Jesper Cernold lever av golf  
 
Jesper Cernold Golf Gran Canaria
 
     
 
Av Bente Storsveen Åkervall
 
     
  Ikke rart han har meninger om golfbanene på Gran Canaria. Han eier selv en egen golfbane hjemme i Sverige, som han begynte å bygge da han kun var 19 år gammel. Nå jobber han tredje vintersesongen på Gran Canaria for Ving Golf. Han er golf-guide, og golf instruktør.  
     
  Under Jesper Cernold`s tid hos Ving Golf har antall golf-spillende gjester økt med hele 400% - og mange er de som kommer tilbake, såkalte ”repiters” som det heter på klingende svensk. Jesper Cernold forteller til Dag&Natt at stadig flere nordmenn og svensker velger å kjøpe en ”golf-pakke” når de skal på ferie til Gran Canaria. I en slik pakke hos Ving-Golf får man 4 dager`s golf forhåndsbooket på tilsammen 3 ulike golfbaner på øya. I tillegg til felleskapet med andre golf-entusiaster, og muligheten til å konkurrere, får man Jesper med på kjøpet som golf-guide og ivrig golfspiller. Vil man derimot ha leksjoner av Jesper må det bookes og arrangeres utenom selve ”golf-pakken”. – Men Jesper står gjerne til disposisjon! Han oppfordrer både turister og fastboende,
nybegynnere og videregående å booke tid. For 25 euro får du 25 minutters golfinstruksjon, og ofte er det tilstrekkelig tid av gangen.

Fordelen med å booke en ”golf-pakke” på forhånd når man skal til Gran Canaria er at de fleste golfbaner er temmlig fulle i høysesong og det kan være til dels umulig å få bra start tider. I ferdige ”golf-pakker” har man start tid mellom 09.00 og 11.00 på formiddagen. Noe de fleste foretrekker. Dessuten får man masse informasjon, felleskap og guide med på kjøpet. Derimot må Jesper innrømme at prisen ikke forandrer seg fordi man kjøper en ”golf-pakke”, tatt i betraktning at det å spille golf er relativt dyrt på Gran Canaria i forhold til Skandianvia. Grunnen til det høye prisnivået har Jesper ingen bra forklaring på. – Det er klart at vanning og underholdning av banene har sin pris, på et sted der solen stort sett skinner hele året, sier han unnskyldene. Dessuten må alt materiell fraktes hit, da vi befinner oss på en øy, hvilket også fordyrer.

Hvorfor betaler skandinaverne nesten dobbelt så mye her i forhold til hjemme? - Jeg tror stort sett man aksepterer prisen utfra det faktum at det er noe man ”unner seg” i noen dager. Det eksotiske er en faktor i seg selv, der man tilbringer en hel dag ute i herlige omgivelser, med palmer og bouganvilla under skyfri himmel. Helt annerledes forhold en de man finner hjemme.
Dessuten er det spennende å kunne leie en golfbil – noe som ikke er like vanlig i Skandinavia. I Sverige er det for eksempel ikke akseptert å bruke golfbil når du konkurrerer – da må du ha en legeerklæring, ellers anses det som juks!!

Fortsatt er det kanskje slik i Spania at golfspillere er synonymt med en høyere sosial status, mens vi vet at i Sverige og Norge har golfen siden mange år tilbake etablert seg som en ”folklig” hobby i alle sosiale samfunnslag. Jesper Cernold presiserer at av Sveriges 9 mill. innbyggere er hele 600 000 golf spillende. – Og Norge er på full fart etter.
 
