Bård Ove Myhr
- Gran Canaria gav meg et nytt liv

Av Bente Storsveen Åkervall
 
Bård Ove Myhr gir inntrykk av å være frisk som en nøttkjerne. Han har de siste årene vært en sentral del av det nyhetsbildet som sendes ut fra det norske miljøet i Arguineguin. Han observeres til tider med et kamera rundt magen for å forevige hendelser i lokalmiljøet. Han har sin egen nettside med nyheter, han gjør freelancejobber for tabloidpressen i Norge og han knipser også nygifte og bryllupsgjester på oppdrag, og ikke minst interiørbilder for Eiendomsmegler 1.

Likevel er det sykdom vi skal snakke om, - eller rettere sagt et langt sykdomsbilde som er i ferd med å bli helt friskt, takket være det fantastiske klima og avstressende miljø som Gran Canaria har å tilby.

Bård Ove begynner historien en del år tilbake i tiden. Den forteller om en unggutt hjemme i Verdal som var fantastisk aktiv i skolemiljø og lokalpolitikkken. Han satt i elevrådstyre som representerte hele 800 elever, han var lokallagsleder i FrP og satt i kommunestyre bare 20 år gammel. Etterhvert ble han også valgt inn i ungdomsbevegelsens sentralstyre og rykket inn i Fylkestinget. Før det dro han som 16 åring til USA et år og hele verden lå åpen. Det var så ufattelig mye han ville. Og det lå så mange ubenyttede muligheter foran ham.

Det begynte med små hukommelsestap eller såkalte ”black out`s”. Bård Ove følte at noe ikke var som det skulle, men fortsatte tappert å gjennomføre datastudene i Oslo. Det var først på midten av 90-tallet – det siste året på datahøyskolen som allmenntilstanden ”kræsjet” helt! Men med en ny type antibiotika, utskrevet av lokal legen i Verdal`n klarte han likevel å gjennomføre de syv eksamene som gjensto!! En stor seier å ta med seg på en vei der mange store mål i livet skulle reduseres til små delmål .Mye skulle etterhvert handle om å klare seg gjennom en hverdag!

Uten at noen kunne stille en diagnose, ble Bård Ove syk 2-3 ganger i året, hver av gangene med lange etterdønninger. Det kunne til forveksling ligne på sterke forkjølelser med en sterk utmattelse og sterke fysiske smerter som følge. Midt i det hele måtte han bygge programvare, montere opp servere og lage datasystem for bl.a. reklamebyrået Bates og Telenor Finans. Hvordan kunne han føle seg så til de grader redusert, når ingen kunne fortelle at det feilte ham noe?

Det kom til et punkt da Bård Ove jobbet som datalærer for Oracle Norge og underviste i administrasjon av databaser, Oracles kjerneteknologi, at hans samboerforhold sprakk. Da hadde han dessuten holdt datakurs i ukesvis for opp til 20-25 datafolk av gangen.


 
  Bård Ove Myhr gleder seg over tilværelsen på Gran Canaria. Her kan man virkelig snakke om “recovery time”, sier han.
Bård Ove Myhr
Bård Ove Myhr på sitt kontor i Arguineguin
   
   
   

For første gang i livet – som 30 åring – fikk han dessuten en barnesykdom; nemlig vannkopper, etterfulgt av det han trodde var influensa. Legen var uenig, og trodde denne gangen at det var stressrelatert. Det utløste et år med sykmeldinger, smerter i hele kroppen, diffus og rar i hodet, sliten og med nakkesmerter. En del av disse symptomene kjente Bård Ove igjen fra tidligere, men mye av det han følte var ukjent. Sykdommen ME ble konstantert. Eller som legen uttalte det; er det ikke ME, så er det noe lignende og mente det ikke hadde noen hensik å utdrede det videre da det ikke fantes noen kur. Med den uttalelsen slapp også støtten fra det offentlige for Bård Ove.

M.E. står for myalgis encefalopati, og er også kalt kronisk utmattelsessyndrom.

Bård Ove Myhr hadde på dette tidspunktet begynt å besøke gode venner på Gran Canaria i 2-3 uker av gangen. På en uforklarlig måte kjente han at uten å bli friskere her, taklet han likevel hverdagen bedre under disse oppholdene. I og med at stress utløste nerver, var han avhengig av å ikke måtte forholde seg til andre mennesker i for stor utstrekning. Han kuttet mer og mer ut vennskapsrelasjoner og unngikk folk i mengder. I mars 2001 valgte han spontant og enkelt å ikke returnere tilbake til Norge. I og med at han ikke hadde energi til selv å sloss for sine rettigheter i Norge, ble det i seg selv deprimerende og stressende. På Gran Canaria fikk han noen småjobber han kunne fordele på de gode dagene, og tilværelsen fungerte fra hånd til munn. – Noen venner pakket sammen det jeg hadde i leiligheten i Norge og fikk magisinert det på et verksted. Verkstedet gikk etterhvert konkurs og alt jeg eide forsvant, sier Bård Ove for å understreke at han virkelig startet på Gran Canaria med to tomme hender i ordets rette forstand.

