;
 


 
Svennie norska Skolan Gran Canaria
 
av Bente Storsveen Åkervall
 

 

Sist Sven Erik Rise jobbet på den norske skolen på Gran Canaria følte han sterkt at han måtte komme seg videre i livet. Han skulle videreutvikle seg, studere mer og få flere og nye impulser, og ikke minst skulle han “gå videre” med noen fag, slik han selv uttrykker det.

Nå er han tilbake, denne gangen i rektor stolen for å legge sjelen sin i videreutviklingen av skolen og bruke både akkumulert livserfaring, faglig kompetanse, tilegnede språkkunnskaper og ledelseerfaring i den nye jobben. - Om jeg får til noe her, blir jeg frem til pensjonen. Men er det bare snakk om å administrere en skole, takker jeg for meg, sier han og ser ut som han mener det. 


Det er 13 år siden han var tilknyttet Den Norske Skolen på Gran Canaria sist. Og den tiden har han brukt flittig. Ikke minst har han jobbet på Wang Toppidretts skole i Oslo, der han i løpet av 6 år også var avdelingsleder.

Han har også selv vært student og tok hovedfag/master i skoleledelse, noe som i følge ham selv gjorde at han torde søke jobben han i dag er i bestittelse av.

Sven Erik ble som mange andre ikke helt ferdig med Gran Canaria. Til den grad at han hvert år har vært tilbake som turist, og i løpet av årenes gang kjøpt seg en bolig her på sørsiden. For å stå ekstra bra rustet studerte han et år i Salamanca for å kunne undervise i det spanske språket. Ellers elsker han genrelt språk og jobber nå iherdig for å tilegne seg mer kunnskap i sine favorittspråk som er flamsk og malaysisk. Malaysia er for øvrig et favorittreisemål, og av den grunn har han skaffet seg til odel og eie en liten hytte i Boneo som utnyttes så ofte tiden tillater det.

Et annet favorittreisemål er den belgiske kysten som i følge Svennie er slående vakker. Hele 15 lærere fra Wang Toppidrettsskole takket “ja” til hans avskjedsgave og utfordring, og fulgte med ham på en 2 dagers tur der 6,1 mil langs kysten i Belgia skulle tilbakelegges joggende.  Hans enorme reiseinteresse resulterte i flere dager utenlands enn på Wang, men som avdelingsleder for språk inngikk naturligvis treningsreiser og kulturreiser i skolesammenheng.

At Sven Erik Rise er mannen bak Norges mest solgte brettspill “Passport” bør derfor ikke komme som noen overraskning. Han har også kreert “Junior Passport”, “Europa på bok”, “Airport” og “3003  spørsmål”. I disse dager ligger hans neste bok “Den store reisequizboka” fra Vagabond forlag klar for trykking. - Den skal forhåpentligvis skal bli den mest populære presangen under juletreet i år, sier han og ler.


Ekstrainntektene fra familiespill og bøker finansierer mange av hans reiser rundt om i verden, og de mange reisene sørger for at lap-topen stadig fylles med nye spørsmål og svar. Han legger heller ikke skjul på at på grunn av noen ekstrainntekter kunne han kjøpe seg en leilighet på Gran Canaria der han i dag er innstallert med sine fire samboende papegøyer. På grunn av sin store kjærlighet til fuglene måtte han bruke 2 uker på reisen ned til Gran Canaria. Han stolte ikke helt på flyselskapets håndtering av fjærkre og pakket de istedet inn i bilen. De ble etter følgende hemmelig innlosjert på diverse overnattingsteder og båtcabiner. Giovanni og David som er kakeduer sloss om Svennies oppmerksomhet så fort han kommer innenfor døren. Da vil de leke gjemsel en god stund før de blir med i dusjen og spiser middag sammen med husbonden for til slutt å kjærlig slenge seg rundt halsen hans for å sloss om oppmerksomheten.

Norska Skolan Gran Canaria

“Drømmen er å være confransier på Melodifesivalen”

Noen av de få saker som kan sette Svennie ut av spill er om det skulle hende papegøyene hans noe. Som da David etter ankomst til Gran Canaria klemte klørne i døra så blodet sprutet og gikk inn i anemisk tilstand.

 
- Jeg simpelten elsker dyr, og drømmer om en jobb i Palmitos Park sier han, og stirrer på noen reklamebrosjyrer over parken. Ja, hvis jeg ikke hadde denne fantastiske jobben så, skynder han seg å legge til. -Men skulle de ringe og trenge hjelp en kveld i uka, så hadde jeg ikke vært sen med å stille opp. 