     
 
Jesper Cernold er veldig entusiastisk over den utviklingen Gran Canaria har hatt de siste årene i forhold til utviklingen av nye golfbaner. Kanskje er det slik at myndighetene har forstått viktigheten av å kunne tilby annet enn bare sol og strand, tror Jesper. Ving`s ”golf pakker” jobber i dag med Anfi Tauro, Meloneras- og Salobre Golf. Tre varierende golfbaner innen en relativt liten omkrets, hvilket er veldig avgjørende når man skal spiller mye på fire dager. I tillegg kan Gran Canaria tilby 4 etablerte golfbaner til, og hele 14 nye golfbane-prosjekt er godkjent av myndighetene. –Klart dette betyr mye for miljøet og ikke minst for Gran Canaria som turistattraksjon. Et kjærkomment kompliment til en klassisk solferie, mener Jesper

  Jesper Cernold Golf Kanarieöarna
  For de som kjenner igjen etternavnet, forstår man at Jesper er født med en golfklubbe i handen. Pappa Lars Cernold var golf-proff, så sporten har han fått in med teskjed.
   
 
  Ving-golf er ikke et nytt konsept, men har kanskje fått mer oppmerksomhet de senere årene. Forrige uke hadde Jesper en gjeng på 37 personer som koste seg på golfbanene i hans regi. Selv om man ønsker å booke en ”golf-pakke”, kan man velge fritt mellom ulike boalternativer.

Det ene har ingenting med det andre å gjøre, sier Jesper. Noen ønsker å bo i nærheten av selve golfbanen, mens andre vil ha f.eks. en bungalow nære stranden eller midt i Playa del Ingles.

Selv om det er ”folklig” å spille golf i Skandinavia forteller Jesper at en viss ”dresscode” er uunvikelig i golfens verden. Flere steder er jeans bannlyst og trøya bør ha krage. Det er ikke påbudt med golfsko, men sandaler bør unngås, også blant amatører. At golf videre er et viktig arbeidsredskap i forretningsverden kan ikke Jesper få presisert nok. Mange viktige kontakter knytes og framtidige avgjørelser ser dagens lys på golfbanen. Slik er det bare! – Dessuten er jo golfen rogivende og bra for kroppen, sier Jesper og avventer for å se om budskapet har gått inn. Hans entusiasme smitter over.

Som golfentusiast stortrives Jesper i jobben som golf-guide, men så fort tæla`n går i bakken hjemme i Norrköping drar Jesper Cernold fra Gran Canaria. Da begynner golf sesongen i Sverige. Midt ute i den tette ”östgötaskogen” har unge Jesper det mange drømmer om – en egen golfbane. Bryttsätter Golf Klubb var de første fem årene en av mange trivelige Pay & Play-anlegg som har poppet opp i Sverige de senere årene. Nå har den avansert til golfklubb. Jesper gav opp en egen golf karriere på svenske landslaget da han bygde sin egen golfbane ”Bryttsätter Golf”. For de som kjenner igjen etternavnet, forstår man at Jesper er født med en golfklubbe i handen. Pappa, Lars Cernold var golf-proff, så sporten har han fått inn med teskjed. Han har alltid visst at på en eller annen måte skulle han forsørge seg på golfen. Dit har han kommet i dag, i en alder av 25 år og med scratch (null) i handicap...I dag påstår han selv å få med seg det beste av to verdener. Gran Canaria på vinteren og Sverige på sommeren, og med golfen som fellesnevner og hobbyen som levebrød.

På Ving`s servicetelefon kan man boka starttider till alla golfbanorna på Gran Canaria: 928 776630
Her kan du også booka golfleksjoner med Jesper Cernold

 
     
   
  Mange nye golfbaner har kommet til på Gran Canaria de siste årene, og flere er under konstruksjon. Turistbransjen har en sterk tro på at dette vil heve kvaliteten på turismen i fremtiden. Økologistene er sterkt bekymret da golfbanene tar bort mye dyrkbar mark og krever utrolige mengder vann til sitt underhold. Golfentusiaster gleder seg!

MELONERAS GOLF
Detta är en av de nyare banorna på Gran Canaria. De första 9-hålen spelar du på klassisk parkbanemanèr där banan bjuder på fina vyer med bergen som bakgrunds kuliss. När du sedan slår ut på tionde hålet så har du precis påbörjat den mest natursköna 9-hålsslingan på hela Gran Canaria! Havsutsikten på dessa hålen går dig garanterat att tappa andan, glöm inte kameran! (det är här alla” träningstips bilderna” som används i Svensk Golf är tagna).

