fram sin flotte Plaza og kirkens nyrestaurerte klokketårn. Kirken er faktisk en av de eldste kirker på øya og ble bygget så tidlig som i 1483....eller det var da de begynte....de holder jo forsåvidt på enda... Ting tar tid, heter det jo, og betydningen av det er ganske tydelig her... Langs de brostenbelagte gatene finnes små barer og tavernar som byr på billige drikkevarer... Det bør vel nevnes at språkkunnskapene glimrer med sitt fravær her i området.

Vi forlater storbyen Telde og beveger oss inn på smale, svingete veier men naturskjønne omgivelser. Igjennom idylliske La Gotera-dalen, der flere av husene er grotter hugget ut i fjellveggen, og opp til et sted jeg er sikker på at få kjenner til:  ATALAYA. Navnet betyr utsiktspunkt og det er lett å forstå når vi ser landsbyens beliggenhet. Den klamrer seg fast til  en liten fjellknaus, og nesten henger utover La Gotera-dalen.

Her finnes et helt unikt keramikkverksted hvor det fremstilles kanariske bruksgjenstander på gammelt vis.

Teknikken er den samme som man har benyttet siden urbefolkningens tid, og her er det  kun hender, stener og pinner som arbeidsredskap. Dette er souvernirer med sjel!! Ikke noe “Made in China” her!!

Bare 10 minutters kjøring fra Atalaya finner vi Pico de Bandama, og La Caldera de Bandama, Vulkanen og øyas mest kjente og berømte krater, Bandamakratret. Nede i kratret bodde det en mann helt fram til for et par år siden, og vi kan fortsatt se huset og åkrene hans. Fra toppen av vulkanen er utsikten enorm; hele den nordøstlige delen av øya kan man se herifra. Det finnes faktisk ikke et annet sted på Gran Canaria som har en så fantastisk utsikt, og det til tross for den forsåvidt beskjedne høyden : 569 m.o.h.

Her er det nesten utsiktsgaranti!!! Uansett værforhold!

Vi sirkulerer rundt vulkanen og ned til vindistriktene, for “Kjære Kanarielsker”: selvfølgelig drikker du spansk vin både her og hjemme, men visste du at vinproduksjon var den viktigste inntektskilde for mange kanariske familier i nesten 300 år? Og visste du at det fortsatt produseres vin her på øya? Og at produksjonen er i ferd med å øke for hvert år som går?

Om du ikke var klar over dette, så er ikke det så merkelig, for det er ikke lett å få fatt på

kanariske viner. De fleste restauranter og supermarked velger heller å satse sikkert på mer velkjente spanske merker.

I Santa Brigida derimot, er det kanarisk vin som gjelder. Her er en over 80 år gammel bar, hvor de eldgamle brødrene Juan og Manolo (som sikkert er 250 år tilsammen) serverer lokal vin og tapas..(geitost og spekepølse.. nam,nam) Dette er en opplevelse! Noe mer typisk kanarisk skal du lete lenge etter!

Folk elsker dette stedet, og folk elsker Manolo, som ser ut som en kanarisk utgave av Woody Allen, der han distre står i baren og prøver å henge med i alle bestillingene. God drikke er garanti for stemning, og det merkes godt etter besøket hos Juan og Manolo.

Glade og fornøyde fortsetter vi opp til San Mateo, området der vi finner de landlige hotellene på øya. Her kommer kanskje fremtidens turister kommer til å tilbringe deler av sin ferie ettersom alternative ferieformer nå er i skuddet. I dette området finnes et knippe gamle herregårder og herskapshus som idag er omgjort til hotell.



Vi har ikke tenkt og overnatte denne gangen, så vi drar til buffet-restauranten i byen for å innta et etegilde uten like. Her har de en usedvanlig god, fresh og delikat buffet, med kanariske retter, spanske retter, internasjonale retter, kjøtt, fisk, kylling, pasta, paella, noen ganger kanin eller geit(!..) I det hele tatt, en flott restaurant helt oppe i fjellheimen...1000 m.o.h.

Etter Lunsj tar vi fatt på hjemturen. Den går over det fruktbare området Tenteniguada og Valsequillo, som idag er mest kjent for sine mandeltrær. Og apropos mandeltrær, så minner jeg om mandelblomstringen som finner sted i januar og februar.

Det er en unik opplevelse! Gran Canaria er på denne tiden en blomsterprakt ikledd hvite og rosa blomster, og på denne reisen så ser vi fjellvegger dekt med farveklatter! Det bare MÅ oppleves!!

Ferden går så ned til kysten, og motorveien sørover. Utflukten er på en ca. 15 mil, og vi er tilbake rundt kl. 16.00.

Så vil du oppleve mitt Gran Canaria, en del av øya som ganske sikkert er ukjent for mange, med  ekte kanarisk landsbyliv og genuine steder og få vite masse om det som foregår bak fasaden, så er du hjertlig velkommen til å følge med på denne reisen.

 Solfyldte hilsner fra
Line Skauge Utfluktsguide.

Line Skauge er utdannet  ved Escuela de Turismo i Las Palmas, en 3-årig reiselivshøyskole, som i tillegg til tittelen TEAT (Tecnico de Empresas y Actividades Turisticas) gir tittelen ”Guia Oficial”, eller statsautorisert utfluktsguide. Skolen var i sin tid privat, men er nå lagt inn under det statlige universitetet.

Line har også grunnfag i spansk fra universitetet i Oslo. Hun er opprinnelig fra Oslo, men har bodd på Gran Canaria i over 20 år, og var bare 18 år da hun kom hit.

Hun er en av de få skandinaverne som i tillegg til å beherske det spanske språket flytende også kjenner Gran Canarias historie og geografi fra ende til annen.

Line elsker å vise frem sitt Gran Canaria og jobber i dag som freelance, hvilket i praksis betyr at hun kan dukke opp på din utfluktsbuss også når du booker gjennom en touroperatør. Line er opptatt av det mangfold Gran Canaria har å by på og vil derfor oppmuntre både nye og erfarne turister til å være med på nye oppdagelser...

 

 

 
.....MER ARTIKLER....