Angel Luis Aldai
Av Bente Storsveen Åkervall
Bente@dagnatt.com
 

Angel Luis Aldai Africa

Angel Luis Aldai Gran Canaria
Soutoura er en samling 70 fotografier som Ángel Luis Aldai har tatt i Mali, Nigeria, Ghana og Elfenbenskysten. Soutoura er også navnet på en stolt afrikansk kvinne som vet å kle seg, vet å te seg, vet å påvirke og vet å svare for seg.

Aldai foto Gran Canaria

  Vi bor i samme by, vi beveger oss i samme nærmiljø, vi  går forbi hverandre i matbutikken og vi trener i samme rom. Jeg kjenner    han igjen fra bilder, han aner ikke hvem jeg er. Likevel er  det han som hilser . Han ser italiensk ut. Hvorfor sier jeg det? Mine kanariske venninner vet ikke hvem han er, de tror jeg må ta feil. Han er ikke kjent, sier de. Så en dag byr anledningen seg. Jeg nærmer meg og spør; er ikke du fotograf? Jo, sier han imøtekommende, hvordan visste du det? Fordi jeg har bladd i bøkene dine, fordi jeg har beundret fotografiene dine, sier jeg.

Da jeg spør om jeg kan få gjøre et intervju med ham, blir han spontant glad. Selvfølgelig! Også en skandinavisk avis    da, sier han lykkelig. Det var jo der, i Skandinavia, nærmere bestemt København som alt startet...


Ángel Luis Aldai
Ángel Luis Aldai er uten tvil kanariøyenes mest anerkjente fotograf, og har i mange år og ved utallige anledninger gjort oppdrag for turistmyndighetene og Cabildo (byrådet) på Gran Canaria.

Han er selv 100% kanarier, og bosatt i San Agustin, på sørsiden av øya. Han har utgitt 13 bøker, og hatt ulike fotoutstillinger over hele verden.

Hans to seneste prosjekt er en bok, der han presenterer den gamle og historiske bydelen i Las Palmas. Usminket heter boken Veugeta, på lik linje med den til dels brostensbelagte bebyggelsen der bl.a. Santa Ana katedralen inngår. De typiske, kanariske trebalkongene kan skimtes fra ulike vinkler, og grønnkledde hager framstår som fruktbare og skjulte av høye murer.

Ángel Luis Aldai har også publisert en bok over Gran Canaria kalt “Gran Canaria, espiral de paisajes”. Det er naturlig nok ikke den første boken der han gjengir sitt fødesteds vakre omgivelser, og øyas fristende landemerker. Men denne gangen forteller han at hans ønske har vært å presentere mer kunstneriske bilder der detaljene får større plass og dermed også det kunstneriske framfor det komersielle.

Ángel Luis Aldai ble født mer eller mindre sammen med turistens oppstart på Gran Canaria. Han vokste da også opp side om side med dem. Det var gode tider. Kvinnene fra nord var vakre og attraktive. Det fristet et liv utenfor øyas trygge rammer.

Som invitert lot han seg lokke med tll Danmark og København. Han ble fasinert av kvinnenes rettigheter, folks frihet og demokratiske brøderskap. Det var som å komme til en eventyrverden! Takket være gitaren kunne han livnære seg som trubadur på Strøget. Dagene ble til måneder og måneder til et helt år! Da hadde han stadig tatt bilder fra rockekonserter og solgt dem til avisredaksjoner. Gitaren fikk etterhvert vike plassen for hans kamera.

     

Tilbake i Spania fikk han jobb som assisten for en fotograf, og en sped begynnelse som startet i København ble til et langt liv med kamera og linser, utstillinger over hele verden, vakre bøker og mange utmerkelser. Og ikke minst et artig , og innholdsrikt liv slik det ofte kan arte seg for de som makter å gjøre sin hobby og lidenskap til sitt levebrød.

Midt i utgivelsen av de to siste bøkene planlegger han en utstilling i Berlin til våren. Den vil romme begynnelsen på hans neste store prosjekt.

- Jeg skal bruke de neste 5 årene til å fotografere øyer, sier han og forklarer det enkelt med at han selv er øyboer.

Det skal være øyer fra ulike deler av kloden, kravet er helt enkelt at de skal være bebodd, sier Ángel Luis. Menneskene skal preges av øyas beliggenhet og natur. Gi meg gjerne et tips om en nordisk øy , sier han og forteller at han er bestatt av en sterk reise- og opplevelseslyst, og at historien bak møtet med de og det som gjengir på bildene er meget verdifullt for ham.

Da vi treffer Ángel Luis Aldai, skal han samme kveld holde åpningsapellen for Womad festivalen i Las Palmas der hans kjente fotograf i av bydelen San Cristobal er brukt i plakaten. Engasjemanget for at Las Palmas skal bli kulturhovedstad i 2016 er også stort, men det står vi sammen om...eller hva ... sier han og vender seg om i døra!