GOLF ANFI TAURO
Även Anfi golf är ett av Gran Canarias nytillskott när det kommer till gofsatsningen här på ön. Anfi invigdes den 29 oktober 2007. Det är den välkända designern Von Hagge som ligger bakom denna “Arizona-style” inspirerande golfbana som ligger precis i utkanten av Puerto Rico. Efter att ha spenderat nästan 27milijoner euro för byggandet av denna golfbana är nu Anfis mål att inom en snar framtid vara rankad som den exklusivaste golfbanan i hela den kanariska ö-världen. Hål nr 8 är det dyraste golfhålet som har byggts i hela Spanien. Denna spektakulära golfupplevelse kommer du garanterat att minnas länge! På Anfi ingår golfbil.
Arizona-style innebär att man inte har några ruffar på banan. När fairway tar slut markeras det med en tydlig kant där “wasteland aria” tar sin början. Wasteland aria består av hårt packad sand/grus med palmer , kaktusar och olika stenformationer. Detta är en obligatorisk del av banan så man spelar bollen som den ligger. Ett tips - det är bättre att ligga på fairway, så spela smart! (man behöver inte alltid slå ut med Drivern....)

BANDAMA GOLFBANE
Golfbanen drives av Real Club de Golf de Las Palmas og er Spanias eldste golfklubb, etablert i 1891. Banen ligger i vakre omgivelser på et platå omkranset av dype kratre på tre sider bare noen få kilometer over hovedstaden Las Palmas. Banen er spennende og teknisk krevende hull (par 71). Banens hotell Bandama Golf & Country hotell er kjent for sin gode service, vinkjeller og herlige mat. Her finns også svømmebasseng, ridesenter og treningsfelt. I helgene er banen kun tilgjengelig for medlemmer.

SALOBRE NORRA BANAN
Detta är den nyaste golfbanan på Gran Canaria som öppnade i augusti 2008. Det här är verkligen en “berg&dal bana”...Vi ska enbart rekommendera danna bana till golfare med bättre hanicap än 15. (om någon med sämre golfhanicap verkligen vill spela på den ändå, så måste vi påpeka att den är extremt SVÅR!!!) Eftersom banan ligger en bit upp i bergen är den som sagt väldigt kuperad men är du orolig för din persnoliga kondition kan du vara lugn...här är golfbil obligatorisk och ingår i greenfeen!

MASPALOMAS GOLFBANE
Golfbanen ligger midt i turistdalen Maspalomas like ved sanddynene og de berømte strendene. Her finner du 18 hull (par 73) som er relativt lett å gå. Store palmer og eksotiske papegøyer og mange bunkere særpreger banen. Banen er veldig populær så bestill på forhånd. Handicapgrense avhenger av press på banen.

SALOBRE GOLF & RESORT
Her ligger South Course med 18 grønne hull (par 71) i et vekslende flatt og kupert landskap. North Course ventes ferdig om to år. Restaurang, golfskole, treningsfelt, putting green, driving range, utleie, hydromassage, pro shop og garderobe. Obligatorisk med golfbil. Salobre Golf & Resort ligger ved motorveien fra Maspalomas til Arguineguin på sørsiden av Gran Canaria.

GOLFKLUBBEN EL CORTIJO CLUB DE CAMPO
Ligger nord på øya, rettere sagt i Telde , mellom flyplassen og Las Palmas. 18 hull (par 72) og en total lengde på 6.306 meter. En idyllisk og hyggelig mesterskapsbane med store og raske greener beliggende mellom seks innsjøer og 600 gamle palmer. Restaurang kjent for god mat, golfskole, driving range, pro-shop, chipping green, trenings bunker og putting green.

EL CORTIJO GOLF CENTER
En riktig flott 18 hull par 3 bane (Pitch & Putt), den ”beste i verden” påstår noen. Her ligger også ”Meson Cinco Jotas” (les månedens restaurangguide), der ”overklassen” ofte møtes til måltider etter et slag golf, eller der hele familier samles på søndager. Her er nattspill mulig.
 
     

.....MER ARTIKLER.....