Den svenske skolen på Gran Canaria tar nye tak
Av Bente Storsveen Åkervall
 

Etter en periode med dårlig rekruttering og mye fraflytting lider nå den koslige, svenske skolen i San Agustin av brist på elever. Rekrutteringstørke fører også til en økonomisk ubalanse for den lille skolen som uansett elevantall ønsker å opprettholde et likverdig og attraktivt tilbud til samtlige.



- Vi er i utgangspunktet en liten skole som maksimalt kan ta 40-50 elever. Det betyr at vi er utrolig sårbare når en familie eller to velger å flytte hjem til Sverige igjen, selv om det kun dreier seg om noen få barn, sier Jeanette Richert , en av foreldrene som sitter i skolens styre.

Skolen nyansatte rektor Lotta Olofsson forteller at etter vinterens frafall av elever er de kun 26 igjen fordelt på 3 klassegrupper. Barn fra 3 til 6 år går sammen på førskole, mens gruppen av barn fra 7 til 9 år utgjør klassetrinn 1. til 3. klasse, barn fra 10 til 12 år utgjør klassegruppen 4. til 6. klasse. Til sist utgjør ungdommer 13 til 18 år gruppen av högstadie (ungdomsskolen) og gymnaset som studerer på distanse med veileder.

  Svenska Skolan Gran Canaria
Jeanette Richert og skolens rektor Lotta Olofsson vil gjøre et løft for den svenske skolen i San Agustin.
 
Den svenske skolen i San Agustin får driftsbidrag fra den svenske staten, samt et ekstra tilskudd for enkelte elever i de tilfeller foreldrene er tilknyttet enkelte svenske bedrifter i utlandet, som f.eks. den svenske kirken. I tillegg betaler foreldrene i gjennomsnitt 330 euro i måneden pr. barn, der et varmt måltid og skolebøker inngår. I dag utgjør skolens ansatte 5 lærere samt rektor.

Ny rektor Svenske Lotta Olofsson ble nyansatt som rektor for kort tid tilbake og har selv et barn på førskolen. Lotta har bodd på Gran Canaria  i 11 år og har nylig avsluttet sine studier som førskolelærer i Spania. Hun er tidligere utdannet barnesykepleier. Nå gleder hun seg til å ta tak på en interessant og utfordrene jobb. - Kanskje har man tråkket rundt i det samme sporet for lenge, og jeg føler tiden er moden for litt nytenking og kreativitet, ikke minst for rekrutteringens skyld. Vi må rett og slett bli dyktigere på å markedsføre oss selv, sier hun til Dag & Natt.

- I og med det nye styret har vi valgt å lage små arbeidsgrupper som skal hjelpe skolen å ta nye tak, sier Jeanette som er foreldre, og selv sitter som leder i sponsorgruppen. Vi skal jobbe målbevisst med muligheter for sponsring fra svenske foretag, institusjoner og privatpersoner både her på øya og hjemme. Det bør ikke nødvendigvis være økonomisk sponsring men også materielt. I begynnelsen av april drar vi igang en Velgjørenhetsgalà som vi allerede selger billetter til. Dette er først og fremst en gjennomarbeidet arrangemang med show og musikk, god mat og drikke der vi håper folk vil kunne ha en uforglemmelig kveld samtidig som de støtter den svenske skolen på Gran Canaria. Vi ønsker å presisere at dette ikke er ment som en intern fest for alle skolens berørte, men også en gyllen anledning for fastboende og turister som gjennom et felles formål kan treffes en helkveld.

Lotta forteller ivrig videre at mye markedsføring også må rettes hjem til Sverige. Hun tror mange går rundt med en hemmelig drøm om å ta et sabbatsår i varmere strøk, men føler at de ikke kan før barna har blitt større. - Om vi når fram med vår markedsføring av skolen vil det gjøre mulighetene større for familier som vil prøve noe annet, og ta tjenesteledigt et år, sier hun.

I tillegg vet vi at mange barn med astma og allergiplager fungerer utrolig mye bedre i det klima vi finner her på Gran Canaria. Svensk skolegang i bedre klima vil derfor kunne være forlokkende for familier som sliter med store helsemessige byrder og sterke medisineringer. Vi føler at markedsføringen rettet mot ulike foreninger og interesseorganisasjoner hjemme har vært for dårlig fra vår side.

I og med våre nye tiltak på markedsføringsfronten jobber vi nå med vår web-side som i løpet av kort tid vil få et nytt og forhåpentligvis bedre yttre og mer informativt indre. Vi ønsker også å komme oss ut av vår lille hage i større grad. Treffe andre institusjoner og skoler for å lytte, lære og eventuelt samarbeide, sier Jeanette. Og så vil vi utøke kveldskurser både på engelsk, spansk og svensk, og ikke minst løfte opp vårt eksisterende tilbud av komplettrende svensk til svenske barn som går på spanske skoler

Skolens historie Allerede i 1965 startet Den Svenske Skolen sin virksomhet her på Gran Canaria. Den gangen i hovedstaden Las Palmas som var det naturlige turistmålet og tilholdssted for svensker på den tiden. I 1970 var den en av Sveriges største utenlandsskoler med hele 120 elever.
 
Men på samme måte som turistmassene beveget seg lenger sørover på øya, ble Den Svenske Skolen i 1990 tvunget til å åpne en førskole “filial” på sørsiden. Dette resulterte i at allerede året etter flyttet hele skolen ned til to bungalow lokaler i Maspalomas, der de var i drift i en to års periode.

Året 1994 flyttet skolen til San Agustin, til samme lokaler der den også befinner seg i dag, mellom resepsjonen på Rocas Rojas og Den Svenske Kirken. For de som har vært med lenge kan man kanskje minnes at det lå en restaurang i disse lokalene tidligere. Nåvel, sin svunne tid bærer skolen ingen preg av i dag når man kommer inn i 230 kvadratmeter lyse og hyggelige lokaler, omringet av en hage med funksjon som skolegård der glade unger i alle aldre kommer springende mot en for å bli foreviget i en avis.
 
     
 

 


FAKTA
For mer informasjon kan du kontakte
Jeanette Richert på tel:
695 796 665
eller Svenska Skolan
tel. 928 77 14 12
(för kl. 12.00)
[email protected]
www.svenskaskolan-gc.com
 
     
Elever svenska skolan
 
 
.....MER ARTIKLER.....