Världens största Havssegling

– från Las Palmas 22 november!Av E.S.C
 
 

 

Det är helt klart en fantastisk upplevelse att se 220 segelbåtar ta av från Las Palmas hamn för att ge sig ut på det stora äventyret! Äventyret går ut på att korsa Atlanten och komma i hamn i Rodney Bay på den västindiska ön Santa Lucia.

Möjligheten att uppleva detta färgspel och denna fantastiska, förväntansfulla stämning finns för alla som är på Gran Canaria den 22 november.

Då går nämligen starten för den 24:e upplagan av ARC – eller Atlantic Race for Cruisers, som den egentligen heter.

 

 

Genomsnittstiden för att genomföra denna tävling hamnar på mellan 14 -21 dagar. Men tillhör man de som anmält sig till tävlingsmodulen av tävlingen ”Racing Division” så kan det gå fortare. Rekordet hittills sattes 2006 av den italienska Maxibåten ”Capricorno”. Båt och besättning klarade av sträckan på 11 dagar, 5 timmar, 32 minuter och 30 sekunder!

Iår, precis som alla år, finns skandinaviska deltagare. De flesta kommer, som vanligt, från Norge, varifrån 12 båtar ställer upp. Från Sverige finns 7 båtar med på startlinjen, Finland har 6 stycken och från Danmark kommer 2 båtar.
Från ”värdlandet” Spanien startar iår bara 2 båtar.

Denna kryssning är egentligen inte någon tävling – undantaget ovan nämnda ”Racing Division”. Nej, det är snarare ett sätt att kunna korsa Atlanten på ett säkrare och trevligare sätt. Samtliga båtar som deltar är tvugna att vara utrustade med bland annat livbåt och speciella radioinstallationer.

Dessutom en rad säkerhetsåtgärder som gör överresan trygg. Kontakt mellan basen och båtarna liksom kontakten mellan båtarna gör också sitt till för att inga allvarligare olyckor skall inträffa.

De båtar som deltar kan vara ”monohulls”, dvs båtar med en kropp. Dessa får vara från 27 – 85 fot långa. Catamaraner tillåts också och får vara från 27 – 60 fot. Båtar utanför dessa mått kan tillåtas, men måste söka ett speciellt tillstånd.

Såväl innan avresa från Gran Canaria som efter ankomst till Santa Lucia så föregårs seglingen av mängder av aktiviteter i dessa bägge hamnarna. I fallet Las Palmas har just denna segling till stor del medverkat till att bygga ut och förbättra installationerna.

Här är det ett fantastiskt ”drag” veckan innan avresa. Och alla tycks vara lika välkomna! Bara besättningsmedlemmarna till de drygt 200 båtarna uppgår till cirka 1000 personer. De kommer dessutom från hela världen!

För alla som inte har möjlighet att bege sig till Las Palmas denna söndag, så finns möjligheten att skåda alla dessa seglen från södra delen av ön. Från San Agustin och Playa del Ingles blir färgprakten synlig från sena eftermiddagen – om än på rätt långt håll.

 

världssegling

Vrädsomsegling Gran Canaria

Segla gran Canaria

     
 
 
.....MER ARTIKLER.....