- Gran Canaria er helt fantastisk for de fleste, ikke bare for de med M.E. – her kan vi virkelig snakke om ”recovery time”, sier Bård Ove takknemmelig. Sakte men sikkert har han bygd seg opp både yrkesmessig og helsemessig. – Det siste året har vært fantastisk – nå anser jeg meg selv som frisk. – I dag jobber jeg i et bra klima, har familie og lar helsen få styre en rytmen i hverdagen.

Svaret finner Bård Ove mye i ytre omstendigheter som ikke krever det samme jaget som vi opplever i Nord-Europa. Selv om veien til et etablert yrkesliv på Gran Canaria også har vært lang og kronglete, mener han å kjenne at hjulet snurrer saktere på disse breddegrader. – Du skal vite at jeg har prøvd og feilet, ikke minst har jeg fått lære meg det norske miljøet her på godt og ondt. Likevel har jeg kunnet samle krefter til å forstå mitt sykdomsbilde og selv hjelpe meg ut av uføret. Selvfølgelig har klima og tempratur også en stor påvirkningsfaktor, som har spilt inn, sier han. Det gis ingen kur for ME – diagnose. Man tror sykdommen kan være genetisk relatert men utløses ved sterkt fysisk stress, gjerne i kombinasjon med en virus-sykdom.

En stor del av Bård Oves hjelp tilbake har han funnet i noe som kalles ”Lightning prosess” utarbeidet av Dr. Phil Parker i England. En teknikk som ikke kan kalles behandling, men mer et mentalt treningsopplegg, som tar utgangspunkt i at kroppen ”går i stressmodus”. Bård Ove sammenligner det med dyr som i et stressmodus kan bli paralysert ut fra to alternativer; å vinne en kamp eller flykte. Man utskiller hormoner som deaktiverer deg og blodet klarer ikke ta opp nok oksygen. Resultatet blir at ME føles som en fysisk smertefull sykdom. ”Lightning prosess” er en teknikk som skal lære deg å bryte den onde sirkelen slik at man får kontroll over hormonene og egen kropp.

Da vi møtte Bård Ove i begynnelsen av desember, hadde han akkurat kommet tilbake fra et ”lightning prosess” kurs i London, der han selv mener at treningsformen til Dr. Phil Parker har hatt enorm virkning på hans allmenntilstand. – Det er overhodet ingen hokus pokus, snarere en ”pin-pointer” der man trenes opp til å bryte en vedvarende stressreaksjon, der man lærer selvutvikling for selv å kunne påvirke eller forberede forandringsprosesser. – Man kan ved hjelp av visse opplærte verktøy se hva som skal komme, og forhindre en stressutløsende reaksjon, som igjen fører til en så til de grader smertefull sykdom og ikke minst en total utmattelse. – For meg har kurset gitt mye mer enn jeg kunne håpet på, en optimal uttelling. I dag kan jeg endelig si at jeg føler meg helt frisk og nyter en aktiv tilværelse i arbeid på Gran Canaria, og ikke minst som småbarnsfar og ektefelle.

Nå vil jeg bare se framover og overhodet ikke tenke på hva som kunne ha vært annerledes i livet mitt. Jeg føler kun en usigelig takknemlighet over å ha funnet veien tilbake, og ikke minst for å ha funnet veien til Gran Canaria. – Det er ingen tvil om at livet og klima her har en helsepåvirkende effekt. Det er det mange fler enn oss med ME som kan skrive under på, sier Bård Ove til Dag& Natt.

I januar og februar 2009 vil det være mulig å delta på “Lightning process” kurs på Gran Canaria. Ta kontakt med Bård Ove Myhr på bard@canarylife.com

Ønsker du å lese med om LIGHTNING PROSESS kan du gå inn på:
Om ME / CFS
http://en.wikipedia.org/wiki/Chronic fatigue syndrom
http://no.wikipedia.org/wiki/Kronisk utmattelsessyndrom

Om Lightning Process
http://www.lightningprocess.com/
http://www.aktivprosess.no/

Artikler om LP:
http://www.matoghelse.no/artikler/behandling--terapi/godt-nytt-for-me-pasienter.aspx
http://www.adressa.no/kultur/film/article1178907.ece
http://www.klikk.no/foreldre/foreldrerollen/article338036.ece
http://www.adressa.no/nyheter/dokument/article1146466.ece

Samtidig viktig å huske at ikke alle har utbytte av metoden
http://www.bt.no/leserombud/article626411.ece

 
 
.....MER ARTIKLER.....