En annen drøm er å være confransier under melodifestivalen. I mai arrangerer han skolens egen Grand Prix og er selv ikke i tvil om hvem som skal holde i mikrofonen.
-Jeg bare digger det showet, sier han og lover at skolens arrangemang skal få masse oppmerksomhet. Papegøyene som ikke snakker, plystrer til gjengjeld låten Fairytale og er like glad i Grand Prix som Svennie.

Vi er ikke i tvil om at skolen vil få oppmerksomhet med Sven Erik Rise ved roret. Den sympatiske Jeløy-mannen har klare målsettninger og vet hva han vil. - Jeg er veldig resultatorientert, til den grad at avgjørelser til tider kan gå for fort. Men heller det enn trege besluttningsprosesser, sier han. Jeg har har høye målsettinger, og nå drar vi igang med en stor aktivitetsplan på og rundt skolen. - Wang Toppidrettskole var best i verden, det skal denne skolen også bli. Den norske skolen på Gran Canaria skal sprute av gnist, engasjemang og trivsel. Vi som driver skolen skal forstå at vi er her for “kundene” skyld, og så lenge vi er en privatskole, må vi bare være såååå mye bedre enn de offentlige.

For at han selv ikke skal blir for lenge sittende springer han i 5 timer hver søndag, fra kl. 08.00. Gjerne flere dager i uka om det blir tid til overs. Lørdag 3. oktober skal han sammen med en annen lærer fra den norske skolen delta i Challange. Et off road løp på Gran Canaria som starter i Mogan og krysser hele øya, for til slutt å ende opp i Santa Catalina Parken i Las Palmas. Distansen er 7,5 mil med stigning opp til øyas høyest punkt Pico de las Nieves (1.914 m.o.h.) som man når etter 3,8 mil. Det er ikke vanskelig å forstå at treningsgrunnlaget for en slik deltagelse ikke ble skapt i går. Mannen som utrolig nok er oppvokst på “sossestranda” på Refsnes (rett nedenfor Godset) minner mistenklig om en durasellkanin og spruter ut fornybar energi. Et slikt rektorbytte på skolen kan umulig gå upåaktet hen, hverken hos elever, lærere eller foreldre.

Gledestrålende forteller Svennie om en anselig sum penger skolen har fått donert av Astma- og Allergiforbundet i Akershus. - Disse pengene har gitt meg mulighet til å kjøpe inn tredemøller, spinningsykler, musikkanlegg m.m., som tilsammen skal utgjøre et stort og moderne treningssenter på skolen, sier han og setter seg på skrivebordet. - Vi har et enormt potensiale her på skolen, og det skal vi utnytte til maks. Det finnes mye kreativitet blant lærerne, vi har et fantastisk klima og vi skal bli en åpnere skole utad. Dessuten vil jeg ha flere elever på skolen, og derfor må vi gjøre oss mer attraktive både for nåværende og potensielle elever og foreldre!

- I disse dager er vi fryktelig stolte av at skolen har blitt utnevnt til “dysleksi-vennlig”, som den fjerde norske skolen i høst. Det er en av de meritter vi har jobbet bevisst mot og nå oppnådd, sier den nye rektoren, og prater ivrig videre om  å levere et godt produkt.

Andre nyheter er anskaffelse av vertsfamilier til skoleelver som  kommer ned alene. En unik mulighet å få bo hos spanske familier der man kommer kulturen og det spanske språket mye nærmere. - Vi skal også innføre det nye faget “kommunikasjon & kultur” som jeg har med meg fra Wang. Et muntlig fag som jeg selv skal undervise i der det hovedsaklig går ut på å kunne se andre kulturer i forhold til sin egen. Med andre ord et meget relevant fag for en norsk skole i Spania.

Videre hopper vi rett over på et essensielt tema, nemlig at det å være lærer ved den norske skolen på Gran Canaria er et bevisst valg og bør ansees som en livsstil. Sven Erik prater om en annen type utfordringer og sårbarheten i et lite miljø. Han skryter av kolleger, deler ut “blomster” på nettet og fremhever spiriten i sammensveiset miljø som likevel må åpne seg mer og bli mer synlig for allmennheten. Han snakker om elevgrunnlag, økonomi, bedre pedagoger, nye satsningsområder, klasseromsledelse, kollegaveiledning og kvalitetssikring.

Deler av garderoben har han hengende på kontoret og for fotografering kan vi velge mellom “streight” eller “sporty” look.  Dette med ekstra oppsett klær for ombytte på kontoret er kanskje det eneste synlige tegnet på at mannen fra Jeløya ikke har mer enn 24 timer i døgnet, han heller!!!!

 
 
.....MER ARTIKLER.....