BODEGA TRES CORAZONES

Av ESC

Jag är ju egentligen född under en vinstock, förklarar Enrique Marquina, när han tar emot oss i sin bodega i San Agustin. Han föddes i provinsen Aragon i norra Spanien. Närmaste grannar var de riktigt kända vinområdena Rioja och Navarra.

 

Alla i området odlade vin minns Enrique. Farföräldrarna tillsammans med grannarna hade en liten bodega där årets skörd förvarades. Resultatet var inte alltid så lyckat, men intresset för vin föddes naturligt och har sedan dess varit en naturlig del av hans liv. Sedan dess har studier tagit vid och genom dem, tillsammans med massa intresse har han skapat sig ett gediget kunnande i vinets ädla värld.

Enrique har sedan länge drivit den populära restaurangen ”Tre Hjärtan” i köpcentret i San Agustin. Till att börja med i en liten, trång lokal precis där bron från Monte Rojo kommer in i köpcentret. Men snart blev lokalen för trång och Enrique flyttade ett steg längre in i köpcentret. Här fick restaurangen generösa utrymmen till både mat och dans.
Den gamla lokalen gjordes om och drivs fortfarande i familjen Marquina. Idag är det Enriques svenska fru, Lena, som driver internetcafe här.

Men en liten bit skulle komma att separera internetcafe och restaurang. Här fick Enriques dröm ta form – en mysig liten bodega fylld med mängder av spännande viner från hela Spanien.

Oavsett om man är ute efter att få råd till inköp av goda spanska viner eller om man är ute efter att anordna eller delta i en vinprovning, så har man kommit till rätt plats.
Väggarna i bodegan är täckta med hyllmeter med härliga viner. Uppskattningsvis 300 olika viner finns att välja mellan. Viner från ett femtontal regioner i Spanien och i prisklasser från 5 till 450 euros! Prissättningen är densamma som i vilken livsmedelsaffär som helst, varför det finn stor chans att fynda bland hyllorna.

Det är viner i 10 euros klassen som säljs mest berättar Enrique. Men både han själv och hans kunniga personal menar att det är många som provar lite dyrare viner efter att ha fått information och rekommendationer från bodegans personal. Detta bekräftas av de ”vendido –såld” skyltarna som finns fastklistrade på de sägensomspunna vinerna från bodegan Vega Sicilia i området Ribera del Duero.

Enrique själv rekommenderar varmt viner från ”Priorat” och ”Somontano”, samtidigt som han har svårt att finna något mer lämpligt än ett gott rödvin från Ribera del Duero till en god köttbit!

Men när man ändå är i bodegan skall man givetvis passa på att vara med på en vinprovning. Dessa ordnas för grupper från 6 – 20 personer. Även mindre grupper och alla typer av specialarrangemang går att få till genom att kontakta Enrique.

Standardprovningen består av 4 viner från olika regioner i Spanien. Man provar ”joven”, ”crianza”, ”reserva” och ”gran reserva” vin. Enrique och hans personal berättar och informerar på ett lätt och ledigt sätt om druvor och regioner, varpå gästerna får se och bedöma färg, doft och smak.
Protokoll förs och alla typer av kommentarer är tillåtna. Försök skall göras att komma fram till vilket vin som tillhör respektive ålderskategori.

Många får kanske lite kalla fötter när man talar om vinprovning. Tron om att man måste kunna och veta en hel massa om viner för att deltaga är emellertid helt fel. Tycke och smak är personligt, och det finns egentligen inte så mycket som är ”rätt” eller ”fel”. Tvärtom, det växer snabbt fram en informell och trevlig stämning runt bordet när provarna efter en stund tycker sig känna såväl ansjovis som jord i vinet...!!! Och det är faktiskt rätt fantastiskt vad man kan få fram när man verkligen doftar och smakar på ett vin! På bodegan kan givetvis också proffsen få sitt lystmäte mättat. Enrique är gärna med och dukar upp dyrare, finare och mer annorlunda vin för de som har intresset. Det är egentligen bara prislappen som begränsar...

Provningen tar som regel i underkant av två timmar. Därefter flyttar vi oss till restaurangen där Tre Hjärtan dukar upp lite plockrätter, en god varmrätt och dessert! Och till det – ett nytt gott vin.......förstås!

FAKTA:
Bodega Tres Corazones, högst upp i köpcentret i San Agustin.

Telefon 928 – 76 11 37

Öppet 11.00 – 23.00 oktober – april.

Provningarna börjar vanligtvis vid 19-tiden och hålls på spanska, svenska eller engelska.

Pris för standardprovning med 4 viner, samt påföljande middag på restaurangen är 37 euros per person.


För specialarrangemang kontakta Enrique Marquina direkt.
  Enrique Marquina
   
 
 
.....MER ARTIKLER.....