 
 

Utställning Soutura Aldai

  Soutoura
Soutoura er en samlig 70 fotografier som Ángel Luis Aldai har tatt i Mali, Nigeria, Ghana og Elfenbenskysten. Soutoura er også navnet på en stolt afrikansk kvinne som vet å kle seg, vet å te seg, vet å påvirke og vet å svare for seg. 

Vårt visuelle bilde av afrikanske kvinner er vanligvis preget av tristhet, sult, nød og lidelse. Men jeg møtte en helt annen kvinne sier Ángel Luis Aldai til Dag & Natt;  hun var elegant, stolt, vakker med en beundringsverd dignitet.

I en åpen jeep jobbet Ángel Luis  Aldai seg gjennom 14. 000 kilometer, for å realisere sitt oppdrag han gjorde på vegne av Cabildo (byrådet) i Las Palmas og Casa Afrika (det afrikanske kulturhuset i Las Palmas).  Resultatet ble presentert i mars 2010 og består av 70 vakre foto av fargerike afrikanske kvinner i naturlige omgivelser.

Fotografiene ble presentert i overveldende størrelser og fremhever den respekten disse kvinnene fortjener, sier Aldai.

Han prater gjerne og lenge om disse kvinnene og det inntrykket de gjorde på ham. Deres rolige sinn, deres gruppetilhørighet med andre kvinner, deres kontroll over hverdagens gjøremål og deres omsorg for barna og familien.  Alltid vakre, stolte og sterke.

 -De møtte meg alltid med respekt og nyskjerrighet selv om de var reserverte og blyge. Deres møte med et kamera var nytt, og i den grad man fikk fotografere dem, måtte det skje i øyeblikket. Minuttet etter kunne seansen være over, sier Ángel Luis og smiler.

Soutoura, ble en fotoutstilling som nå er på turnè på spanske fastlandet. Den er også presentert i bokform.


Utgivelser
I 1995 gav Ángel Luis Aldai ut sin første bok Letimes som er nasjonalt ansett som en ren turistreklame for Kanariøyene, med vakre bilder fra Natur- og Nasjonalparker på øygruppen. I 1996 publiserte han boken Tamarán-Gran Canaria.

I 1997 kom boken Maspalomas - San Bartolomé de Tirajana  og i 1998 Maspalomas - Antier. Samme år 1998, gav han ut Retrato de una ciudad
(et bybortrett).

I 1999 publiserte han El jardin del Guiniguada (hagene i Guiniguada), og i 2002 boken Aires de Agua (Vannets luft).

New York PostData
I september 2004 hadde Ángel Luis  Aldai en fotoutstilling i QUEEN SOFIA SPANISH INSTITUTE, i New York sammen med den spansk skulptøren Juan Correa og maleren Gregorio González.  Utstillingen ble dermed holdt midt i Central Park, i hjertet av Manhatten. Tre visjoner i tre ulike utrykk som sammen skulle belyse det samme, nemlig en av verdens største metropoler under navnet NYPostData.

Ángel Luis Aldai forteller til Dag & Natt at han ønsket å fotografere skyskrapere, men ut fra en annet perspektiv enn den som ofte er gjort tidligere. Hans prosjekt var å finne balansen midt på de store byggningene, og gjengi livet innenfor byggningene.
 

Vegueta Las Palmas Aldai

Han jobbet iherdig med å få tillatelse til å komme inn i private bosteder og kontorlokaler, for derfra å kunne fryse øyeblikkene i den aktiviteten han så inn gjennom vinduene i nabobyggningen. Pararelt med å gjengi et direkte horisontalt perspektiv på selve de imponerende byggningene, kunne hans bilder samtidig appelere til fantasien, og gi den enkelte en ide om det dagliglivet som foregår innenfor skyskrapernes vegger, langt over hodene på de som beveger seg gjennom gatene i New York.
 
Aldai Fotograf Las Palmas
“España en Roma- Roma en España”

I år 2001 ble Ángel Luis Aldai valgt ut til å representere Kanariøyene i et initiativ utsprunget fra “Cervantes Instituttet” i Roma, Italias hovedstad. Utstillingen ble åpnet i februar 2002, og senere flyttet til Spania.

Fotografiene som ble vist var resultatet av hans iherdige jobbing i Roma under en uke. Kravet var at han skulle gjengi seks ulike instanser, tre var obligatoriske, spanske monumenter. Han skulle blant annet ta bilde av kirken; Inglesia Nacional Española de Santiago y Montserrat. Tre temaer kunne han velge fritt, under den forutsettning av at de hadde en spansk relasjon.

Alle arbeidene skulle presenteres i svart/hvitt og ikke overgå 70 x 50 centimeter.

Utsillingen skulle deretter presenteres og utgis i en bok med tekster om Roma tatt fra  spansk litteratur.
 
 
.....MER ARTIKLER....